Gavrilović: U 18 slučajeva Vučić prekršio Zakon o Agenciji

Gavrilović: U 18 slučajeva Vučić prekršio Zakon o Agenciji

Direktor programa u Birou za društvena istraživanja Zoran Gavrilović kaže da je upitna regularnost izbornog procesa, kad je bilo kršenja tri zakona. U razgovoru sa stručnjacima za oblast medija, s profesorima univerziteta, došli smo do saznanja da su neke televizije svojim izveštavanjem u kampanji stekle uslove da im se oduzme licenca, navodi.

Gavrilović kaže da bi, što se tiče kampanje, želeo svim akterima i delu javnosti da postavi pitanje - da li možemo da govorimo o regularnim izborima ako imamo kršenje tri zakona.

Prvi zakon jeste Zakon o izboru narodnih poslanika - koji predviđa formiranje nadzornog odbora koje će ispred Skupštine da nadzire proces, kaže. Imamo Zakon o elektronskim komuinikacijama, u kom se kaže da REM svojim postupanjem garantuje ostvarivanje javnog interesa u medijima i svojim nepostupanjem je prekršen taj zakon i treći, u slučaju Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, nabraja.

U 18 slučajeva je budući predsednik države prekršio Zakon o Agenciji, čiji jedan od članova zabranjuje javnim funkcionerima da javne skupove koriste za promociju stranke, dodao je Gavrilović, predstavljajući i rezulatate istraživanja koje je obavio BIRODI.

"Upitna je regularnost izbornog procesa, bar kada su u pitanju ova tri zakona", kazao je.

Gavrilović navodi da smo imali disbalans u prikazu kandidata.

Kako navodi, pratili su i odnos između budućeg predsednika Aleksandra Vučić i drugih kandidata, kada su u pitanju informativne emisije. Navodi da je Vučiću "pripalo" 9 sati vremena u centralnim informativnim emisijama, i da je dobio dosta više nego drugi kandidati.

Ako bih bio cinik rekao bih da su, s obzirom na medijsku prednost, ovi izbori bili neuspešni za Vučića, rekao je.

Jeremić je, na primer, od ukupnog vremena na PINK-u, imao 2/3 negativnih izveštaja, navodi.

"N1 i RTS bile su televizije u kojima je, više od ostalih, predstavljan premijer i negativno, do 20 odsto. Dok su druhe televizije dominantno prikazivale premijera pozitivno. Na primer, na Pinku od ukupnog vremena - 99 odsto je pozitivno, mislim negde 10 sekundi negativno (predstavljen)", rekao je Gavrilović.

Nastavićemo, u saradnji sa novinarskim udruženjima i civilnim društvom da promovišemo ove naše nalaze, imali smo sastanke sa predstavnicima OEBS-a, prodiskutovaćemo o tome sa akademskom zajednicom, sa advokatima - da vidimo ko je odgovoran u REM zašto nije bilo monitoringa i zašto nije ostvarena zakonska obaveza, naveo je.

Gavrilović kaže da su mu iz tog tela u jednom emisiji tokom prošle godine rekli da imaju savršeni softver za praćenje izborne kampanje i da će postavljati pitanje ko je u REM-u odgovoran što to telo nije radilo svoj posao.

U razgovoru sa stručnjacima za oblast medija, s profesorima univerziteta, došli smo do saznanja da su neke televizije svojim izveštavanjem u kampanji stekle uslove da im se oduzme licenca.

Ovaj monitoring ćemo iskoristiti kao da je REM radio i pokrenućemo sve postupke, kazao je. Mediji su javno dobro, ne možete imati demokratsko društvo bez slobodnih medija, istakao je Gavrilović.

Ocenio je da je kampanja bila prazna, da je suština bila na svađi. Kroz kampanju putem straha, akumulacije nezadovoljstva dobijate svoje glasove, a ne na osnovu programa, rekao je komentarišući taj deo izbornog procesa..

Moramo da zagovaramo promene, sa ovakvim izbornim sistemom, bojim se da na narednim, beogradskim izborima, da Preletačević ne dobije neku novu konkurenciju, ocenio je.

Kaže da je opozicija temu regularnosti izbora trebalo da postavi na početku, kao i da navede uslove učešća. "Ući u izbornu utakmicu gde vi stalno kukate na sudiju i pravila, a prihvatite to, mislim da to tera birače", rekao je.

U narednom periodu ostaje nam i otvaranje teme medijske pismenosti građana, jer bez toga ne možemo da imamo demokratsko društvo, kaže Gavrilović.

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Malena

Pokrenite postupke za nelegalnost izbora.

Zbunjen

Ko je sada u pravu? RIK, CRTA, CESID i IPSOS koji kazu da je manje vise sve uredu ili ovaj BIRODI koji sam samo videli kod vas.

Aja Vasil

Upravo bi zato trebalo da vam bude jasno ko je u pravu!!!! A ako ne vidite, ne slušate i ne razmišljate, onda ništa.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

SNS: Razbijena stakla na prostorijama stranke u Čačku 22:50 h

22:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Demonstranti sede na ulicama u više gradova, provokacije u Beogradu 22:47 h

22:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Selektor Beldocsa pušten večeras iz pritvora 22:37 h

22:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpski studenti transparentima "Ti si kovid Srbije" dočekali Vučića u Parizu 22:31 h

22:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gligorijević: Razlikovati ubačene saradnike režima od iskrenih demonstranata 22:30 h

22:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Norveški ambasador: Zabrinut nasiljem koje se odigralo u Beogradu 22:27 h

22:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rusko ministarstvo: Lažne vesti o "ruskom tragu" u neredima u Srbiji 22:11 h

22:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fabrici: Sa pažnjom i zabrinutošću pratimo dešavanja u Srbiji 22:00 h

22:00 h  |  Vesti

loader