Ombudsman: Sramotno za Srbiju što je kritikuju zbog Savamale

Ombudsman: Sramotno za Srbiju što je kritikuju zbog Savamale

Za državu Srbiju je sramotno da joj međunarodna tela i organizacije upućuju kritike povodom slučaja Savamala, i na taj slučaj treba staviti tačku, izjavio je vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković. Ako ništa nije urađeno u tom slučaju do danas, ne možemo reći da su u Srbiji zaštićeni vladavina prava i pravni poredak, rekao je on.

00:00

Izvor: N1

 „Sramotno je da pravimo pompu oko izveštaja Amnesti internešenela, da nam bilo ko sa strane govori da nešto ne valja, kad mi dobro znamo i sami da nešto nije u redu. Zašto čekati šamare?“, upitao je Janković gostujući u Novom danu.

Kad prihvatimo neke standarde i ratifikujemo ih, dodao je Janković, to postaju naši standardi, standardi Republike Srbije i ne možemo „praviti dilemu hoćemo li nešto sprovoditi ili nećemo“ i nazivati te standarde tuđim, pogotovo u situaciji kad možemo sami da rešimo stvari koje ne treba da budu u dilemi.

Janković je ocenio da se postavlja pitanje opstrukcije istrage, zašto je to dozvoljeno i zašto ništa nije učinjeno protiv onih koji su vršili tu opstrukciju. „Problem se usložnjava, međunarodne organizacije sad već ukazuju na taj problem i mislim da je zaista dosta vremena prošlo, treba staviti tačku na slučaj Savamala, i to tako što će nadležni organi da izađu sa svojim stavovima i zaključcima“, kazao je.

Prema njegovim rečima, problem će biti nepremostiv ako ništa nije urađeno u tom slucaju, do danas, „što Srbiju ne dovodi u situaciju da možemo reći da je zaštićen pravni poredak, vladavina prava i podela vlasti“.

Povodom odluke Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da novčano kazni Više javno tužilaštvo, zbog nepostupanja po nalogu iz rešenja tog vladinog tela, Janković je rekao da se rešenje ovog problema ipak neće se rešiti kroz izricanje novčane kazne.

„U našem društvu treba da se shvati da su ombudsman i poverenik nisu nevladina organizacija, već ustavna katerogorija, njihov značaj je jako veliki i ne bi trebalo ignorisati sve efekte njihovog rada, a pogotovo postavljati pitanje u čijem interesu rade. To je podrivanje ustavom i zakonom utvrđenog sistema“, ocenio je on.

Janković je naveo i da je ignorisana odluka organa koji je zakonom nadležan da izrekne kaznu zbog nepostupanja, koje nije u skladu sa zakonom, ali da će se ta kazna platiti parama iz budžeta.

„Za kaznu sigurno nece rukovodioci tog organa izvaditi novac iz svog džepa. Platiće se sa računa tih institucija, koji koriste budžetska sredstva“, odnosno građani će platiti posredno, dodao je on.

On je ocenio da se došlo do toga da nas zbog ovog slučaja međunarodne organizacije "prozivaju". "Borimo se da uđemo u EU, a sa druge strane nas EU proziva", kazao je. „Kad je u pitanju pravna država, nezavisne institucije, to nije nešto oko čega možemo da se dogovaramo da li će biti ovako ili onako.. da Ii će biti šinski metro ili laki metro, oko toga treba da se vodi polemika, ali ne moze da se vodi polemika ili da se opstruira da nadležni organi sprovode svoje obaveze, a to su i njhove dužnosti, da ako dođe do krivičnog dela utvrde stanje i primene mere koje su propisane zakonom“, kazao je Janković.

Ovaj slučaj će se rešiti, smatra on, tako što će se na vreme činiti šta treba, a neće se čekati strani izveštaji.

O saradnji sa državnim organima i Zaštitniku prava deteta

Govoreći o saradnji kancelarije Zaštitnika građana sa državnim organima, Janković je rekao da je saradnja sa srednjim nivom vlasti, sa rukovodiocima i državnim službenicima, primer dobre prakse na svetskom nivou, i da je zbog toga „ponosan kao građanin ove zemlje“.

„Ono što je problem je saradnja Zaštitnika građana s nosiocima funkcija, i ona u pojednim slučajevima postoji, u pojedinim ne postoji“, rekao je on. Naveo je da Narodna skupština nije već dve godine razmatrala izveštaj Zaštitnika, ali da pojedini skupštinski odbori imaju jako dobru saradnju sa kancelarijom ombudsmana, što je slučaj i sa različitim ministarstvima.

Janković je rekao i da ne vidi smisao u uvođenju Zaštitnika prava deteta, jer je Zaštitnik građana već nadležan da štiti prava deteta i u tu toj oblasti ima velika postignuća. Osim toga, to će predstavljati novo opterećenje za budžet. „Nejasne su mi pobude... zašto stvarati nove mehanizme, to je potpuno nepotrebno. Bojim se da to nije rezultat stvarne potrebe već interesa određenih ljudi", rekao je on.

Komentari (25)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rajko

Kakav narod takva vlast..ali..nikad u zemlji Srbiji nece biti drugacije niti bolje..zakon ovde vazi..i uspostavlja jedan covek..i..to ce da teaje mislim jos dugo..dugo..pa i da ovi sjasu..opet ista prica..ovaj narod to i zasluzuje..a g.dinu M.Jankovicu zelim uspeh i srecu...

slađa

Prema opisu saradnje sa različitim nivoima vlasti, rekla bih da je problem kod najvišeg nivoa bio lični animozitet prema Saši Jankoviću. Inače je neobjašnjivo da oni na srednjem nivou sarađuju na "svetskom nivou", dok oni na vrhu potpuno ignorišu njegove izveštaje. Slažem se sa gospodinom da nismo sebi smeli dozvoliti šamare institucija čije smo zakone ugradili u sopstveni sistem. Možda neko to ne smatra bitnim, ali istina i poštovanje institucija su zaista najbitniji i najzdraviji za nas. Ostavljam mogućnost da će se ravnoteža postići nakon izbora.

Vojvodina

Ni bespravno izgrađen objekat ne može da se ruši bez r e š e nj a kojim se nalaže rušenje i zaključka o dozvoli izvršenja.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Gajić u "Utisku nedelje": Aleksandar Obradović je zarobljenik režima 20.10.2019.

20.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Automobil u kom je bio Kurti udario otpozadi u policijska kola u Tirani 20.10.2019.

20.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači ide na krunisanje japanskog cara 20.10.2019.

20.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bastać napravio carinski prekršaj, nije znao da ne može da unese više od 10.000€ 20.10.2019.

20.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrović: Ne priznajem rezultate izbora, SLS je pokradena 20.10.2019.

20.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rugova: Srpska lista će imati mesto u vladi, ali ne i u vladajućoj koaliciji 20.10.2019.

20.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dva Miladina, dva heroja u oslobađanju Beograda 20.10.2019.

20.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Država sebi uskraćuje zaradu - ugovoreni izvoz Krušika "otišao" privatniku 20.10.2019.

20.10.2019.  |  Vesti

loader