Vučić i Li Kećijang: Iskreno prijateljstvo i donacije Kine

Vučić i Li Kećijang: Iskreno prijateljstvo i donacije Kine

Vučić i Li Kećijang: Iskreno prijateljstvo i donacije Kine Izvor: Tanjug/Srđan Ilić

U Palati Srbije održava se bilateralni susret premijera Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Li Kećijanga. Vučić je poručio da građani Srbije doživljavaju Kinu kao iskrenog prijatelja i da Kina može da računa na Srbiju. Kećijang je ocenio da je prijateljstvo dve zemlje sve čvršće i da Peking insistira na produbljivanju ekonomske saradnje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas premijeru Kine Li Kećijangu zbog toga što njegova zemlja poštuje politiku i evropski put Srbije i što je tretira kao slobodnu,nezavisnu i samostalnu zemlju.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim premijerom rekao da se dve zemlje slažžu po svim ključnim političkim pitanjima i da i jedna i druga zemlja vode nezavisnu i politiku mira i da ne ugrožavaju ničiji teritorijalni integritet.

Vučić je dodao da će ti odnosi još više napredovati i istovremeno se zahavlio premijeru Kine što je posetio Srbiju.

"Počastvovani smo i ponosni što imamo takvog gosta", rekao je Vučić i zahvalio Liju i ministrima u kineskoj vladi što su došli ne samo na samit već i u bilateralnu posetu Srbiji.

On je naveo da veruje da je Srbija uspela da pokaže srpsko gostoprimstvo i prijateljstvo.

Vučić je rekao da su se dve vlade u Beogradu bavile važnim pitanjima, što se,kako je naveo, vidi i po sporazumima koji su potpisani,a koji se bave raznim oblastima, od najsavremenijih tehnologija, telekomunikacija, do izgradnje termoelektrane, ali i izvoza jagnjećeg mesa u Kinu.

00:00

Izvor: N1 info

"Smatramo da postoje značajne mogućnosti za prodor srpske robe u Kinu, kao što je i kineska roba uvek dobrodošla u Srbiju", rekao je Vučić.

On je zahvalio premijeru Liju što pokazao veliko poštovanje Srbiji, koja će to, kako je naveo, istim takvim poštovanjem umeti da uzvrati.

"Hvala što poštujete politiku i opredeljenje Sbrije, evropski put Sbrije i što Srbiju tretirate kako bismo voleli da nas svi tretiraju kao samostalnu, nezavisnu, slobodnu zemlju. Hvala prijatelju, druže Li", rekao je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao i da je Srbija dobila donaciju od Kine u visini od 35 miliona juana (4,5 miliona evra), koju može da iskoristi i za vraćanje određenih kamata.

Vučić je rekao da je postignut još povoljniji sporazum sa kineskom Eksim bankom o izgradnji Termoelektrane Kostolac. On je precizirao da je grejs period produžen sa pet na sedam godina, a kamata je spuštena sa 3 na 2,5 odsto.

Doček uz počansi vod vojske

Kineskog premijera je ispred Palate Srbija, uz počasni vod vojske i intoniranje himni dveju država, dočekao premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer Srbije je izrazio zadovoljstvo zbog toga što može da ugosti jednog od najmoćnijih lidera sveta.

"Mi smo jedna mala zemlja, po svojoj veličini, ali ne i po ljudima, koji je nastanjuju, i koji osećaju Kinu kao iskrenog prijatelja", rekao je Vučić. Kako je naglasio, Srbija podržava politiku Kine.

"Toj politici smo dosledni  i nećemo je menjati", istakao je srpski premijer.

Li Kećijang ambasador kina Aleksandar Vučić Palata Srbija Izvor: Tanjug/Zoran Žestić
Prema njegovim rečima, Srbija smatra da postoji veliki prostor za unapređenje bilateralne saradnje.

"Imamo politički veoma dobre odnose, očekujemo da unapredimo ekonomske odnose, da razmena bude neuporedivo veća i da ojačamo razvoj infrastrukture, kao I da zainteresujemo i privučemo što veći broj kineskih privrednika koji bi došli da investiraju u Srbiju jer odavde posluje tržište od gotovo milijardu ljudi sa kojima imamo slobodnu trgovinsku razmenu", rekao je Vučić.

Li Kećijang ambasador kina Aleksandar Vučić Palata Srbija Izvor: Tanjug/Srđan Ilić
To bi, kako je istakao, bila idealna prilika za kineske privrednike da ulaže u Srbiju i da zarade što je moguće više. Kako je rekao, radi se o tržištu cele EU, Rusije, Belorusije, Kazahstana i Turske.

"Sve sto u regionu možete da zamislite, mi sa njima imamo slobodnu razmenu", rekao je Vučić.

Ukazavši da su na sastanku svi ministri u vladi, Vučić je rekao da je time Vlada Srbije želela da pokaže kineskoj delegaciji koliko je poseta značajna i koliko Srbija poštuje Kinu.

Li Kećijang: Prijateljstvo dve zemlje sve čvršće

Li Kećijang ambasador kina Aleksandar Vučić Palata Srbija Izvor: Tanjug/Srđan Ilić
Kineski premijer je čestitao Srbiji na uspešnoj organizaciji Trećeg samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. On je ukazao da su proteklih godina ostvareni zapaženi rezultati u realizaciji brojnih projekata.

Takođe je podvukao da se dve zemlje politički podržavaju po pitanju ključnih interesa, dodajući da Kina poštuje put razvoja koji je zemlja izabrala.

Konstatujući razliku u veličini i broju stanovništva dve države Li je podvukao da je princip spoljne politike Kine da svaku zemlju uvažava i tretira kao jednaku, jer svaka zemlja ima svoju specfičnu prednost i kulturu, pristup kojim želi da doprinese zajedničkom razvoju ljudske civilizacije.

Li je naveo da je prvi put u Srbiji, i podsetio da je jedan kineski premijer poslednji put zvanično posetio Beograd pre 28 godina.

On je naglasio da između dve zemlje postoji tradicionalno prijateljstvo, naročito poslednjih nekoliko godina, zasnovano na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milana

Molim premijera da gradjanima i strucnoj javnosti, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog znacaja, stavi na uvid potpiane ugovore da bi saznali koliko ce nas to kostati da se.pripremimo za dalje smanjenje plata i penzija

Građanin

Hoće li se napokon ukinuti još za vreme Tita kaznene carine za robu made in Taiwan? Naime, roba proizvedena na Tajvanu se carini sa 70% uvećanom osnovnom carinskom stopom u odnosu na važeću i to je jedina zemlja u svetu prema čijoj robi se primenjuje kaznena carinska stopa. Iako su Kina i Tajvan u sporu po pitanju nezavisnosti Tajvana, Tajvan je najveći strani investitor u Kini.

Kurepa

Kod vas za sad izgleda nema SNS botova :-) #freedom

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Veselji: SAD nisu za podelu, već će podržati svaki dogovor Beograda i Prištine 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: I ja sam bio šokiran Upitnikom, ali ne reagujmo u maniru ovog režima 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novinari protiv fantoma: Napadaju N1 jer prenosi sve što se taji u ovoj zemlji 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministar pravde Kosova potvrdio da je dobio poziv u Hag 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kovačević: Bojkot, nećemo u trku u kojoj su nam vezane ruke i noge 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

NDNV snimio spot podrške za N1 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Blokade taksista okončane dogovorom sa Vučićem, ali detalje niko ne otkriva 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zašto je smenjen oficir Vojske Srbije koji je prijavio korupciju 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Vesti

loader