Srednjoškolci opravdavaju nasilje nad LGBT osobama

Srednjoškolci opravdavaju nasilje nad LGBT osobama

Srednjoškolci opravdavaju nasilje nad LGBT osobama Izvor: N1

Veliki procenat srednjoškolaca u Srbiji i dalje toleriše nasilje nad vršnjacima drugačije seksualne orijentacije i smatra ga manje strašnim od nasilja nad drugim osobama, pokazalo je istraživanje koje je deo globalne kampanje UN za ravnopravnost LGBT.

"Među decom i dalje vlada mišljenje da je nasilje nad LGBT vršnjacima manje strašno ili dosta manje strašno nego nad drugim osobama", rekao je nacionalni savetnik za ljudska prava Milan Marković predstavljajući istraživanje "Vršnjačko nasilje osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta u srednjim školama u Srbiji".

Marković je dodao da 47 odsto dece smatra da njihovi vršnjaci homoseksualne orijentacije trpe nasilje.

Prema njegovim rečima, ranija istraživanja su pokazala da svako peto dete od 13 do 15 godina smatra da LGBT decu treba izbaciti iz škole, a 60 odsto da je nasilje nad njima opravdano.

Konsultantkinja na projektu Aleksandra Galonja rekla da istraživanje koje je ranije sproveo UNICEF pokazuje da 66 odsto dečaka opravdava nasilje prema dečacima koji se zaljube u druge dečake, ali i da bi ih čak 17 odsto tuklo.

Prema njenim rečima, istraživanje i u tri škole u Srbiji u kojima su sprovedeni brojni programi čiji je cilj jačanje tolerancije, a među njima i onaj UN "Škola bez nasilja" pokazuju da je situacija daleko od sjajne.

"I u te tri najnaprednije škole 17 odsto dece nasilje smatra opravdanim, a 30 odsto da je to nasilje opravdano u slučaju LGBT populacije", navela je Galonja.

Ona je rekla da deca stav zauzimaju na osnovu javne slike u društvu, pisanja medija, i dodala da se stav dece prema LGBT populaciji menja kako se, između ostalog, menja raspoloženje građana, političara i institucija prema Prajdu.

"Psiholozi navode da se novo homofobije smanjuje od kada se klima prema Prajdu menja i stavovi koju političari zauzimaju", dodala je ona i navela da je važno da se zna i da nasilje nije samo fizičko već da su to i ismevanje, ogovaranja i socijalna izolacija.

Država se ne bavi korenom problema

Profesor Pravnog fakulteta Union, Mario Reljanović naveo je da na nivou škola u Srbiji, uprkos naporima ne postoji dovoljna zaštita od vršnjačkog nasilja, a posebno onih ranjivih grupa među kojima su deca drugačije seksualne orjentacije i rodnog identiteta

Reljanović je naveo da se pravni okvir za prevenciju nasilja i diskriminacije u Srbiji ne bavi korenom problema diskriminacije i kako ona može da se reši i dodao da ne postoji strategija za pobljšanje položaja LGBT populacije koja je zajedno sa manjinama, socijalno ugroženima i osobama sa invaliditetom označena kao ranjiva grupa.

On je ocenio da bi nadležni trebalo da rade na odgovorima koji se odnose na sve vrste nasilja.

"Ne postoje mehanizmi kako bi se nasilje predupredilo i obezbedilo da deca vinovnici nasilja ne uđu u ciklični krug u kome bi ponovo doživljvale nasilje", naveo je Reljanović.

On je kazao da bi pažnju, i to veliku, trebalo obratiti i na sve više prisutan sajber buling - vršnjačko nasilje na društvenim mrežama.

Predstavnici Labrisa koji su prisustvovali konferenciji, naveli su da u Srbiji i danas u osam udžbenika postoje direktni diskriminatorski sadržaji prema istopolnoj orijentaciji.

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AleksadaR

"Psiholozi navode da se nivo homofobije smanjuje od kada se klima prema Prajdu menja i stavovi koju političari zauzimaju" Super što nam kultura i tolerancija zavisi od najpoganijeg sloja društva - političara.

Rada

Tužna smo mi država... :(

Čuburka

Kakvi roditelji,takvi i srednjoškolci.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Omladina NS ispred Megatrenda okačila transparent "Plagijati, neznanje, laži" 17:14 h

17:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović kritikuje Leks specijalis u vezi s metroom, Marjanović (SNS) negira 16:29 h

16:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dejan Đorđević uhapšen zbog lažnog prijavljivanja 16:20 h

16:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti žele da napuste institucije 16:00 h

16:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić o Branku Stefanoviću: Jel zabranjeno da bude pravni savetnik nekome? 15:36 h

15:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ilić i Majić: Moguće je goniti nekog iz vlasti samo ako ga ona "pusti niz vodu" 15:11 h

15:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Niški taksista povređen zapaljenom bakljom 14:47 h

14:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jerkov: Izjava vlasnika Megatrenda o studiranju Stefanovića otvara probleme 14:40 h

14:40 h  |  Vesti

loader