Izveštaj: Usporen napredak Srbije u zaštiti životne sredine

Izveštaj: Usporen napredak Srbije u zaštiti životne sredine

Izveštaj: Usporen napredak Srbije u zaštiti životne sredine Izvor: Medija centar Beograd

Srbija nema dovoljno kapaciteta za sprovođenje propisa u oblasti zaštite životne sredine, neophodna su veća ulaganja, kao i puna posvećenost Vlade za napredak u tom segmentu, ocenili su danas predstavnici Koalicije 27 na prezentaciji izveštaja "Poglavlje 27 u Srbiji: Još uvek u pripremi".

Predstavnica Mladih istraživača Tanja Petrović ocenila je da se primećuju i pozitivni koraci, ali da je napredak u oblasti zaštite životne sredine u 2016. godini bio usporen zbog održavanja i izbora i formiranja nove vlade.

"Pitanja životne sredine treba da budu visoko na lestvici prioriteta Vlade Srbije i ne mogu da čekaju novi izborni ciklus", ocenila je Petrović govoreći o spremnosti Srbije za otvaranje i nesprovođenje pregovaračkog poglavlja 27 sa Evropskom unijom koje se bavi životnom sredinom.

Ona je istakla i sve veće interesovanje građana za pitanja životne sredine, a kao dokaz je navela da je u prvih deset meseci 2016. godine Povereniku za informacije od javnog značaja podneto 270 žalbi u vezi sa tom oblašću, a najviše i se odnosilo na "ćutanje uprave".

Petrović je kao pozitivno navela osnivanje budžetskog zelenog fonda, ali je kao problem istakla nedostatak garancija da će prikupljena sredstva zaista i biti korišćena za zašitu životne sredine.

"Nisu doneta ni neophodna podzakonska akta, pa zeleni fond još nije operativan", kazala je Petrović.

Kao veliki ekološki problem ona je navela i podatak Evropske agencije za životnu sredinu prema kojem je Srbija među najzagađenijima u Evropi. Prema njenim rečima, Svetska zdravstvena organizacija je procenila da ekonomski troškovi nastali zbog preuranjenih smrtnih slučajeva koji su rezultat zagađenja vazduha u Srbiji iznose 33,5 odsto državnog BDP-a.

Istaknuto je i da Srbija nema integrisan sistem upravljanja vodama, kao i da se manje od 10 odsto otpadnih voda obradjuje. Srbija je u 2017. godini izdvojila samo 0,2 odsto za te svrhe, što je manje nego ranije. Oko polovine sredstava namenjeno je za odbranu od poplava.

Ocenjeno je i da Vlada Srbije zanemaruje očuvanje prirode, kao i da su zaštićena područja i druge oblasti bitne za očuvanje biodiverziteta ugrožavaju razvojnim projektima.

Koalicija 27 smatra i da industrijsko zagađenje ostaje veliki izazov. Do danas je samo 17 operatera od 196 dobilo integrisanu dozvolu, zbog čega je Vlada pomerila rok za izdavanje dozvola do kraja 2020, umesto do karaja 2015.

Kako bi Srbija osigurala adekvatno upravljanje hemikalijama i biocidnim proizvodima, neophodno je redovno usaglašavanje sa relevantnim izmenama i dopunama propisa EU, naročito u pogledu prilagodjavanja naučnm i tehničkom napretku, a potrebno je i unaprediti postojeće administrativne kapacitete.

Ukazano je i da Vlada treba da sprovodi propise u oblasti klime i klimatskih promena, kao i da ih uskladi sa politikom koju u toj oblasti vodi EU.

Ovo je treći godišnji izveštaj Koalicije 27 koji sumira rezultate praćenja i analize promena u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Srbiji koje su nastale u skladu sa procesom pregovora Srbije sa EU u oviru poglavlja 27. Ovu koaliciju čini 11 nevladinih organizacija.

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rhoi

Učenje počinje u porodici nastavlja se u školi itd. Kada pogledam kako je oko škole u mestu gde živim ne nadam se boljitku!

Sale

Ovo je zaista vazna tema, na tome mora da se radi.

(Ne)cist vazduh i voda

Pozdrav iz Obrenovca!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bivši košarkaš Milan Gurović priveden zbog porodičnog nasilja 12:04 h

12:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hitnoj pomoći u Trsteniku javilo se 35 mališana sa bolovima u stomaku 11:57 h

11:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koraks: Izdaje me zdravlje, pa sve teže crtam - to je dobra vest za Vučića 11:29 h

11:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Marinković: Srbija ide ka EU i jača saradnju sa Kinom, Rusijom i SAD 11:01 h

11:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas i Obradović: Vučić i Popović Ivković šire neistine da bi prikrili afere 10:44 h

10:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prinudna iseljenja - dug mora da se vrati, ali i da postoji elementarna humanost 10:34 h

10:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnici Pošte nastavili obustavu rada: Tražimo da neko obrati pažnju na nas 10:08 h

10:08 h  |  Vesti

loader