Poslanici spremni da čuju NVO, ali ne i da dođu da slušaju

Poslanici spremni da čuju NVO, ali ne i da dođu da slušaju

Poslanici spremni da čuju NVO, ali ne i da dođu da slušaju Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, telo koje okuplja više od 700 organizacija civilnog društva, uključen je u proces evrointegracija. Njihovi predlozi i sugestije u Skupštini Srbije dosad su se mogli čuti jedino u Odboru za evropske integracije, a danas su dobili priliku da se predstave i članovima Odbora za odbranu i unutrašnju politiku.

Svih 13 članova Radne grupe Konventa i samo tri od 17 članova Odbora za odbranu i unutrašnje poslove na konsultativnom sastanku o Poglavlju 24. Iako joj smeta sukob koji, kaže, često postoji na relaciji civilni sektor - političke partije, predsednica Odbora uverena je da to nije uzrok slabog odziva poslanika. Naprotiv, sve više njih, tvrdi, spremno je da čuje mišljenje nevladinih organizacija.

"Skupštinski Odbori su skupovi poslanika, a ne skupovi eksperata i vrlo je važno da eksperti nas na različite načine pritiskaju da mi usvojimo njihove predloge, da malo razmislimo o svom ponašanju u parlamentu", poručila je Marija Obradović, poslanica SNS i predsednica Odboa za odbranu.

Sa tim se slažu i predstavnici opozicije i zato predlažu češća viđanja sa članovima Konventa.

"Da radimo najmanje kvartalne sastanke, sa stalnim dnevnim redom, šta je ispunjeno od Akcionog plana i ko nas je slagao o nacrtima, zašto nas je slagao i zašto je dobro što nas je slagao ili nas nije slagao. I onda mi možemo da radimo u Skupštini, u ovom Odboru, dalje", objasnila je značaj sastanaka sa Konventom Gordana Čomić iz Demokratske stranke.

U Konventa prihvataju takvu ponudu i veruju da će i kroz razgovor sa malim brojem uticajnih poslanika uspeti da poboljšaju pregovaračke pozicije i Akcione planove svakog poglavlja.

"Svaka dalja saradnja, nastavak dijaloga sa predstavnicima parlamenta pomoći će da se otvaraju sva ona pitanja koja su važna organizacijama civilnog društva, a koja možda ni Evropska komisija ne vidi ili ih Vlada nema na svojoj agendi zato što to ne traži Brisel", kaže Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa.

Svoju ulogu u pristupnim pregovorima civilni sektor smatra vrlo važnom To je zasad samo utisak. Polovinom sledeće godine planiraju i da izmere koliko je zaista njihovih predloga usvojeno i našlo se u Akcionim planovima, merama, strategijama i zakonskim predlozima.

00:00

Izvor: N1

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivana

Vidimo da vlast prosto izgara od rada na otvorenim poglavljima za pristupanje EU. Na ovom koje se tice Poglavlja 24, bilo je prisutno 3 od 17 poslanika, od toga najmanje 1 (Comicka) nije u vlasti. Toliko o tome koliko ovu naprednu vlast interesuju poglavlja i napredovanje u procesu pristupanja EU, kao i koliko oni razumeju svoju ulogu u tom procesu. Njihovo shvatanje, na zalost ispravno, je da mogu da rade sta hoce jer ce na kraju doci Vladar i reci glasajte za to i to i proglasiti Poglavlje uspesno zavrsenim. Sledi slavlje, presecanje vrpce, peceni vo ili u najmanju ruku prase, parada i svi smo mnogo srecni i sramota nas je koliko nam dobro ide. Nepismena i bahata gomila.

Tomislav

Zanimljivo je zakazivati sastanke sa poslanicima dok traje sednica. Sticem utisak da predstavnici NVO namerno to rade, jer onda okrive poslanike da ne zele da ih slusaju!

Poreski obveznik

Ti isti poslanici kada ih nema na sednicama i klupe zvrje prazne za sve pare kojima ih mi poreski obveznici placamo, kazu da su na sastancima odbora. A kad ne dodju na odbor, kazu da su zauzeti sednicama skupstine. Istina je da samo trose nas novac i nimalo ih nije briga za gradjane Stbije, dok se goste i zapijaju po skupstinskom i ostalim restoranima u gradu. Oholost, bahatost, raskalasnost - oni su sinonim za sve

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Objavljen radni tekst Strategije za ostvarivanje prava žrtava krivičnih dela 12:12 h

12:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani se okupili da spreče iseljavanje 90-godišnje žene u centru Beograda 11:56 h

11:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prelević: Stručne ličnosti kao spona između demonstranata i političara 11:55 h

11:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Popović: Protesti legitimni u svakoj demokratskoj državi, nedopustivo je nasilje 11:32 h

11:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novosti: Prodate nekretnine SFRJ u Tokiju, Srbiji 5,8 miliona evra 11:17 h

11:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dušan Janjić: Sve vodi ka oružanom sukobu na Kosovu 10:57 h

10:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Naši" tužili premijerku Brnabić jer je aktiviste tog pokreta nazvala fašistima 10:53 h

10:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eksplozija bombe u severnoj Kosovskoj Mitrovici, nema povređenih 10:25 h

10:25 h  |  Vesti

loader