Uslovi za održavanje izbora: Gnev građana, podele i usijanje

Uslovi za održavanje izbora: Gnev građana, podele i usijanje

Suviše je indicija da će vlast biti u mogućnosti da "prividno legalan ali suštinski nelegalan način", menja izbornu volju građana, izjavio je Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku u Danu uživo. Nedim Sejdinović iz NDNV smatra da mediji pristrasnim izveštavanjem dovode do "usijanja" i podela među građanima.

Govoreći o uslovima za održavanje predsedničkih izbora, Popović je kazao da postoje brojni problemi u vezi sa izbornim procesom i da oni nisu novi, ali da su se sada oni pogoršali.

„Ono što nas je posebno zabrinulo je ponašanje RIK, podzakonska akta koja oni donose, sastav komisije... Suviše je indicija da će vlast biti u mogućnosti da preglasavanjem u okviru RIK-a menja rezultate, donosi odluke koje nisu u skladu sa voljom građana“, rekao je on.

Na administratvini “ali prividno legalan način, a suštinski nelegalan“ tako će moći da izmeni volju građana, upozorio je Popović. Naveo je i da je sastav RIK-a evidentno nazakonit.

Govoreći o odluci predsednice Skupštine Maje Gojković da odredi pauzu u radu parlamenta do posle odrzavanja izbora, Popović je ocenio da je to učinjeno da bi se uskratila mogućnost opoziciji da ima „i to malo prostora u medijima“ da kroz Narodnu skupštinu dođe do građana Srbije, kao i da je to svima jasno.

“Nikada nije bilo ovako, iako oni tvrde da je bilo takvih slučajeva, ali nikada nije bilo da se ne održi zasedanje skupštine nijedan dan”, kazao je.

Popović je dodao da izjava Maje Gojković da bi „rad skupštine izazvao nestabilnost i nesigurnost“ u zemlji, možda najbolje definiše vlast u Srbiji.

„Kad imate predsednicu skupštine koja daje izjavu da bi rad skupštine, najvišeg predstavničkog tela u jednoj zemlji, izazvao nestabilnost u društvu ili državi, vidite da smo u vrlo ozbiljnoj institucionalnoj krizi“, istakao je on i dodao da se taj problem tiče svakog građanina i cele države.

Dragan Popović ocenio je i da posmatrači OEBS-a imaju redukovanu misiju i da ona nije dovoljna u ovakvoj situaciji, kao i da se loša poruka šalje ako nema međunarodnih posmatrača. "Šalje se poruka da su dozvoljene stvari koje se ne bi radile baš zbog tih stranaca. Bojim se da nas očekuju najgori uslovi", kazao je.

Zato je važno, smatra Popović, da se što više građana i organizacija civilng društva uključe u kontrolu izbora. „Treba da motivišemo građane da veruju u to da je jedan od njihovih poslova ne samo da iskažu nego i da odbrane svoju volju na izborima“, rekao je on.

Sejdinović: Mediji izazivaju gnev građana

Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine niz sprovedenih istraživanja ukazuje na brojne nepravilnosti i enormnu zastupljenost kandidata vladajuće koalicije u odnosu na zastupljenost ostalih kandidata, u elektronskim medijima.

“Disproporcija je toliko velika da je u pitanju regularnost samih izbora, a REM ni ove godine ne radi svoj posao i obesmislio je svoje postojanje", smatra Sejdinović.

Da postoji manipulacija medija u predizbornoj kampanji, kako je podsetio, potvrdio je i OEBS prošle godine u svom izveštaju, konstatujući veliki problem sa medijskim slobodama, i političkim pritiskom na medijske slobode. Isto se tvrdi i u izveštaju o napretku Srbije ka EU, dodao je.

“Od 2012. stalno traje vrsta izborne kampanje, što se pokazuje u praksi jer svako malo imamo neke izbore. Stvari se dovode do usijanja i krajnosti“, upozorio je.

Način na koji mediji izveštavaju o političkim prilikama i u kampanji, ali i van nje, dovodi do opasne situacije, da postoji kontraefekat kod dela građana.. izaziva se gnev građana, smatra Sejdinović.

"U konačnici prisustvujemo ozbiljnoj deobi građana i mogućim društvenim turbulencijama koje to može da izazove", upozorio je on.

Sejdinović je ocenio i da je jedan broj građana gnevan sa pravom na medije i ono što oni rade na političkoj sceni, apsolutno favorizujući jednu političku ličnost, a sa druge strane neprestano difamirajući one koji su proglašeni za neprijatelje.

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravda_1

Ovakvi komentari izazivaju gnev kod naroda. Pustite ovaj sluđen narod od svakojakih gluposti u ovoj predizbornoj kampanji da glasa za svoje predstavnika, pa ćemo onda da vidimo sta smo dobili i zbog čega. Za sada mlatimo praznu slamu.

Jegulja bez struje

Uvesti obavezno ostavljanje mobilnih telefona Komisiji.

Mihailo

Na kom pravnom fakultetu je Vucic studirao prava uopste i sta je tamo naucio?Da li je svestan koliko zakona su do sada preksili za ovih 5 godina,da li je svestan koje zatvorske kazne su predvidjene nasim zakonima za te prekrsaje,imam utisak da nije,to je ocigledno !Nece ih ni sto voda oprati kad bude dosao dan da se odgovara za protiv -zakonite odluke koje su nanizali zadnjih par godina!Maja u lisicama i zmiga a ovaj mumla :"Nosim tetki lek"!Nisu svesni sta rade definitivno!!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

NVO: Peticiju "Stop policijskom nasilju" potpisalo 10.000 građana 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milić: Lični podaci građana nezaštićeni 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lavrov čestitao Selakoviću stupanje na dužnost šefa diplomatije 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani Srbije sa nekretnininama u Grčkoj u tu zemlju samo pod strogim uslovima 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ne davimo Beograd: Hotel "Dom" iskoristiti za smeštaj obolelih od korone 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pokrajinska vlada u minut do 12, u ekspozeu nema zakona o finansiranju APV 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uz "oslobađanje RTS", stručnjaci kažu da treba tražiti pošteno izveštavanje svih 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Briselu o imovini i potraživanjima, Petković kaže - stavovi suprotstavljeni 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

loader