Gajić: Preletačević jedini utiče na apstinente

Gajić: Preletačević jedini utiče na apstinente

Kandidatura Preletačevića, ukoliko dođe do žalbe, i dalje, pravno gledano, može biti poništena, Upravni sud bi morao odluku da donese u petak, kaže Pavle Dimitrijević iz CRTE. Vladimir Gajić, član RIK, kaže da je pojava Belog jedan svetski trend, bunt protiv političkog establišmenta, i da je jedini kandidat koji utiče na izlaznost apstinenata.

Novosadski advokat Miroje Jovanović podneo je jutros, u svojstvu birača, prigovor Republičkoj izbornoj komisiji na proglašenje predsedničke kandidature Luke Maksimovića, kojeg je predložila Grupa građana "Ljubiša Preletačević Beli, Beli - Samo jako".

RIK je odbila prigovor podnosioca i on ima mogućnost da se žali Upravnom sudu, kazao je gostujući u "Danu uživo" Vladimir Gajić, član stalnog sastava RIK ispred Pokreta Dosta je bilo.

Pavle Dimitrijević iz posmatračke misije CRTA pojašnjava da građanin ima mogućnost u roku od 48 sati da uputi žalbu Upravnom sudu i taj sud ima obavezu da u roku od 48 sati razmotri žalbu.

Kandidatura i dalje može biti, pravno gledano, poništena, ali rokovi su kratki i Upravni sud bi u petak morao da donese odluku, odnosno rešenje, kaže Dimitrijević.

Žreb za izvlačenje redosleda kandidata na glasačkom listiću je u petak u 19.15. "Moguće je da ta odluka (Upravnog suda) bude donesena i posle toga, možda u subotu, zavisi od građana podnosioca", navodi Dimitrijević.

Sud će voditi računa o svim rokovima u izbornom procesu i doneti rešenje u najkraćem roku, dodao je predstavnik posmatračke misije CRTA.

Miroje Jovanović imao je podatak o broju izjava koje ne sadrže reči GG (9.965) i broju izjava koje ne sadrže pun naziv predlagača (2.585). Na pitanje kako je to moguće - da je imao tako precizne podatke, Vladimir Gajić kaže: "To nisu bili javni podaci, očigledno da je imao pomoć iznutra. Stavovi u prigovoru bili su slični stanovištu članova SRS koji u bili u RIK".

Kako je objasnio, 9.965 izjava je bilo na obrascu koji je imao pun naziv ove grupe građana - a to znači "Ljubiša Preletačević Beli, Beli - samo jako" a oko 2.600 nisu imali ono "Beli". I , kako je dodao, primedbe savesnog građanina su se svodile baš na to.

"Bio bi nonsens da je RIK odbila ovu kandidaturu", naveo je Gajić i dodao: "Prigovor je potpuno neosnovan, RIK je dao pravno izvanredno obrazloženje, i siguran sam da neće biti problema u Upravnom sudu".

Birači nisu bili u zabludi, navedeno je ranije danas u saopštenju RIK. Protiv odluke RIK-a bile su dve članice SRS, one su bile za to da se prigovor usvoji.

"Da se sada ne bavimo pretpostavkama za koje nema osnova, postoji mogućnost i da će ovaj savesni građanin odustati da upotrebi ovaj pravni lek, a videćemo da li će da izjavi žalbu ili ne", dodaje Gajić.

Kako kaže, jasno je da je informaciju (Jovanović) dobio od nekoga iz RIK. Koleginica (Željka) Radeta koja je zamenik potpredsednika RIK dala je primedbe koje su identične njegovim, naveo je.

"Pojava Belog je jedan svetski trend, jedan bunt i otpor prema političkom establišmentu, on se služi satirom, ali on uopšte nije neozbiljan"

Gajić

"Zadovoljni smo što je ogromna većina u RIK zaključila da je ova kandidatura u skladu sa zakonom", kaže.

Gajić je istakao da nije član Pokreta Dosta je bilo, ali da je njihov predstavnik. "I ne mogu da komentarišem njihove političke procene... Ja mislim, i to je moje lično mišljenje, da je ovo jedna kandidatura koja je dobrodošla. Postoji jedno veliko zasićenje u odnosu na postojeći politički establišment koji je nepromenjen poslednjih 30 godina i s obzirom na to da se Srbija nalazi u stanju kliničke smrti i njegova pojava je dobrodošla", navodi Vladimir Gajić.

On je odbio poređenja Belog sa nekim ranijim kandidaturama - na primer Šećerovskog.

"Pojava Belog je jedan svetski trend, jedan bunt i otpor prema političkom establišmentu, on se služi satirom, ali on uopšte nije neozbiljan", ocenio je Gajić.

Govoreći o propusti i nesdostatku GG ispred naziva, Gajić kaže da nije siguran da postoji odgovornost notara kad je to u pitanju. "Oni su samo utvrđivali autentičnost i identitet lica koja su tamo došla da se potpišu", navodi i dodaje da je to propust podnosioca kandidature.

"U konkretnom slučaju, to su toliko beningni nedostaci. Zamislite da je komisija odbila kandidaturu zbog nedostatka "GG"... Svi oni koji su potpisivali nisu bili u zabludi prilikom davanja svog potpisa", ističe.

Gajić kaže da glasači opozicije vide učešće poslednjeg kandidata kao jednu pomoć da apstinenti izađu na izbore.

"On je jedini kandidat koji utiče na izlaznost apstinenata na izbore", rekao je pozivajući se na one koji se bave takvim istraživanjima. To može da dovede u bolji položaj onog kandidata opozicije koji ostvari najbolji rezultat, ocenjuje.

Komentari (28)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pufne za frezenkovanje

Misljena sam da i Jankovic izvodi na glasanje solidam broj dosadasnjih apstinenata. I on je neko ko je poprilicno nov na politickoj sceni Srbije iako se poslednjih godina provlacio kroz medije, ali uglavnom u pozitivnom svetlu. Ima tu i dosta glasaca demokratske stranke koji na prosle izbore nisu dali podrsku svojoj partiji, a na ovim ce seo njih izaci i glasati jer veruju u Jankovica a ne u demokratsku stranku. Tako da ocekujem ipak da na ove izbore izadje i glasa veci broj ljudi nego na prethodnih par puta. Mislim da potencijalno to moze da dogura i do 62 ili 65 poato sto bi sigurno dovelo do drugog kruga. A Srbiji je to svakako potrebno

sumadinac

Mnogi su na proslim izborima glasali zaTomu zato sto im se Boris smucio,a ovi sada su nam se zgadili,tako da kome ce da odu ti glasovi videcemo.Samo jako.

Hejzi

NE slazem se da Beli jedini utice na apstinente. iako je vrhunski prihvatljivo za mene da se pojavi takav vid ismevanja ovog glupavog sistema ja bih, posle 5 godina, izasao na ove izbore zato sto imam za koga da glasam - za Jankovica. Dakle ne protiv nekoga sto sam radio do pre 5 godina svaki put nego ZA nekoga.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Trivan: U Srbiji više od 4.500 divljih deponija, većina na obalama 22:30 h

22:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pressing: Legalizacija "poklona male vrednosti" ponižava lekarsku struku 21:58 h

21:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sedam osoba uhapšeno zbog sumnje da su oštetili budžet za 32 miliona dinara 21:56 h

21:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest "1 od 5 miliona" u Subotici u novom obliku, fokus na lokalnim temama 21:33 h

21:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Ambasadi Mađarske u Beogradu osvanuli uvredljivi grafiti i kukasti krstovi 20:43 h

20:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veselji pisao zemljama Kvinte o zločinima Srbije, traži rezoluciju 20:04 h

20:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Agencija odbila Šabićev zahtev da bude predavač i stručni saradnik 19:48 h

19:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Umesto Kalemegdana i Ušća, gondola zasad na liniji Upravni sud - Ustavni sud 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

loader