Raste broj građana koji su za, ali i protiv Srbije u EU

Raste broj građana koji su za, ali i protiv Srbije u EU

Raste broj građana koji su za, ali i protiv Srbije u EU Izvor: Shutterstock

Članstvo u EU bi na referendumu podržalo 47 odsto građana Srbije, dok bi 29 odsto glasalo protiv, saopštila je Kancelarija za evropske integracije.

Ako bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje naše zemlje u EU?" 47 odsto građana Srbije glasalo bi za, 29 odsto bi glasalo protiv, 15 odsto ne bi glasalo uopšte, a devet odsto ne zna šta bi odgovorilo na ovo pitanje, pokazalo je redovno istraživanje Kancelarije za evropske integracije.

U odnosu na istraživanje iz juna prošle godine, u decembarskom istraživanju su porasli i podrška članstvu i procenat građana koji su protiv članstva, dok su u poređenju sa decembrom 2015. rezultati slični, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Kancelarije.

U istraživanju sprovedenom u junu 2016. godine 41 odsto građana je reklo da bi glasalo za članstvo u EU, a 24 odsto je bilo protiv, dok je u februaru 2015. godine 48 odsto građana bilo za članstvo u EU, a 28 odsto protiv.

U saopštenju Kancelarije za evropske integracije se ističe da je podrška građana reformama kao i prethodnih godina veoma visoka.

Od ukupnog broja ispitanika 64 odsto smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i mimo toga zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje uređene Srbije, navodi se u saopštenju.

Kao najznačajnije reforme koje najviše utiču na njihov svakodnevni život, građani su izdvojili reformu zdravstvenog sistema (16 odsto), reformu pravosuđa (14 odsto), borbu protiv korupcije (16 odsto), reformu obrazovnog sistema (10 odsto) i reformu poljoprivrede (10 odsto).

Slede reforma zaštite potrošača (8 odsto), reforma zaštite životne sredine (6 odsto) i bolja zaštita ljudskih prava (6 odsto), dodaje se u saopštenju.

Podrška dijalogu sa Prištinom čak i ako to ne traži EU

Najveći procenat građana, 58 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU.

To, kako se navodi u saopštenju, pokazuje da više od polovine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i spremnost da se dijalogom dođe do održivih rešenja.

Prema istraživanju, za 35 odsto ispitanika članstvo u EU bi bila dobra stvar, 31 odsto građana smatra da je to loše, a 34 odsto misli da to nije ni dobra ni loša stvar.

Za najveći broj građana, 17 odsto, članstvo u EU predstavlja više mogućnosti za zapošljavanje, put ka boljoj budućnosti mladih ljudi (16 odsto), mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (15 odsto), kao i mogućnost da se uredi stanje u Srbiji (11 odsto).

Pogrešno uverenje da je Rusija najveći donator

Četvrtina ispitanika veruje da je Rusija najveći donator Srbije u poslednjih 16 godina, navodi se u saopštenju i dodaje da to nije u skladu sa činjenicama i da ukazuje na nedovoljnu informisanost građana kada je reč o bespovratnoj razvojnoj pomoći koja je data Srbiji od 2000. godine.

Ističe se da, prema zvaničnim podacima, EU i njene članice sa oko 2,7 milijardi evra doniranih sredstava u periodu od 2000. do 2015. godine, predstavljaju najveće donatore Srbije.

Kako se navodi, sa tim podatkom je upoznat 21 procenat ispitanika, dok se isti procenat izjasnio za Kinu, a na četvrtom mestu je Japan sa 11 procenata.

Istraživanje javnog mnjenja "Evropska orijentacija građana Srbije" je krajem decembra sprovela Kancelarija za evropske integracije prema standardu Evrobarometra.

Kancelarija za evropske integracije od 2002. godine redovno sprovodi istraživanje javnog mnjenja kako bi se sagledala procena građana koji su njihovi interesi u procesu pristupanja Evropskoj uniji i kako vide budućnost koju očekuju za sebe i svoju porodicu, navodi se u saopštenju.

Komentari (79)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nebojsa

Vidim digla se polemika povodom ovih istrazivanja u vezi EU . Mi moramo da znamo kaku Srbiju vidi EU , dali sa KiM ili bez nje . Posle moze da se napravi anketa u vezi ulaska u EU ili ne , jer gradjaninu mora da se postavi pravo pitanje da bi on mogao da odgovori.

zorz

Neka narod odluci.

Petar

I ako smo duhovno vise vezani za Rusiju, teritorijalno smo u evropi i zbog toga moramo nastaviti put u EU.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Obrt na suđenju: Bivši policajac promenio iskaz, Simonović pripretio tužiocu 19:21 h

19:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Britanski ambasador na Kosovu: Dogovor oko koalicije sve bliži 19:19 h

19:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Vlast za bolje izborne uslove, opozicija nije konstruktivna 19:08 h

19:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Doktorat Siniše Malog za Univerzitet gotova priča, ministar može samo na sud 19:03 h

19:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istraživanje Ministarstva za rad: 81 odsto građana Srbije bilo svedok nasilja 19:00 h

19:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović u Berlinu: Dobra saradnja srpske i nemačke policije 18:43 h

18:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Evroparlamentarci sutra biraju između Vučića i srpske demokratije 18:36 h

18:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučevićeva prijava protiv Vučića prosleđena Tužilaštvu za organizovani kriminal 18:11 h

18:11 h  |  Vesti

loader