Sukob beogradskih advokata oko funkcija u Komori

Sukob beogradskih advokata oko funkcija u Komori

Sukob beogradskih advokata oko funkcija u Komori Izvor: N1

Rasplamsao se sukob između advokata u Srbiji, ovoga puta oko funkcija u Advokatskoj komori Beograda. Skoro 200 advokata ostalo je prvi put bez prava da glasa. Dok oni tvrde da je u pitanju diskriminacija, u komori kažu da štite advokaturu.

Advokat Slobodan Kremenjak duže od 20 godina je član Advokatske komore Beograda. Ove godine mu je po prvi put uskraćeno pravo da glasa na izborima za predsednika i organe komore. Samo zbog toga što se udružio sa kolegama, pa je navodno izgubio nezavinost. I nije jedini.

"Mi smo svi advokati koji imamo svoje samostalne advokature i koji smo odlučili u skladu sa svojim kodeksom profesionalne etike da sarađujemo sa drugim advokatima. I sada neko tumači da to što mi sarađujemo je zapravo radni odnos i da smo još tu mi neki u podređenom položaju, pa moramo da ispunjavamo ili poštujemo naloge ili instrukcije nekih drugih advokata“, objašnjava situaciju advokat Slobodan Kremenjak.

Spisak bez 200 advokata

Pored Kremenjaka, na biračkom spisku se nije našlo skoro 200 advokata. Najveći broj njih se bavi privrednim pravom, a jedini greh im je što rаde u аdvоkаtskim оrtаčkim društvima.

Među advokatima koji nemaju pravo glasa su Aleksandar Mančev ili Zorica Alavantić, manje pozanti javnosti, ali koje kolege veoma poštuju. Tu su i pojedini advokati poznati javnosti po svom ranijem političkom angažmanu, kao što su Slobodan Homen ili Nenad Konstantinović.

Iako veliki broj advokata tvrdi da je u pozadini sukoba između advokata borba za uticaj u Komori, a samimi tim i u srpskoj advokaturi, nijedan to nije želeo javno da kaže.

Statut Komore na osnovu koga se organizuju izbori, predmet je sudskog spora. Deo advokata tvrdi da je izmanipulisan prilikom njegovog usvajanja krajem septembra. U Advokatskoj komori Beograda odbacuju optužbe i navode da je statut validan, a izborni proces regularan.

"Zaposlen nije diskriminisan nego je samog sebe doveo u poziciju da je izgubio onu karakteristiku da je nezavisan i samostalan. Niti je nezavisan, niti je samostalan. Zavisi od ortačkog društva za koje radi i nije samostalan u tom radu nego itekako zavisan", objašnjava predsednik Advokatske komore Slobodan Šoškić.

Protiv ovakvih izbora pobunilo se i međunarodno udruženje advokata. U poverljivom dokumentu koji su dostavili Advokatskoj komori Srbije oni smatraju da su brojne odredbe Statuta beogradske komore diskriminatorne i da su u suprotnosti sa međunarodnom praksom. Međunarodno udruženje advokata traži od beogradskih kolega da preispitaju sporne odredbe i uklone one koje diskiminišu kolege. Na svoje primedbe nisu dobili pozitivan odgovor.

00:00

Izvor: N1

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos

Prosto,ovime se onemogucava advokatima iz advokatskih firmi da kolktivno po nalogu glasaju za struju koja propagira ulazak stranih kancelarija i dozvolu stranim pre svega adv.drustvima koje se bave privredom da imaju ista prava kao nasi advokati

Branislav

Ovo nema veze sa stranim kancelarijama i radom stranih advokata kod nas, on je vec regulisan propisima koji postoje i niko ne trazi da se to menja. Manipulise se iracionalnim strahom koji se proizvodi kod individualnih advokata kako bi jedna grupa ostala na vlasti u komori sto duze.

Dimitrije

Tajno glasanje i rešen problem.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

"1od 5 miliona" na Kosovu i u Kruševcu ogradio se od odluke o učešću na izborima 07:18 h

07:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eksplozija kod Prizrena, poginuo policajac, tri osobe povređene 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

I dalje bez dogovora o novoj kosovskoj vladi, DSK ne odustaje od predloga 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Četvoro građana Srbije koji su stigli iz Kine - pod nadzorom 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šutanovac: Poslednje nabavke iz Rusije će zaista biti poslednje 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bećković: Pozivam građane da svako na svoj način učini sve da N1 bude dostupan 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani nastavljaju s pružanjem podrške, sve više poruka #DaSeVidiN1 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Vesti

loader