Gošće N1: Novinarski kodeks se krši svakodnevno

Gošće N1: Novinarski kodeks se krši svakodnevno

Gošće N1: Novinarski kodeks se krši svakodnevno Izvor: N1

Godišnji izveštaj Saveta za štampu pokazuje da je u 2016. godini osam dnevnih listova prekršilo Kodeks novinara u 5.477 tekstova, što je čak 2.000 kršenja više nego što je bio slučaj u 2015. Nema podataka za elektronske i onlajn medije.

Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu, kaže da je to telo radilo monitoringe za 2015. i 2016. Na osnovu toga, došlo se do podatka da se najčešće krši pretpostavka nevinosti, zatim da ne postoji jasna razlika između onoga što su činjenice, pretpostavke i komentari, da se iznose klevete, poziva se na samo jedan ili anoniman izvor bez potvrde. "I žalbe se najčešće odnose na takve stvari", dodaje.

Bojana Jovanović, zamenica urednika KRIK-a, kaže da se novinarski kodeks krši svakodnevno, a da je glavni razlog za želja da se poveća čitanost i tiraž. Novinari jure za klikovima, i manje se vodi računa o kršenju novinarskog kodeksa, navela je.

U određenom broju slučajeva novinari znaju da krše kodeks, što se vidi po tome da li su spremni da objave izvinjenje, kaže Novakovićeva. "Ima urednika medija koji tvrde da je kodeks prevaziđena stvar", dodaje..

Kako kaže, i jedan broj urednika tabloida veruje da je je nemoguće praviti tabloid poštujući kodeks, što, kako ocenjuje, nije tačno.

Nedavno je predmet polemike bio i tekst Krika o bivšoj supruzi gradonačenika Beograda Marije Mali. Za jedne je ovo trebalo da bude bomba koja nije eksplodirala u našim medijima, a za druge primer zloupotrebe.

Naime, bivša supruga gradonačelnika Beograda u intervjuu za KRIK rekla je da joj je Siniša Mali ispričao da je organizovao rušenje "nekih kolibica" u Hercegovačkoj ulici u Savamali.

"Iskreno, moje lično mišljenje, Savet se nije bavio time ni na koji način, meni taj tekst jeste na granici kad je u pitanju poštovanje etičkih standarda", kaže Novaković. Ona nabraja da se ulazi u porodične stvari, da je reč je o izvoru koji ima interes u tome, a da neke stvari ne mogu da se provere, kao na primer da li je on to njoj rekao, pa ostaje da se izvoru veruje.

Jovanovićeva kaže da je Marija Mali govorila i o drugim stvarima - o of šor poslovima, tome da je učestvovala u prikrivanju imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, otvorila je više pitanja nego što je rušenje u Savamali, i na koja mogu da reaguju nadležne istitucije.

Govoreći o odgovornosti, Novakovićeva navodi da ona postoji i da je novinarima važno da ih kolege ne osude i da im nije svejedno kad se brane pred komisijom, po žalbi.

"Zaista verujem u to da je moralna odgovornost veoma bitna stvar i da je ozbiljna sankcija kad vas neko označi kao prekršioca etičkih standarda", kaže Gordana dodajući da je svakom iole ozbiljnijem mediju važno da bude kredibilan.

Jedna od najznačaknijih stvari koju je KRIK uradio je objavljivanje baze imovine političara. Ta baza pokazuje mnogo više nego što političare zakon obavezuje da urade, odnosno u Srbiji ne postoji zakon koji javne funkcionere obavezuje da prijavljuju imovinu članova porodice, izuzev supruge i dece.

"Ne postoji, ali postoji novi nacrt Zakona o Agenciji", navodi Jovanovićeva.

Ona kaže da je KRIK svakog ministra kontaktirao. "Želeli smo da popričamo s njima o tome, da predstavimo šta smo istražili, otkrili da nam objasne način na koji su stekli neke stvari", navodi.

Vraćajući se na tekst o Mariji Mali, Jovanovićeva kaže da je njihova novinarka mesecima održavala kontakt s bivšom suprugom gradonačelnika Beograda, da je ona sama pristala javno da govori, i da nije bilo trgovine uticajem. Ona kaže da KRIK nije zalazio u privatnost porodice.

Ministarka Ana Brnabić postavila je KRIK-u pitanje sa kojim pravom i na osnovu kog zakona je objavljena adresa na kojoj žive njena majka i njen brat, koji nisu postavljena lica, niti javne ličnosti

Funkcioneri imaju pravo na ograničenu privatnost, kaže Novakovićeva, i novinar procenjuje da li je u pitanju mala povreda privatnosti ili javni interes, i o tome se vode polemike svuda u Evropi.

Jovanovićeva kaže da nisu objavljeni satelitski snimci već dokumenta o vlasništvu nekretnina, i da su krili uvek kućne brojeve. "Mi u KRIK-u smatramo da je ministarka Brnabić izvela medijski spin, nakon što smo objavili bazu imovine političara, izašla je s tom pričom o narušavanju privatnosti kako bi skrenula pažnju sa sadržine njenog profila na našem sajtu. Zapretila je da će se obratiti Povereniku za informacije od javnog značaja, nije to učinila, koliko je nama poznato. I nijednom se nije obratila redakciji da ukaže na problem šta je konkretno zasmetalo", tvrdi zamenica urednika KRIK-a.

00:00

Izvor: N1

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mao ce

jako jako slabo,sve je to na granici medijskog posla,zaista su mediji otisli dodjavola

Drazen

Dzabe sto se Minja svojski trudila, sagovornice su ostale nedorecene!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Majić i Komlen Nikolić saglasni o pritiscima na pravosuđe, ali ne i o "Krušiku" 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bivši komandant OVK Nehat Baša dobio poziv iz Haga 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brankica Stanković: Nije reč o aferama vlasti, već o činjenicama 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lutovac se sastao s obe grupe omladine, kaže da će razmotriti sve činjenice 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uginula Dobrila, ženka beloglavog supa iz Specijalnog rezervata Uvac 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Završena nova zgrada RTV-a, ali ne zna se čija je obaveza da je opremi 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Počela rekonstrukcija Кlinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U toku dijalog sa Gradom Beogradom o vremenu za dostavu robe 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

loader