Arežina: Tužio sam RTV da odbranim novinarsku profesiju

Arežina: Tužio sam RTV da odbranim novinarsku profesiju

Arežina: Tužio sam RTV da odbranim novinarsku profesiju Izvor: Medija centar Beograd

Bivši direktor programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) Slobodan Arežina izjavio je u Osnovnom sudu u Novom Sadu da su iza njegove smene u maju ove godine stajali razlozi koji nisu navedeni u zvaničnom obrazloženju Upravnog odbora pokrajinskog javnog servisa, javlja Cenzolovka.

"Nakon moje smene, generalni direktor RTV i glavna urednica Prvog programa podneli su ostavke, dok je najmanje desetoro novinara, urednika i voditelja premešteno i dodeljena su im drugačija zaduženja", rekao je Arežina pred sudom u procesu koji je pokrenuo protiv RTV zbog, kako je navedeno u tužbi, nezakonite smene s mesta direktora programa te kuće.

On je, zbog svega toga, ubeđen u to da iza njegove smene stoji zapravo neki drugi razlozi, a ne oni koje je u svojoj odluci naveo UO RTV.

Upravni odbor RTV smenio je Arežinu 4. maja ove godine, stavljajući mu na dušu nedonošenje Plana proizvodnje i emitovanja programa, kao i pad gledanosti programa pokrajinskog javnog servisa.

Nakon toga je, aneksom ugovora o radu, premešten na mesto menadžera razvojnih projekata u RTV.

Gledanost još niža posle smene

Pozvavši se na zvanične podatke, Arežina je predočio sudu da je u oktobru ove godine zabeležena najmanja gledanost RTV u proteklih pet godina. "Nije problem bio u nedonošenju akta ili u padu gledanosti, bilo je potrebno bilo kakvo opravdanje za moju smenu što je, zapravo, i bio cilj", ocenio je Arežina.

Arežina u svojoj tužbi traži poništavanje tog aneksa kao i odluke UO, čime bi mu bilo omogućeno vraćanje na funkciju direktora programa.

"Ovaj proces", objasnio je Arežina, "pokrenuo sam iz samo jednog razloga - da odbranim novinarsku profesiju". "Smatram nedopustivim da bilo ko s dokazanim vrhunskim kvalitetima, bio to sudija, lekar ili novinar, može da bude smenjen bez valjanog obrazloženja, kao što se to meni dogodilo", napomenuo je Arežina.

Osporavajući zvanične razloge za smenu, Arežina je ostao pri ranijem stavu da izrada Plana proizvodnje i emitovanja nije u nadležnosti direktora programa već, prema članu 45. Statuta RTV, generalnog direktora.

On se, pri tomer, pozvao na primer Radio-televizije Srbije gde je, kako je naveo, generalni direktor tog javnog servisa ovlastio svog pomoćnika da koordinira rad na izradi tog dokumenta, u saradnji sa direktorima produkcije i tehnike.

"Moja obaveza je bila da izradim programske koncepte i detaljne programske šeme za svih sedam medija u okviru RTV, i to sam na vreme uradio i o svemu tome se i Upravni odbor i Programski savet pohvalno izrazio", istakao je Arežina.

Prema rečima Arežine, na osnovu toga generalni direktor je mogao da zatraži od direktora tehnike i direktora produkcije da izrade planove proizvodnje i emitovanja i da on u tome eventualno koordinira.

Ali, ali od mene to niko nije zatražio, niti su direktori tehnike i produkcije ikada izneli primedbe ili probleme u radu zbog toga što taj plan nije donet, odgovorio je Arežina na pitanja svog advokata Jelene Stanić.

Bivši direktor programa RTV rekao je i da postoje podaci o tome da su gledanost i slušanost RTV, nakon dužeg perioda konstantnog rasta, drastično počeli da padaju u aprilu 2015. godine, pošto je ukinut signal RTV na predajniku Avala, kao i zbog procesa digitalizacije programa.

Advokat RTV: Arežina prekršio Statut

Na konstataciju Arežine da, od 2011. do 2015. kada je obavljao funkciju direktora i glavnog i odgovornog urednika Televizije RTV, nije izrađivan plan proizvodnje i emitovanja, advokat RTV Siniša Novković spočitao je Arežini da svoje nečinjenje po pitanju izrade plana proizvodnje i emitovanja "pravda ranijim nedonošenjem istog akta".

Prema rečima Novkovića, problematično to što taj akt nije donet u vreme Arežininog mandata, iako to nalaže Statut RTV koji je donet 2015. godine.

Advokat RTV rekao je i da Arežina "ne razlikuje plan proizvodnje i emitovanja programa, iz člana 39. Statuta RTV, i akt o planiranju, proizvodnji, emitovanju i arhiviranju, iz člana 45. Statuta", ukazavši na to da je potonji donet još 2002. i da nije prestao da važi izmenama Statuta RTV u međuvremenu.

Advokatica Arežine Jelena Stanić uzvratila je, međutim, tvrdnjom da taj akt više nije na snazi, dodavši da se on svejedno odnosio isključivo na televizijski program, umesto na sve medije unutar RTV.

Sudija Gordana Glavaški je sledeće ročište zakazala za 23. februar iduće godine, kada je planirano da svoje iskaze daju direktor Tehnike i Tehnologije RTV Jovan Bačić i direktorica Produkcije RTV Vanja Kranjec.

Advokat Novković insistirao je na njihovom svedočenju, tvrdeći da će oni pomoći da se razumeju razmere problema s kojima su se ti sektori RTV suočili zbog toga što Arežina nije na vreme doneo Plan proizvodnje i emitovanja programa.

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cale

Nekada je RTV bila najgledanija televizija u mojoj kuci ali vec mesecima je ne gledamo. Gde je divna emisija sa Dimitrijem Boarovim, gde je Zoran Panovic cijoj smo se emisiji radovali svake srede...Nista nije ostalo od dobrog programa!

Andergraund

Podrška gospodinu Arežini!

Dragana K.

Novinar od inegriteta, urednik od kog su imale sta da nauce generacije mladih, direktor koji zna svoj posao. Samo dostojanstveno i pravično kao uvek! Neko mora da upali svetlo.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Srpske zastave i skandiranje na utakmici Češke sa Kosovom 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đorđević: Obradović uhapšen, kakva je to tajna na papirima kojima ministar maše 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Suđenje aktivistima Dveri i Narodne stranke zbog događaja na izborima u Lučanima 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uoči dijaloga: Ima li napretka u primeni mera za bolje izborne uslove 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Afera "Krušik" otvorila i pitanje stradanja službenika ambasade u Libiji 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Suprotstavljene izjave Vučića i Stefanovića o vezama ministrovog oca sa GIM-om 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Podrška meštana Ravnog Sela Caričiću, traže raskidanje ugovora s JKP Komunalac 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Biciklisti paradajzom protiv parkiranja na stazi u Vasinoj ulici 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

loader