Zakon o Starom sajmištu - za početak memorijalnog kompleksa

Zakon o Starom sajmištu - za početak memorijalnog kompleksa

Izrađena je prva verza Nacrta zakona o Starom sajmištu, koji će biti osnova za početak izgradnje memorijalnog kompleksa na mestu gde je u Drugom svetskom ratu bio jednan od najozloglašenijih logora, u kome je stradalo više od 7.000 Jevreja i 10.636 logoraša, različitih nacionalnosti.

00:00

Izvor: N1

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks kaže da je "sirovi" predlog nacrta zakona  prezentovan članovima radne grupe za Staro sajmište pre tri nedelje i da članovi treba da daju primedbe i dopune, nakon čega predstoji javna debata.

Kaže da je nacrt sačinjen od strane ljudi koji su bili određeni i nisu članovi radne grupe i dodaje da u inicijalnom tekstu nije učestvovao nijedan član radne grupe.

"Dao sam niz zamerki, ne bih nabrajao šta je sve rečeno, zamerke lektorske da se pojmovi Holokaust i Porajmos pišu velikm slovima, izostavljena je značajna kategorija za Staro sajmište, a to su antifašisti, nisu pomenuti nijednom rečju u sirovom predlogu nacrta".

Fuks kaže da ne može da predvidi kada će se zakon naći pred poslanicima, ali da pretpostavlja da neće biti pre izbora.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji je nedavno zatražio da se iz skupštinske procedure povuče taj predlog zakona i naveo da podržava donošenje zakona o spomen obeležju - logoru Staro sajmište u Beogradu, ali da Predlog zakona o Ustanovi spomen-žrtve relativizuje stradanje jevrejske zajednice u Drugom svetskom ratu.

Odbor je naveo i da se u vladinom Predlogu insistira na tome da je logor Staro sajmište bio na teritoriji tadašnje Nezavisne Države Hrvatske što je formalno tačno, ali je izostavljena činjenica da je njime upravljala okupatorska vlast sve do 1944. godine.

"Jedna od sugestija da spomen područje nosi ime po kome je poznato u stručnoj javnosti kao Sajmište, jedno od objašnjenja je da je uvredljivo pominjati žrtve na mestu Sajmište, mislim da je to preterano, sasvim sigurno da nikome neće smetati od naslednika žrtava autentično nazivanje prostora. Što se tiče odnosa NDH, ja nikad nisam video niti znam da postoji pisani sporazum između Rahja i NDH u ustupanju tog dela teritorije Rajhu da bi ustanovio taj logor"

Viši sud u Beogradu odbio je svedočenje Jevreja u postupku rehabilitacije Milana Nedića. Haris Dajč, potpredsednik Jevrejske opštine Beograd, nazvao je ovu sudsku odluku političkom i najavio da će razmotriti mogućnost podnošenja žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Mi smo pokušali našom intervencijom pri Višem sudu da pobudimo Tužilaštvo da zastupa bar neki suprotan stav koji su izložili predložioci rehabilitacije. Dosadašnji tok postupka ukazao je da je sve rađeno po principu da druga strana nigde nije zastupljena u pravoj meri, da se pozovu svedoci, renomirani istoričari, da se uzmu u obzir svi dokumenti iz tog perioda. Nedić nije bio obično privatno lice, već je bio na čelu samozvane vlasti. Rehabilitacijom Nedića otvaraju se vrata rehabilitacije svih članova Vlade, sistema, ideologije i politike, što bi bilo sramota za državu"

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

BotBoleBojko

Ko može da mi objasni zašto i čemu revizija drugog svetskog rata? Zna se ko je šta radio, kad i kako. Čemu rehabilitacije i osude ovih ili onih, pogotovo sad kada nismo jedna država. Bilo kakva osuda, napadi itd dovodi do buđenja ili stvaranja tenzije, kontam da je to moguć način skretanja pažnje sa aktuelnih problema egzistencije određenih ljudi, ali ne razumem čemu sve to sad.

Gradimir Visnjic

Svaka cast mudri covece.!

USAforever

Da se vidi šta su Hrvati radili u Srbiji na anektiranim teritorijama. Genocid nad beogradskim Jevrejima, pokolji Srba u Sremu, ubistvo Save Šumanovića, pljačkanje fruškogorskih manastira. I još imaju obraza da govore o "velikosrpskoj agresiji", FUJ!

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Objavljen radni tekst Strategije za ostvarivanje prava žrtava krivičnih dela 12:12 h

12:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani se okupili da spreče iseljavanje 90-godišnje žene u centru Beograda 11:56 h

11:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prelević: Stručne ličnosti kao spona između demonstranata i političara 11:55 h

11:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Popović: Protesti legitimni u svakoj demokratskoj državi, nedopustivo je nasilje 11:32 h

11:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novosti: Prodate nekretnine SFRJ u Tokiju, Srbiji 5,8 miliona evra 11:17 h

11:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dušan Janjić: Sve vodi ka oružanom sukobu na Kosovu 10:57 h

10:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Naši" tužili premijerku Brnabić jer je aktiviste tog pokreta nazvala fašistima 10:53 h

10:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eksplozija bombe u severnoj Kosovskoj Mitrovici, nema povređenih 10:25 h

10:25 h  |  Vesti

loader