Rakić Vodinelić: RIK mora da radi po zakonu

Rakić Vodinelić: RIK mora da radi po zakonu

Rakić Vodinelić: RIK mora da radi po zakonu Izvor: Medija centar Beograd

Predstavnica grupe građana "Za Srbiju bez straha" Vesna Rakić Vodinelić ocenila je da odbijanje Republičke izborne komisije da Skupština Srbije uskladi sastav RIK-a sa zakonom, izaziva sumnju da postoje namere da izbori budu neregularni.

"Više je nego očigledno da se ovde radi o teškom ogrešenju o Zakon, koje bi moglo voditi raspuštanju RIK i dovesti u pitanje legimitiet izbora", navela je Rakić Vodinelić, a preneo izborni štab predsedničkog kandidata Saše Jankovića.

Prema njenim rečima, sama činjenica da RIK radi u nezakonitom sastavu, "izaziva sumnju da postoje namere da izborni proces ne bude regularan".

"Zbog toga će grupa građana "Za Srbiju bez straha" upotrebiti sva pravna sredstva predviđena u ovakvim situacijama", rekla je Rakić Vodinelić. 

RIK je odbio zahtev predstavnica grupe građana "Za Srbiju bez straha", Rakić Vodinelić i Ljiljane Benać Šantić da Skupština Srbije uskladi sa zakonom sastav RIK-a. Na osnovu zakona, nijedna stranka ili koalicija ne može imati više od polovine predstavnika u stalnom sastavu bilo kog tela za sprovođenje izbora, pa tako ni u RIK, dodaje se u saopštenju.

Od 17 članova stalnog sastava RIK-a, njih 12 su predstavnici koalicije koja je kandidovala Aleksandra Vučića, čime je prevaziđena čak i dvotrećinska većina, ukazala je Rakić Vodinelić.

Članovi RIK-a su većinom glasova odbili predlog da se to pitanje uvrsti u dnevni red, pa je ono razmatrano pod tačkom razno.

Predsednik RIK je odbio da stavi na glasanje ovaj predlog pod izgovorom da je nemoguće glasati u delu diskusije koja se vodi pod tačkom razno, dodaje se u saopštenju.

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ben Dover

Prethodno, princip nepristrasnosti kao jedan od osnovnih postulata državne uprave, nije se poštovao od Vašeg kandidata kada je postupao u svojstvu ZG - dakle, javni funkcioner, u postupku kontrole zakonitosti sprovođenja javnog konkursa za rad u nezavisnom državnom organu poznatom po višegodišnjem nezakonitom radu. Naravno, ZG je u ovom slučaju bilo potpuno nebitno što npr. Konkursna komisija organa javne vlasti 3 puta ne izvršava nalog iz rešenja Žalbene komisije kao drugostepenog organa te se svesno ide na odugovlačenje kako bi na snagu stupio novi akt o sistematizaciji radnih mesta u "kontrolisanom" organu. Dakle, ZG je postupao očigledno pristrasno imajući u vidu da se radi o "bratskom" nezavisnom drž.organu iako je podnosilac predstavke podneo nesporne dokaze za svoje tvrdnje a nije pravnički laik. Na kraju, šteta što tadašnjem ZG nisu bile dovoljne ni presude Upr.suda koje takođe ukazuju na nezakonito zapošljavanje u tom nezavisnom državnom organu.

olja

Poštovana profesorka, zar Vi mislite da se ovde može nešto uskladiti sa zakonom (bilo kojim) ukoliko to ne aminuje "sultan"?

Posmatrač

Odavno smo videli da ovi ništa ne moraju po zakonu!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Iguman Sava Janjić: Odnos prema Srbima i SPC na Kosovu se ne menja 21:20 h

21:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest podrške pretučenom aktivisti u Novom Sadu: Stop nasilju, za sve ljude 21:01 h

21:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UŽIVO: Nove mere za strance iz nekih zemalja, u Crnu Goru verovatno s testom 20:47 h

20:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pripadnici Kfora zajednički patrolirali sa kosovskom policijom u Kamenici 20:11 h

20:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen direktor Zavoda za smeštaj odraslih "Male pčelice" u Kragujevcu 19:56 h

19:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi pokušaj Grenela da dovede Vučića i Hotija u Belu kuću, na stolu ekonomija 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đorđević: Mladi ne veruju u političare i institucije ove zemlje 19:44 h

19:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Početak školske godine "u magli", struka upozorava na brojne probleme 19:41 h

19:41 h  |  Vesti

loader