Suzana Paunović: Otvoreno govoriti o problemima žena

Suzana Paunović: Otvoreno govoriti o problemima žena

Suzana Paunović: Otvoreno govoriti o problemima žena Izvor: N1

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović čestitala je ženama 8. mart i ocenila da je važno da se svakog dana otvoreno govori o problemima sa kojima se suočavaju žene u Srbiji, kao i o njihovim pravima.

"Važno je da svakog dana u godini govorimo o ostvarenom napretku i načinu očuvanja dostignutih standarda, ali je i podjednako važno da otvoreno govorimo o problemima sa kojima se suočavaju žene u našem društvu. Ovakav iskren dijalog, dovodi do pronalaženja najboljih rešenja za unapređenje položaja žena, i obaveza je države ali i celokupnog društva", navela je Paunović.

U čestitki povodom Međunarodnog dana žena Paunović je ocenila da je u poslednjih nekoliko godina povećana zastupljenosti žena u organima javne vlasti i da danas žene čine 62,24 odsto od ukupnog broja državnih službenika.

"Na rukovodećim izvršilačkim mestima je 53,23 odsto žena, a 45 odsto radnih mesta pripada ženama koje su na položaju. Moramo još dosta da radimo kako bi se povećao broj žena u jedinicama lokalne samouprave, posebno žena donosilaca odluka od značaja za lokalnu zajednicu", navela je ona.

Prema njenim rečima, potrebno je i da se tokom cele godine ulažu dodatni napori u cilju ostvarivanja pune rodne ravnopravnosti i sprečavanja diskriminacije žena u svim oblastima života, a posebno u oblasti zapošljavanja, obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Paunović je ocenila da će usvajanje i primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici dovesti do toga da sigurna kuća ne bude jedino mesto za zaštitu žrtve nasilja, već će to postati njihova kuća.

Kako je rekla, novim zakonskim rešenjima država šalje jasnu poruku da se nasilje neće tolerisati.

Ženska parlamentarna mreža: Žene i dalje nemaju jednaka prava

Ženska parlamentarna mreža saopštila je da je položaj žena u Srbiji poboljšan ali i dalje nemaju jednaka prava kao muškarci. "Zato je neophodno istrajati u toj borbi. Usvajanjem rodno odgovornih javnih politika, država ima vodeću ulogu u stvaranju uslova za rodnu ravnopravnost", navedeno je u saopštenju Ženske parlamentarne mreže povodom Međunarodnog dana žena.

Dodaje se i da se o pravima žena u Srbiji mora govoriti svakog dana, a ne samo na današnji dan, i navodi da je Skupština Srbije prepoznala potrebu za jačanjem rodne ravnopravnosti i snažno podržala rad Ženske parlamentarne mreže.

"Naš zajednički cilj mora da bude stvaranje uslova u kojima će jedino merilo uspeha biti - rad i postignuti rezultati, a ne činjenica da li ste muškarac ili žena. Izglasali smo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i uveli rodno odgovorno budžetiranje sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena", navedeno je u saopštenju.

Prema podacima, u Srbiji je zaposleno 40 odsto žena, 26 odsto žena su preduzetnice, 15 odsto žena samostalno obavlja posao, osam odsto žena su predsednice opština ili gradonačelnice, oko 15 odsto žena učestvuje u izvršnoj vlasti i za isti posao nisu jednako plaćene kao muškarci.

"Izbori za predsednika Srbije prilika su da kandidati daju odgovore šta će učiniti da ovi procenti budu veći. To čeka 51,7 odsto gradjana naše zemlje, odnosno - žene Srbije", navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

cirkus

srecan 8. mart svima, gospodjo paunovic, SVIMA! jer se ravnopravnost drustva tice svih gradjana!

Kjara

Sram te bilo. A probleme Marije Mali ignorišeš!

ceki

kod tebe je problem u glavi

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Dačić o izjavi Skata: Kao da su SAD podrškom Kosovu na pravoj strani istorije 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sudija Miodrag Majić objavio zbirku tekstova pod nazivom "U ime naroda" 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladenović za N1: Vučić je batler evropske politike, revolt građana ogroman 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

NURDOR: Nedopustivo da se pravila zanemaruju, zaštita zdravlja dece prioritet 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kovačević: Broj zatvorenika se ne menja, alternativne mere "statistička greška" 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Birački spisak za nadležne nikada ažurniji, stručnjaci nisu saglasni 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Od opozicionih stranaka samo DS bojkotovao sednicu Skupštine Novog Sada 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Epidemiolog: Vučićeva poseta hematoonkološkom dečjem odeljenju nije bila razumna 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

loader