Savet: Kontrolu trošenja sredstava na lokalu niko ne vrši

Savet: Kontrolu trošenja sredstava na lokalu niko ne vrši

Savet: Kontrolu trošenja sredstava na lokalu niko ne vrši Izvor: N1

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije je saopštio da je analizom trošenja budžetskih sredstava lokalnih samouprava utvrdio da izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave ne rešavaju suštinske probleme, a to su pre svega odsustvo kontrole u naplati i trošenju prihoda na lokalu.

U izveštaju o svrsishodnosti trošenja budžetskih sredstava jedinica lokalne samouprave koji je Savet dostavio Vladi, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Republičkom javnom tužilaštvu, ukazano je da se na lokalu upravlja imovinom i javnim finansijama velike vrednosti, a da kontrolu trošenja tih sredstava ne radi ni jedna državna institucija, što stvara prostor za korupciju velikih razmera.

Savet je metodom slučajnog uzorka odabrao 15 lokalnih samouprava, što je oko 28 odsto realizovanih prihoda i rashoda na lokalu u celoj Srbiji, izuzev Grada Beograda sa opštinama i Grada Novog Sada, i analizirao kako je trošen njihov budžet od 2011. do 2014. godine. Ukupni prihodi lokalnih samouprava u tom periodu bili su veći od osam milijardi evra.

U toku izrade izveštaja mnoge lokalne samouprave nisu pokazale spremnost za saradnju, izbegavajući da dostave potpune podatke, zbog čega im se Savet obraćao i nekoliko puta. Podnete su brojne žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koji je zatraži od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu sprovođenje postupka nadzora u 11 lokalnih samouprava.

"Sve lokalne samouprave koje su dostavile podatke 'trudile' su se da oni budu što nepregledniji, kako se iz njih ne bi stekao pravi utisak o njihovom poslovanju. Rad na izveštaju otežavala je i okolnost da potpuni podaci ne postoje ni na sajtovima jedinica lokalne samouprave", navodi se u saopštenju Saveta.

Istaknuto je da podaci o trošenju ukupnih budžetskih prihoda koje su ostvarile lokalne samouprave upućuju na zaključak da oni nisu trošeni u skladu sa potencijalima i prioritetima svake lokalne samouprave ponaosob.

"Plan budžeta na lokalu nije transparentan, ne pruža se mogućnost građanima da aktivno učestvuju u njegovom predlogu, čime se stvara prostor za njegovo neracionalno i nesvrsishodno trošenje", tvrdi Savet.

Utvrđeno je da su subvencije lokalnih samouprava za poljoprivredu "neprimereno male, imajući u vidu da je poljoprivreda jedan od najvažnijih resursa analiziranih lokalnih samouprava", kao i da su subvencije u zanemarljivo malom iznosu date su i preduzetnicima i preduzećima.

"Davanjem najvećih subvencija javnim komunalnim preduzećima čije rukovodstvo bira opštinska, odnosno gradska vlast i nad čijim poslovanjem ne postoji prava kontrola, stvara se prostor za korupciju velikih razmera, tim pre što za određene radove, usluge i dobra, nisu sprovedene procedure javnih nabavki", ocenio je Savet.

Sve lokalne samouprave, navodi se u izveštaju Saveta, isplaćivale su dotacije političkim partijama koje za period 2011-2014. godina iznose preko 1,7 miliona evra.

Utvrđeno je i da su budžetska sredstva u zanemarljivo malom iznosu trošena na infrastrukturne projekte, dok je, kako tvrdi Savet, najveći iznos potrošen na opštu potrošnju ogromne lokalne administracije.

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dara

Docice i lokalna samourava na red ,mada se vec vrse kontrole ali ne moze se stici svugda odjadanput.

Minja

Zar nije onomad menjan zakon ne bi li se ovakve stvari dovele u red i uspostavila kontrola trosenja sredstava na lokalu. Nisam znala da se zakoni menjaju da bi bili losiji ili da se ne primenjuju u praksi. Ako je to tako, ko ima taj luksuz sada u 21. veku.

darko

Neko verovatno kontrolise i to...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

EPS: Osumnjičeno 12 osoba da su posebnim uređajem umanjivali račune za struju 09:03 h

09:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Studenti: Niže školarine ili - tužbe i kampovanje ispred Vlade 08:45 h

08:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Još danas toplo, za vikend zahlađenje - temperature će pasti i do 15 stepeni 07:13 h

07:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novaković: Policija legitimisala aktiviste zbog plakata sa likom Vučevića 00:20 h

00:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Specijalizovana veća Kosova: Počinje prijavljivanje žrtava sudu 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Više kolona na izborima = veća izlaznost = veća šansa za uspeh 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesni Rakić Vodinelić dodeljena nagrada "Osvajanje slobode" 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nije reka samo reka – dokumentarna emisija Insajdera o malim hidroelektranama 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

loader