Romi i LGBT populacija najdiskriminisaniji u Srbiji

Romi i LGBT populacija najdiskriminisaniji u Srbiji

Romi i LGBT populacija najdiskriminisaniji u Srbiji Izvor: N1

Građani Srbije vide Rome, pripadnike LGBT populacije i siromašne kao grupe koje su u najvećoj meri diskriminisane u Srbiji, a kao oblast života u kojoj postoji najviše diskriminacije navode oblast rada i zapošljavanja, rezultati su istraživanja koje je uradila agencija Faktor plus za Kancelariju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Istraživanje je realizovano tokom juna, na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije, na uzorku od 1.200 ispitanika starijih od 15 godina.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je istraživanje obavljeno u okviru Tvinig projekta "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija za diskriminaciju", čiji je cilj jačanje i primena odgovarajućeg zakonskog okvira u oblasti ljudskih prava i zaštite manjina.

Dobro je što smo uspeli da održimo kontinuitet, da vidimo šta misle građani Srbije i kakav je odnos prema diskriminaciji. Za tri godine ne možemo očekivati neke velike promene vrednosnih stavova, ali nama su bitni detalji, objasnila je Janković.

Važno nam je kako građani percipiraju instituciju Poverenika, da li je to pravi put, kako ocenjuju aktivnosti koje preduzimamo, rekla je ona.

Direktor agencije za istraživanje javnog mnenja Faktor plus Vladimir Pejić rekao je da su ispitanicima postavili 45 pitanja i da su došli do tri važna zaključka.

Važno je da imamo kontinuitet u sprovođenju projekta, drugi zaključak je da raste poverenje u institucije kojima se prijavljuje diskriminacija, pre svega u kancelariju Poverenika, kao i da građani iskreno razgovaraju o toj temi, objasnio je on.

Profesorka Pravnog fakulteta Ivana Krstić rekla je da rezultati istraživanja pokazuju da 13 odsto građana Srbije smatra da je u nekom trenutku svog života bilo izloženo diskriminaciji, što je blago smanjenje u odnosu na 2013. godini kada je tako odgovorilo 16 odsto građana.

Rezultati pokazuju da ispitanici, kao prvu slobodnu asocijaciju o tome ko su najdiskriminisanije grupe, navode pripadnike romske nacionalnosti (23 odsto), potom LGBT osobe sa 12 odsto, žene, siromašne osobe i nacionalne manjine, dok je u odgovorima na direktno pitanje redosled nešto drugačiji - Romi, LGBT osobe, siromašni, žene i osobe sa intelektualnim i mentalnim smetnjama.

Ispitanici vide oblast rada i zapošljavanja kao oblast u kojoj se diskriminacija najčešće javlja, čak 72 odsto ispitanika tako misli, a slede sa 31 odsto oblast socijalne zaštite, zdravstvo sa 25 odsto i obrazovanje sa 23 odsto.

Krstić je navela, kada je reč o socijalnoj distanci, da građani imaju najveću distancu prema LGBT osobama, prema Albancima i migrantima.

Prema rezultatima istraživanja, Krstić navodi da 42,8 odsto građana smatra da diskriminacija uopšte nije sankcionisana, 36,5 odsto smatra da je delimično sankcionisana i da se one selektivno primenjuju, dok samo 3,7 odsto misli da je diskriminacija u potpunosti sankcionisana.

Krstić je istakla i da polovina građana zna da u Srbiji postoji ustanova koja štiti ravnopravnost svih građana i kojoj mogu da se obrate u slučaju diskriminacije.

Istraživanje je pokazalo da je tačan naziv te ustanove znalo 41 odsto građana, da je to Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, rekla je Krstić.

U odnosu na 2013. godinu broj građana koji su se obratili državnim institcijama je dva puta veći u 2016. godini, povećanje sa 32 na 63 odsto, pokazuju rezultati.

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

d

iako se u potpunosti zalazem za sva prava LGBT populacije, izjednacavati ugrozenost roma i njih je zaista sramotno, polozaj roma u Srbiji u 21. veku je skandalozan, jedina razlika u odnosu na holokaust i aperhejd je sto ih neubijamo, valjda zato treba da budemo ponosni na sebe...

Марко

Svuda, ne samo u Srbiji.

Pokemon

Tvrdim da smo najugrozeniji mi Srbi koji smo ovde rodjeni!Svi imaju neke beneficije na osnovu kojih sticu razne beneficije u odnosu na nas,od upisa u skolu i na fakultet,prijema u studentski dom,zaposljavanja i na svakom koraku.A koliko generacija mojih predaka je ovde ziveli i radilo za Srbiju a sada neki drugi su pre nas.Znam da ima mnogih kojw su ova lzda vremena dovela ovde a znam da ima mnogih koji su se zbog raznih privilegija ,,setili"da je Beograd njihova sansa za egzistenciju.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Novi dan o svakodnevnoj borbi lekara protiv virusa i uslovima u kojima rade 13:32 h

13:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vojvodić: U gledanju televizije nema ni "o" od onlajn nastave 13:27 h

13:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Danas najteži dan, već jutros smo imali 47 preminulih 13:14 h

13:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Očekujem značajan napredak na evropskom putu u narednih šest meseci 13:10 h

13:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Crvenoj liniji o širenju zaraze i zakasnelim epidemiološkim merama u regionu 12:40 h

12:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SPS-a i SNS-a optužuju opoziciju da poziva na ubistvo Vučića 12:35 h

12:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ekaterina Trendafilova još četiri godine na čelu suda za zločine OVK u Hagu 12:17 h

12:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pritvor do 30 dana osumnjičenom za ubistvo u Belvilu 12:16 h

12:16 h  |  Vesti

loader