Kuburović: Oduzmanje imovine najbolja prevencija kriminala

Kuburović: Oduzmanje imovine najbolja prevencija kriminala

Kuburović: Oduzmanje imovine najbolja prevencija kriminala Izvor: Tanjug/ Sava Radovanović

Institut oduzimanja imovine proistekle iz izvršenja krivičnog dela predstavlja najbolji preventivni mehanizam koji demotiviše kriminal u cilju sticanja materijalne koristi, ocenila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Obrazlažući poslanicima Narodne skupštine izmene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, Kuburović je izjavila da je oduzimanje imovine jedan od ključnih elemenata kojim se ostvaruje svrha krivičnog zakonodavstva, odnosno generalna prevencija izršenja krivičnih dela.

"Reč je o najboljem preventivnom mehanizmu koji demotiviše aktuelne i potencijalne izvršioce krivičnih dela, naročito dela lukrativne prirode", rekla je Kuburović navodeći da "niko ne može imati imovinsku korist od izvršenja krivičnog dela".

Ona je podsetila da je Srbija 2008. godine donela Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koji je 2013. godine zamenjen sada važećim zakonom o čijim se izmenama danas razgovara.

Ministarka je rekla da podaci Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom pokazuju značaj Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

"Trajno je oduzeto oko 30 raznih nepokretnosti, 850.000 evra, oko 47 kilograma čistog zlata. Kada je reč o privremeno oduzetoj imovini i nepokretnostima, Direkcija raspolaže sa 76 kuća, 252 stana, 124 lokala, jednom poslovnom zgradom i jednom zgradom za kolektivno stanovanje", navela je Kuburović.

Ministarka je dodala da su privremeno oduzeta 54 privredna društva, 87 miliona dinara i više od 12,6 miliona evra kao i da Direkcija ostvaruje mesečni prihod od 80.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, od izdavanje privremeno oduzetih nepokretnosti.

Kuburović je ukazala da sva četiri predloga zakona, o kojima poslanici danas raspravljaju, čine jednu celinu "čime se dobija efikasniji sistem u borbi protiv nasilja i kriiminala", navela je ona.

U predlogu zakona i hitne mere udaljavanja nasilnika od žrtve

Ministarka pravde izjavila je da je svrha Predloga zakona o sprečavanju nasilja u porodici da spreči nasilje, ali i da pomogne žrtvi nasilja.

Obrazlažući Predlog zakona u Skupštini Srbije, Nela Kuburović rekla je i da je predviđeno izricanje hitnih mera koje pogađaju počinioca koje mogu trajati 48 časova i da je njihova svrha da se učinilac udalji od žrtve.

Predviđeno je da policijski službenik može, nakon što sačini procenu razlika od neposredne opasnosti od nasilja, da izrekne hitnu meru čiji je cilj da se nasilnik udalji iz stana ili mu se zabrani da kontaktira žrtvu i prilazi u trajanju od 48 sati.

Svrha hitnih mera je da trenutno reše problem, odvoje nasilnika i žrtvu i spreče teže posledice po nju, rekla je Nela Kuburović.

Ona je navela da policijski službenik o tome obaveštava tužioca i centar za socijalni rad.

Tužilac može da predloži produženje hitne mere za još 30 dana o čemu odlučuje sud, čime se žrtvi daje dodatno vreme da se oporavi i uredi svoj život, dok joj se paralelno pružaju mere podrške.

Ministarka je dodala da je cilj tih rešenja da se blagovremeno i delotvorno omogući bezbednost žrtvi u slučajevima kada ne postoji zakonski osnov za određivanje pritvora ili neka druga mera zaštite.

00:00

Izvor: RTS

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jota

Хапсите ме одмах!

Marko

Sjajno, vlastodrsci će naglo, ali pravedno, osiromasiti.

Zoran Andrejić Bor

Je li ovo nešto slično,kao što je Toma Nikolić,mastervojvoda,slagao građane Srbije u predizbornoj kampanji,da će doneti Zakon o poreklu imovine???

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Hiseni: Sporazum sa Beogradom za godinu dana ili će proces potpuno propasti 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Broj novoobolelih u Srbiji ne pada, na respiratorima 120 osoba 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

CINS: Apelacioni sud ukinuo presudu ženi koja je osuđena zbog pretnji Vučiću 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radojičić: Ukupno 298 dece lečeno od koronavirusa u KBC Dragiša Mišović 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Želja za pogledom na Uvac iz helikoptera ugrožava živote malih beloglavih supova 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na posao vraćena grupa profesorki Visoke medicinske škole iz Ćuprije 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Udružena, a ne ujedinjena: Srpska opozicija olabavljuje veze kako bi ojačala 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Samoopredeljenje prikuplja potpise za obaranje Vlade Kosova 06.08.2020.

06.08.2020.  |  Vesti

loader