Niški advokati se žale na rad Vrhovnog kasacionog suda

Niški advokati se žale na rad Vrhovnog kasacionog suda

Do januara ove godine sudovi su presuđivali da je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) do 2012. godine pogrešno obračunavala naknadu za nezaposlene i zbog toga su korisnici imali pravo na odštetu. Sada, međutim, stižu drugačije presude, jer je Vrhovni kasacioni sud podržao stav NSZ.

00:00

Izvor: N1

Na rad Vrhovnog kasacionog suda žali se 470 advokata iz Niša, traže sastanak za predsednikom i tvrde da se politika meša u pravosuđe, zbog čega će tražiti i zaštitu međunarodnih institucija.

Posle stečaja firme Novica Savić ostao je bez posla. Dve godine na tržištu rada, predao za penziju i saznao – nema prava. Firma nije plaćala doprinose, a saznao je i da je NSZ plaćala manju naknadu nego što je trebalo. Kolege i on u istoj situaciji odlučili su se na tužbu.

"Koji smo zajedno radili dobili su novac, a ja nisam dobio novac", kaže Savić.

U istoj su situaciji, ali nisu isti pred sudom i zakonom, kaže Savić. Zakon kaže: novčana naknada ne može biti niža od 80 odsto minimalne zarade, a sporno pravno pitanje jeste da li se obračunava u neto ili bruto iznosu.

U sporovima od 2012. godine naknadu štete dobilo je više od 20.000 korisnika novčane naknade, a onda je januara ove godine Vrhovni kasacionii sud objavio novi stav i donose se drugačije presude.

Od petka do danas iz Vrhovnog kasacionog suda dobili smo jedino potvrdu da su naša pitanja dobili, ali ne i odgovor na njih. Nema ni odgovora na optužbe Zajednice advokata Niša da je objavljeni stav suda nezakonit i protivustavan.

"Potpuno poništava pravo, pravna sigurnost, pravo građana pred zakonom i Ustavom i poverenje građana u sudstvo", kaže advokat Petar Rakočević.

"To dovodi u jednu jako opasnu situaciju jer kad prestane primena zakona ulazimo u stanje haosa i bezakonja", navodi njegov kolega Miodrag Lenić.

Advokati kažu da se radi tako da bi se sačuvala državna kasa, dok su građani oštećeni, a direktora NSZ Zorana Martinovića optužuju da je sudijama pretio.

Pritiskom, zbog koga su podneli i krivičnu prijavu, smatraju njegovo pismo predsednicima sudova u kome poručuje da su posledice presuda “enormne isplate budžetskih sredstava” i da će "NSZ pratiti dalje postupanje svakog pojedinačnog suda".

Martinović u pisanom odgovoru za N1 poručuje da čuva državnu kasu, a advokati svoju.

"Pismo koje je NSZ uputila sudovima bilo je samo podsećanje na stav Vrhovnog kasacionog suda i očekivanje da će niži sudovi svoju pravnu praksu uskladiti sa takvim obavezujućim stavom. U dopisu nema ničeg što bi se moglo okarakterisati kao uticaj na nezavisnost i samostalnost sudova", naveo je Martinović.

Dok niški advokati poručuju da advokatura na novonastalu situaciju neće ćutati, u sporna pravna pitanja Novica Savić se ne razume. To što su kolege dobile odštetu, a on ne, tumači ovako: "To znači da nije država nama majka nego maćeha. Za jedne ima, za jedne nema. To je tako".

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

To je stvarno sramota za drzavu! Dok su postene sudije na lokalu sudile gradjani su mogli da povrate svoj novac, a onda je "neko" u kasacionom doneo odluku da 100 drugih sudija nije u pravu! Najgore od svega je sto je veliki broj ovakvih slucajeva vec zastareo, i da sada svi koji imaju pravo naplate svoja potrazivanja sa sve advokatskim troskovima, narod je ostecen za oko 200 miliona eura.

bg2 242

nije mi jasno da se, odokativno gledajuci ,bar oko 95 posto zahteva za zastitu zakonitosti u vks odbaci ili odbije ... a na kraju ... ti isti zahtevitj gradjani ispadnu u pravu pred ustavnim sudom srbije ili pred sudom u Strazburu', pa se JA pitam koja je svrha vks zaista, nije mi bas jasno ? Zaista mi nije jasno... Mislim.

Savva bg

Nislije imaju stav i ''petlju'', a u ostalim gradovima, srbije, su izgleda zadovoljni radom suda? Mislim

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kovačević: Bojkot, nećemo u trku u kojoj su nam vezane ruke i noge 20:13 h

20:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Blokade taksista okončane dogovorom sa Vučićem, ali detalje niko ne otkriva 19:36 h

19:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zašto je smenjen oficir Vojske Srbije koji je prijavio korupciju 19:36 h

19:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trifunović oštar i kad se "kaje": Izvinjavam se botu i trovaču medijske scene 19:33 h

19:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Pupin je inspiracija za savremenu diplomatiju 19:30 h

19:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vranjska Potemkinova sela - tapete na oronuloj zgradi zbog dolaska predsednika 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Policija Kosova: Uhapšeni rade po naredbi Radoičića i njegove kriminalne grupe 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

loader