(Ne)postojeća komisija o Šapićevom doktoratu

(Ne)postojeća komisija o Šapićevom doktoratu

(Ne)postojeća komisija o Šapićevom doktoratu Izvor: N1

Komisija Fakulteta na kome je doktorirao Aleksandar Šapić je utvrdila da njegov rad nije plagijat. Za N1 to niko nije mogao da potvrdi, dok predsednik opštine Novi Beograd poručuje da je taj slučaj okončan i odbija da odgovori na sva pitanja.

Na priču o doktoratu stavljam tačku, poručio je u telefonskom razgovoru Aleksandar Šapić koji tvrdi da njegov doktorat nije plagijat, ali za N1 ne želi da pojasni koja je Komisija presudila u njegovu korist.

Ta tačka ne stoji za profesore koji su slučaj lansirali u javnost uz pomoć softvera koji je Šapićevu disertaciju uporedio sa postojećom bazom podataka.

"On nije krao rečenicu tu, rečenicu ovde, ideju ovde, ideju onde, on je pokrao cela poglavlja uključujući celu jednu knjigu koju su izdala dvojica autora Džober i Lankaster, koja je prevedena na srpski i izdata 2006. godine", kaže Marko Milanović, docent na Pravnom fakultetu u Notingemu.

U preliminarnom izveštaju tročlane komisije Univerziteta Union dvoje članova je u svojim delovima pronašlo više od dve trećine preuzetih delova teksta, dok je jedan član utvrdio preuzimanje od 0.4%. Kada su takvi rezultati dospeli u javnost komisija je rasformirana, a od tada je prošlo više od godinu i po dana.

"Komisija se žalila da radi pod teškim uslovima, da sa jedne strane postoji pritisak medija, da sa druge strane postoje neki drugi pritisci i da oni jednostavno nisu spremni da rade u takvim uslovima i da neće dati nikada finalni izveštaj", kaže Zlatko Stefanović, bivši Rektor Univerziteta Union.

"Komisija rasformirana, nova se još traži"

Aleksandar Šapić Izvor: N1

Univerzitet Union i dalje traži nove članove Komisije koji bi radili na tom slučaju, potvrđeno je za N1, dok je u međuvremenu Fakultet za poslovno industrijski menadžment na kome je Šapić doktorirao prešao pod okrilje drugog privatnog univerziteta.

Na adresi Fakulteta za poslovno industrijski menadžment Univerziteta Union Nikola Tesla, uprkos brojnim pokušajima, nismo dobili odgovor na pitanje da li je i kada formirana komisija koja je odlučivala o tome da li je doktorat Aleksandra Šapića plagijat.

A upitan šta treba očekivati u daljem postupku otkrivanja i sankcionisanja plagiranih radova, ministar prosvete Mladen Šarčević odgovara:

"Naravno da sam vrlo voljan da rešavam sve, ali za dva i po meseca da li mislite da su ovo velika očekivanja odjedared?", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete u Vladi Srbije.

Dok predsednik opštine Novi Beograd smatra da se doktorat namestio u okviru političke borbe nekih ljudi, za one koji bi istinu da isteraju na čistac motivi nemaju nikakve veze sa utvrđivanjem činjenica.

00:00

Izvor: N1

Komentari (16)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

HOPE

Sjajan covek, sjajan sportista, sjajan predsednik opstine, pustite ljudi taj doktorat, nebitno, vidite li ista drugo kod tog coveka?

Dax

Union.....sve jasno....

SremacSM

Treba jasno utvrditi šta je plagijat. Ako čovek ima svoje podatke, svoje rezultate i svoje zaključke (koji mogu ili ne moraju korespondirati sa istraživanjima drugih autora), onda se rad teško može nazvati plagijatom. Kada pišete neki naučni rad, teško da možete proučiti svu literaturu koja na tu temu postoji. Uvek je moguće da napišete neku rečenicu, konstataciju, zaključak i sl, što je već napisao neko, recimo u Bangladešu, Indji i sl i da to smatrate svojim. Jednostavno, Svet je toliko veliki da je sve moguće. Naravno, ono što ste koristili treba jasno citirati i navesti referencu odakle ste to uzeli. Malo olako donosimo zaključak o plagijatu. Ponavljam, svoji podaci, rezultati i zaključci dovoljan su dokaz originalnosti naučnog rada. Ukoliko je ovo sa Šapićem sve istina, onda odgovornost podjednako snosi i Komisija koja je cenila doktorati i Naučno-nastavno veće koje je Izveštaj komisije usvojilo, ako tako nešto na privatnim fakultetima postoji. Svi doktorati na BU su dostupni javnosti, kako u vreme javnog uvida, tako i nakon toga. Na privatnim fakultetima sam nalazio samo obaveštenje da je neka disertacija na uvidu ali bez mogućnosti da je on-line pročitate. Na nekim čak i to ne postoji. Privatni fakulteti su se izrodili u svoju suprotnost i ostaviće katastrofalne posledice po ovu državu, produkujući nesposoban kadar.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Osumnjičenom za bacanje bombe u Srbobranu određeno zadržavanje do 48 sati 09:48 h

09:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mali: Ostajem ministar finansija u novoj Vladi 09:39 h

09:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janjić: Obraćanje predsednika - početak izborne kampanje 09:21 h

09:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kon: Ako svi nose maske i drže distancu - zaštita je 99 odsto 09:10 h

09:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savet bezbednosti UN o izveštaju Gutereša o stanju na Kosovu 08:31 h

08:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Posle hladnog jutra toplo i sunčano vreme, temperatura do 21 stepen 07:11 h

07:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Pragu preminula novinarka Danka Nikolić 00:07 h

00:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tiodorović: Mladi najviše obolevaju, a slomiće se na starima 20.10.2020.

20.10.2020.  |  Vesti

loader