Udžbenici iz Tirane za đake Medveđe, Preševa i Bujanovca

Udžbenici iz Tirane za đake Medveđe, Preševa i Bujanovca

Udžbenici iz Tirane za đake Medveđe, Preševa i Bujanovca Izvor: N1

Poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Skupštini Srbije Fatmir Hasani izjavio je da osnovci u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa koji nastave prate na albanskom jeziku već koriste bukvar i udžbenike za albanski jezik koji se štampaju u Tirani, ali da nedostaju udžbenici za druge predmete.

Hasani je agenciji Beta kazao da se udžbenici iz Albanije koriste u školama u tri opštine na jugu Srbije na osnovu sporazuma ministarstava prosvete Srbije i Albanije.

"Postoji načelni sporazum da se svi udžbenici za osnovce i srednjoškolce u opštinama na jugu Srbije nabavljaju iz Albanije, ali o tome za sada nije postignut sporazum između ministarstava prosvete dve zemlje zbog razlika u obrazovnom sistemu", kazao je Hasani.

On je naveo da je o toj temi razgovarao u četvrtak u Tirani sa ministarkom obrazovanja Albanije Ljindritom Nikoli.

"Ministarstvo prosvete Albanije je u stanju da obezbedi sve potrebne udžbenike na albanskom jeziku ali problem je u tome što je u Albaniji nastavni plan i program po sistemu Kembridža tako da se u velikom delu ne poklapa sa planom i programom nastave u Srbiji. Zato ti udžbenici ne mogu da se koriste u školama u preševskoj dolini", rekao je Hasani.

Po njegovim rečima, u nastavi se već koristi bukvar koji je štampan u Albaniji, a koji je u nekim manjim delovima prilagođen učenicima u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

"Da bi se koristili isti udžbenici, potrebno je da se plan nastave u obe zemlje poklapa najmanje 70 do 80 odsto, što nije slučaj. U Ministarstvu prosvete Albanije su mi rekli da je njihov predlog da prevedu udžbenike koji se koriste u Srbiji na albanski jezik", kazao je Hasani.

On je dodao da je sa albanskom ministarkom prosvete razgovarao o učešću nastavnika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe na seminarima za albanski jezik u Albaniji, koji u Srbiji ne mogu da se realizuju.

"Potrebno je da saradnja ministarstava prosvete Srbije i Albanije uvek traje i da se ne prekida jer prosveta traži da uvek bude u kontaktu i da se knjige stalno štampaju. Naročito je veliki problem u srednjim školama, tu imamo sasvim malo odgovarajućih udžbenika i potrebno je da se intenzivnije radi na njihovom obezbeđivanju", rekao je Hasani.

Udžbenici na albanskom jeziku za đake u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa su do 1999. godine obezbeđivani iz Prištine.

U poslednjih 18 godina postoji stalni problem s nedostatkom udžbenika jer postojeći ne prate nove nastavne planove i programe a učenici, naročito u srednjim školama, u najvećoj meri koriste udžbenike starije od 20 godina, ili skripte i beleške sa časova.

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlak

To, tako treba.

Pravda

Nedopustivo. Vreme je da se gospoda iz parlamenta probude.

čudno

Iz kojih knjiga uče srpska deca u Albaniji i da to njihova vlast prihvata? Da li sadržaj naših knjiga prevedenih na albanski nije dobar? Ako nije, što uče naša deca iz njih? Ako jeste dobar, što ih albanska deca ne žele? (Deca ne vole ni jedan udžbenik nego političari prave problem). Isto sa hrvatima. Dakle dajte to da se reši.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Nemački vojnici ostaju u sastavu Kfora "jer još postoji potencijal za konflikte" 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stamatović: Ostajem u SzS, ako imaju neke primedbe - mogu da me isključe 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Japana odlikovala Predraga Filipova 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Volfgang Petrič za N1: Teritorijalne izmene deo predloga o Kosovu, nisam za to 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani Novog Sada protestovali protiv seče drveća 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Emisija "360 stepeni": Šta pokazuju prvi dokazi o krađi beba u Srbiji? 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

MSP: Somalija će preispitati odluku o priznanju Kosova 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Konferencija: Srbija da nastavi reforme bez obzira na buduću strategiju EU 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

loader