Aleksić: Izbori usporili napredak u Poglavljima 23 i 24

Aleksić: Izbori usporili napredak u Poglavljima 23 i 24

Aleksić: Izbori usporili napredak u Poglavljima 23 i 24 Izvor: N1

Grupa nevladinih organizacija okupljena u Koaliciju prEUgovor objavila je nezavisni presek stanja u pogledu napretka Srbije u oblastima pravosuđa i osnovnih ljudskih prava (Poglavlje 23) i slobode, bezbednosti i pravde (Poglavlje 24). Ponuđen je i niz preporuka za napredak u ovim poglavljima.

Milan Aleksić iz Centra za primenjene evropske studije objašnjava da je ovo sedmi izveštaj koji sedam organizacija civilnog društva objavljuje na svakih šest meseci. U odnosu na prethodni izveštaj, napretka nije bilo u oblasti borbe protiv korupcije, poitike migracija, azila, u sektoru bezbednosti i oblasti ljudskih prava. Prema njegovim rečima, za to su jednim delom odgovorni i vanredni parlamentarni izbori koji su uticali na stagnaciju.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, kaže da je negativan trend zabeležen u borbi protiv korupcije. On objašnjava da se kasnilo sa Zakonom o Agenciji protiv korupcije, kao i sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka. Ipak, kaže da je još važnija primena postojećih zakona.

Kada je u pitanju slučaj Savamala, koji se našao i u prethodnom izveštaju Koaliciju prEUgovor, Nenadić kaže da je moguće da se on ne nađe u izveštaju Evropske komisije.

"Verovatno će negde pomenuti taj slučaj, ali suština problema je da treba da imamo neki sistem koji će da garantuje da kada se desi neki sumnjivi događaj javni tužilac reaguje na vreme. Kada se desi slučaj da zaštitnik građana utvrdi propuste u radu organe vlasti, onda to treba da proizvede neke akcije. Samo na tom nivou možda ga pomenu, a možda i ne jer bi sve ovo trebalo da radimo zbog sebe, a ne zato što će neko u Briselu to da primeti ili ne", rekao je Nenadić gostujući u Novom danu na N1.

Aleksić dodaje da je, kada je Savamala u pitanju, bitno da postoji nezavisan uvid u taj slučaj. On smatra da će takav uvid sve više postojati, što objašnjava činjenicom da kod evropskih institucija i zvaničnika postoji stagnacija u želji za proširenjem.

"Zato više nema one suptilne igre i suptilnog uslovljavanja", ističe Aleksić.

Šefica srpskog tima za pregovore sa EU, Tanja Miščević, iznela kritike na izveštaj u kojem se krtikuje proces pregovora. Nenadić kaže da to može da se shvati kao želja predstavnika vlasti da budu konsultovani pre nego što se ovakvi izveštaji objave.

Aleksić dodaje da u odnosu na ono što je napisano u izveštaju može da se sarađuje sa državom kako bi se unapredilo stanje u određenim oblastima. On ističe da evropeizacija nije samo donošenje zakona i akcionih planova, i da ne sme dođi do "unisonizacije glasova" i tehnikalizacije procesa.

Deo izveštaja Koalicije prEUgovor odnosi se na civilnu kontrolu službi bezbednosti. Nenadić kaže da je najveći problem što je veliki deo rada tih službi potpuno neproverljiv.

"Priroda njihovog rada jedim delom mora da ide kroz druge vidove kontrole - ombudsmana, skupštinski Odbora za bezbednost. Pitanje je da li je kontrola adekvatna kroz te mehanizme, da li Odbor kontroliše rad BIA", naglašava Nenadić.

Dodaje da je javnost uskraćena obrazloženja o smenama i među "običnim" policajcima, pa ne čudi što mediji pišu, ali se ne može sa sigurošću reći šta se dešava sa smenama u BIA.

Kada je u pitanju Zakon o zaštiti uzbunjivača, Nenadić kaže da je Transparentnost Srbija taj zakon dosta kritikovala jer je mogao da bude bolji i da se pojavi ranije.

"Zabeleženi su neki slučajevi gde je pružena sudska zaštita uzbunjivačima. Ali krajnji cilj zbog kojeg je zaštita uzbunjivača i ustanovljena, prijavljivanje korupcije, još nije ostvaren. Nemamo značajan porast prijavljenih dela. Treba videti da li uzbunjivače treba više štiti ili uvesti nove mere", kaže Nenadić.

00:00

Izvor: N1

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Neslažem se da su izbori bili nepotrebni,ali se slažem da je zakon o uzbunjivačima odličan,samo mu treba malo vise vremena da zaživi.

Sanela

Drzava je donela odlican Zakon o uzbudnjivacima sto znaci da podstice prijavljivanje slucajeva korupcije.

Zaharije

Da sam na njihivom mestu pismeno bih s e obratio g.Miščević i odboru za evrointegracije Srbije s a svim predlozima i razmišljanjima.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

NUNS: Nadležni organi da pokrenu krivični postupak protiv Vacića 10:57 h

10:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Cilj nam je da naučimo mlade ljude kako da misle, a ne šta da misle 10:39 h

10:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hajrić: Sledeći put kada dođe do upada u RTS gledaćemo Srpsku desnicu 09:11 h

09:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić s Makronom: Srbiji da se jasno kaže šta da očekuje od EU integracija 07:21 h

07:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

RHMZ upozorava na olujni vetar u košavskom području 07:12 h

07:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači: Kosovo je spremno za mirovni sporazum sa Srbijom 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poništavanje glasova iz Srbije loše po koaliciju Samoopredeljenja i DSK 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić u trodnevnoj poseti Francuskoj 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Vesti

loader