Istraživanje: Porodilišta u Srbiji sistemski zanemarena

Istraživanje: Porodilišta u Srbiji sistemski zanemarena

Istraživanje: Porodilišta u Srbiji sistemski zanemarena Izvor: N1

Porodilišta u Srbiji su sistemski zanemarena, jer se u njih ne ulaže, što je razlog zbog kojeg su porodilišta u lošem stanju i nemaju dovoljno osoblja, posebno u manjim gradovima i opštinama, ocenila je autorka istraživanja portala Bebac Jasmina Mihnjak.

Jamina Mihnjak je na predstavljanju rezultata istraživanja "Kakva su nam porodilišta?" rekla da je 9.888 mama, učesnica u istraživanju, porodilišta u Srbiji ocenilo kao "vrlo dobra" - ocenom 3,54.

U istraživanju "Kakva su nam porodilišta?", koje je sproveo portal bebac.com, učestvovalo je 9.888 mama koje su oko 15 minuta izdvojile za popunjavanje upitnik sa 72 pitanja.

Ona je rekla da su mame najnižu ocenu u porodilišta Srbije dale pružanju pomoći pri dojenju bebe (2,8), dok je 43 odsto žena reklo da u porodlilštu nisu savladale dojenje.

"Mame najslabije ocenjuju boravak u porodilištu posle porođaja, ocenom 2,95, zato što nisu zadovojne stanjem u sobama, hranom, neljubaznošću osoblja i nedostatkom savetovanja u vezi sa dojenjem", rekla je Jasmina Mihnjak.

Prema njenim rečima, mame su visoke ocene dale lekarma (4,17) i babicama (4,02) i zadovoljne su brzinom prijava i odnosom osoblja prema njima u porođajnoj sali.

"Oko 42 odsto mama je reklo da je porođaj ispunio njihova očekivanja, 27 odsto je reklo da je bilo bolje od očekivanog, a 31 lošije od očekivanog. Znači, 70 odsto žena je pozitivno ocenilo porodilišta", kazala je ona.

Jamina Mihnjak je dodala da se zadovljstvo žena u velikim porodilištima u Beogradu i Novom Sadu razlikuje od zadovoljstva kvalitetom usluge u manjim i srednjim poodilištima.

Ona je navela da se manji porodilištima nedostaju adekvatni uslovi, poput sale za carski rez, dok je u velikim porodilištima problem to što u njima boravi veliki broj žena i ne svakoj od njih ne može da se posveti dovoljno pažnje.

Autorka istraživanja je kazala da je od ukupnog broja učesnica u istraživanju (9.888) 73 odsto žena ocenjivalo prvi porođaj i da su većinom bile žene od 26 do 35 godina starosti, koje su visoko obrazovane žene i koriste internet.

Jasmina Mihnjak je rekla da su se žene većinom porađale prirodnim putem i da su one zadovoljnije porođajem od žena koje su se porodile carskim rezom.

"Porođajem su veoma zadovoljne mame koje su se porodile pomoću epiduralnom anestezijom, koju je primilio 28 odsto ispistanica", kazala je ona i dodala da se žene više informišu o porodaju na internetu, a ne kod lekara, a da su zadovoljnije one koje su informisanje kod lekra i u školaa za trudnice.

Kada je reč o korupciji, Jasmina Mihnjak je kazala da je istraživanje pokazalo da korupcije ima u porodilištima, da je 42 odsto žena reklo da je imalo vezu na porođaju, dok je u četiri odsto slučajeva tražen novac od ispitanica.

"Ispitanice su svojom voljom dale novac u 26 slučajeva. Istraživanje je pokazalo da ne postoji razlika u stepenu zadovljstva žena koje su dale novac i one koji nisu", ocenila je autorka.

Najbolje porodilište u Srbiji za 2016. godinu je porodilište Kliničko-boliničog centra "Dr Dragiša Mišović", ocenile su mame.

Prema oceni ispitanica za najbolje malo porodilište u 2016. godini u Srbiji proglašeno je porodilište iz Sente, dok je za najbolje srednje porodilište za ovu godinu proglašeno porodilište Kliničko-boliničog centra "Dr Dragiša Mišović", a najboljim velikim porodilištem u Srbiji u 2016. godini proglašeno je porodilište Betanija iz Novog Sada.

00:00

Izvor: N1

Ginekolog: Neka porodilišta su srednji vek

Odmah iza ugla, ispred Vlade Srbije, danas je održan protest lekara i farmaceuta. Kako kažu, traže primenu već postojećih zakona. Žale se da medicinskog osoblja nema dovoljno, a to je problem i u Zrenjaninskom porodilištu, kaže ginekolog Vanja Šijak.

"Smanjivao se broj ljudi, lekara specijalista, kroz razne vidove, putem subvencija za prevremeni odlazak u penziju, otpremnina i svega toga. Vi imate bolnice po Srbiji, porodilišta, koja su bukvalno srednji vek", kaže Šijak.

Dodaje da su za takvo stanje najmanje kriva sama porodilišta. Podseća i na to da je tu reč o sistemskom problemu, jer preduslov dobre zdravstvene zaštite nisu samo lekari, nego i adekvatna briga države za zdravstveni resor.

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Crossroads

Kao i sve ostalo.

Urolog

I ponovo - da li je neko primetio da su mame najvisu ocenu dale lekarima i babicama? Deo o ulozi medija u satanizovanju najhumanije profesije izostavljam, valja vam je to zasmetalo. A ja inace jesam u Nemackoj, bas zbog tog odijuma besa prema zdravstvenim radnicima koji se promovise na velika vrata.

Alex

Svaka cast izuzecima... ali na kraju krajeva, kako da pljujes nekoga koga potplacujes za svoj interes. Inace % je bio takav u ukupnom zbiru ali babice za laktaciju su jedva prosle dovoljne.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Gosti N1: Ne postoje dve paralelne stvarnosti, samo - vrlo različita tumačenja 22:23 h

22:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojiljković: Sindikati da su borbeniji i da učestvuju na nekim izborima 20:57 h

20:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladić nije dao migrantu s kartom da sedi pored njega u autobusu do Sombora 20:52 h

20:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antimigrantska kampanja Dveri praćena lažnim vestima - ne ide u prilog opoziciji 19:54 h

19:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gajović: Išao sam od ministra do ministra da pitam što izbegavaju dolazak na N1 19:34 h

19:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gajović: Mediji koji krše Kodeks novinara ne treba da dobijaju novac iz budžeta 19:06 h

19:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obećanja već prekršena - svedočanstva o prikupljanju "kapilarnih glasova" za SNS 19:05 h

19:05 h  |  Vesti

loader