Sloga traži od Vučića da zaštiti bolesnu radnicu Jure

Vesti 01. dec 201612:04 > 12:11
N1

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su da premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ministarstvo rada zaštite radnicu kompanije Jura Violetu Petrović iz Niša koja je otpušena jer je bolesna.

Mediji su objavili da je Jura otpustila radnicu Violetu Petrović koja boluje od karcinoma i koja je samohrana majka. Ona je bila zaposlena u Juri od juna prošle godine, a ugovori o radu produžavani su joj na šest meseci. Da joj ugovor neće biti produžen juče joj je javljeno telefonom, uz poruku da uzme radnu knjižicu.

Sindikat „Sloga“ je podsetio da je premijer više puta u svojim istupima, kao i tokom nedavne posete Juri u Leskovcu, rekao da je „sve idealno u toj kompaniji“ i da svako ima pravo na lečenje, bolovanje i rađanje dece po zakonu, a da je Inspekcija rada utvrdila da u Juri nisu uočene veće nepravilnosti.

„Koje veće nepravilnosti ima od otkaza bolesnoj ženi i samohranoj majci koja je nakon saznanja da je dobila karcinom i tretmana hemoterapije otpuštena? Dokle ćete više tolerisati ponižavanja i istupe Jure koja je svojim stalnim ispadima postala najomrženija strana kompanija u Srbiji, ili ćete opet da nas optužite da rasterujemo strane investitore“, pitala je „Sloga“ premijera.

Sindikat navodi da su radnici Jure dobijali otkaz „samo zbog pokušaja sindikalnog organizovanja“ i podseća da je Inspektorat rada dobio na poklon automobile od te kompanije.

SSSS: Besplatna pravna pomoć radnici

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) najavio je da će besplatno pravno braniti radnicu iz Niša.

„Izgleda da se ne nazire kraj neljudskom ponašanju u Juri, čiji menadžment najnovijim postupkom prema još jednom zaposlenom u Srbiji pokazuje svu bezočnost stranog kapitala, ali i nemoć ili nezainteresovanost naše države da to spreči“, navodi se u saopštenju SSS.

Sindikat dodaje da ovakvi slučajevi prolaze nekažnjeno zbog nemogućnosti da se u Juri radnici sindikalno organizuju. SSSS zbog toga poziva državu, ministra za rad i Inspekciju rada da ne žmuri na ovako ponašanje stranih i domaćih firmi.