Mekalister: Zastrašivanje novinara - tema koja zabrinjava

Mekalister: Zastrašivanje novinara - tema koja zabrinjava

Mekalister: Zastrašivanje novinara - tema koja zabrinjava Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Izvestilac EP Dejvid Mekalister je rekao, za Kurir, da će tempo pregovora zavisiti od daljeg progresa u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa s Prištinom. Ocenjuje da su napravljeni ozbiljni koraci kad su u pitanju ekonomske reforme, normalizacija odnosa u regionu, i po pitanju izbeglica, ali da su medijske slobode tema koja zabrinjava.

Srpska vlada je odlučna u svom stavu da ne uvede sankcije Rusiji. Upitan da li će EU to da toleriše ili će Srbija morati da bira stranu, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže:

"U skladu da pregovaračkim poglavljem 31, Srbija bi progresivno trebalo da uskladi svoju spoljnu i odbrambenu politiku sa EU. Srbija je na putu da postane član EU i države članice moraju biti sposobne da sprovode politički dijalog u okviru strane, bezbednosne i odbrambene politike, da budu u skladu da EU izjavama, da učestvuju u EU akcijama i da primeni dogovorene sankcije i restriktivne mere".

Posle izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama svoje viđenje srpskog puta ka EU, za nekoliko meseci, predstaviće i izvestilac Mekalister.

On ocenjuje da je Srbija pokazala veliki napredak, ali i da su najveći izazovi i dalje ostali. Tempo pregovora zavisiće od daljeg progresa u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, rekao je Mekalister.

"Kada države poštuju vladavinu prava, njihovi građani, privreda, državne institucije i ekonomija, kao celina, zaštićene su od zločina. Reforme, uključujući i posvećenost nezavisnom pravosuđu, od vitalnog su značaja za put Srbije prema dobrom upravljanju. Ipak, korupcija je i dalje preovlađujući problem u mnogim poljima".

Upitan šta je zaključio u vezi sa medijskim slobodama u Srbiji, rekao je da se one, kao i sloboda izražavanja pažljivo prate u Briselu.

"Pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara ostala je tema koja zabrinjava. Privatizacija državnih medija nije dovela do veće transparentnosti vlasništva ili izvora finansiranja. Postojeći zakoni treba da budu primenjeni, međutim, sloboda medija ne može da bude postignuta samo usvajanjem zakona. Potrebno je da okruženje bude prijateljski raspoloženo prema medijima", kaže Mekalister.

Govoreći o boljim rezultatima, kaže da je Srbija ozbiljne korake napravila u nekoliko oblasti. "Ekonomske reforme donele su rezultate u smislu perspektive rasta i smanjavanja domaćeg i spoljnog disbalansa. Štaviše, Srbija ima veoma konstruktivnu ulogu u regionu. Posvećeni ste normalizaciji odnosa sa Kosovom i imali ste konstruktivnu ulogu u suočavanju s problemima migranata", naveo je.

Govoreći o pitanju Trepče, kaže da taj slučaj nije pogodan za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. "Ta situacija je pažljivo praćena u Briselu i ja ohrabrujem sve političke predstavnike da ostanu angažovani u političkom procesu. Ipak, da bismo stavili Trepču u plan dijaloga u Briselu moraju da se slože obe strane, i Beograd i Priština", dodaje.

EU će, kako navodi, nastaviti da podržava put Srbije prema EU svim sredstvima, a koliko će se brzo napredovati to zavisi samo od Srbije. 

Upitan kako gleda na slučaj rušenja objekata u Savamali i šta mislite o građanskim protestima koji su organizovani tim povodom, Mekalister je rekao: "Pratim slučaj u vestima. Na sudovima i drugim institucijama u Srbiji je da razjasne i ispitaju slučaj do kraja".

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mikica

A sta ovde ne zabrinjava?

boba

Neka je on, blago nama, "izrazio zabrinutost". Dokle god Vučić potpisuje šta treba ostaće samo na tome.

Srbistan

Cudo nije dao intervju u Informeru?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Prorežimskim medijima sporno "zavitlavanje", a u redu kad Vučića nazovu budalom 19:46 h

19:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučićević o komentarima na Fejsbuku N1, pomoć za to stigla iz Predsedništva SNS 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nije lako Tanji Fajon: Iz redova SNS etikete, deo opozicije isključivo za bojkot 19:14 h

19:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jakšić: EU u Srbiji vidi opasan elektricitet, želi da poravna stvar 18:11 h

18:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Portparol KP: Tvrdnja o prijavi napada na Visoke Dečane netačna 17:31 h

17:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lančani sudar na Gazeli, otežan saobraćaj 14:46 h

14:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Informer "ekskluzivno" objavio fotografiju pogrešnog čoveka uz fotomontažu 14:07 h

14:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Srbiji sutra olujni vetar, temperatura do 20 stepeni 13:58 h

13:58 h  |  Vesti

loader