Miščević: Nakon izveštaja EK 9. novembra sledeći tek 2018.

Miščević: Nakon izveštaja EK 9. novembra sledeći tek 2018.

Miščević: Nakon izveštaja EK 9. novembra sledeći tek 2018. Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama očekuje se 9. novembra, a naredni tek posle dve godine - 2018, izjavila je u Beogradu šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević.

Na skupu "Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za poglavlje 23", ona je rekla da će Komisija za razliku od dosadašnje prakse naredni izveštaj objaviti 2018, a da će se u međuvremenu objaviti takozvani non pejper, u kome će biti evidentirano ono što je urađeno u prethodnom periodu i biće manji po obimu u odnosu na godišnje izveštaje.

Miščević je dodala da Savet EU razmatra poglavlja 5, 25 i 26 u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

"Jako smo zainteresovani da ih otvorimo do kraja godine", rekla je Miščević.

00:00

Izvor: N1/Tanjug

Poglavlje 23 ima 50 prelaznih merila

Srbija u Poglavlju 23 ima 50 prelaznih merila, ali će ih ispuniti aktivnostima koje je predvidela akcionim planu za to poglavlje, rekla je Tanja Miščević i dodala da prelazna merila ne predstavljaju ništa novo u odnosu na mere predviđene Akcionim planom za Poglavlje 23.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da Ministarstvo pravde ceni ulogu civilnog društva u procesu otvaranja Poglavlja 23 i da se nada će se te organizacije uključiti i u primenu akcionog plana.

"To je jedan koncentrisan broj mera i mi sprovođenjem akcionog plana ispunjavamo i prelazna merila", rekla je Miščevićeva.

Ona je rekla da će jedan od izazova biti sprovođenje mera u datom roku i da to, iako je manje važno od kvaliteta predviđene mere, ima "obračunsku vrednost".

"Nama jeste važno da mere koje smo predvideli ispunjavamo u rokovima", rekla je Miščević i ukazala na ulogu organizacija civilnog društva koje mogu na vreme upozoriti na kašnjenja.

Ona je istakla da je mnogo važniji kvalitet mera i da civilno društvo može pomoći u izradi kvalitetnih dokumenata sa težištem na implementaciji.

"Videli smo svi da se jako dobar dokument može izvitoperiti u primeni jer se tumači na način koji nije odgovarajući", rekla je ona.

Kao izazov je izdvojila i nadzor nad sprovođenjem aktivnosti, u čemu takođe mogu pomoći organizacije civilnog društva.

Ditman: Velika uloga reforme pravosudnog sistema

Tanja Miščević, Aksel Ditman Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman je rekao da je dobro što je Poglavlje 23 otvoreno u julu, kao i da će Nemačka i dalje snažno podržavati Srbiju na njenom putu ka EU.

"Sada je važno da se mere iz Akcionog plana sprovedu u delo. U tome veliku ulogu ima reforma pravosudnog sistema. Od suštinske je važnosti da se izgradi pravni sistem koji je zasnovan na poštovanju vladavine prava, jako i nezavisno tužilaštvo i sudije", rekao je on.

Podsetio je da je Poglavlje 23 vezano za osnovne vrednosti i načela na kojima se temelji Evropska unija, poput demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, nezavisnog sudstva, slobode mišljenja i borbe protiv korupcije.

On je rekao da će unapredjenje vladavine prava ključno za poboljšanje investicione klime a time i održivog ekonomskog razvoja Srbije.

Benedikt: Napredak moraju da osete i građani

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je otvaranje poglavlja 23 i 24, u julu bio znak da su pregovori Srbije o članstvu u EU na dobrom putu.

On je rekao da će oblasti obuhvaćene ovim poglavljima biti u fokusu Evropske komisije i članica EU do kraja pregovora i podsetio da se ta poglavlja o vladavini prva otvaraju i poslednja zatvaraju u pregovorima.

"U daljem toku pregovora napredak mora biti vidljiv i nama u EU, ali što je još važnije moraju ga osetiti i prepoznati građani Srbije", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mujcinovic salih

Kako ce izgledati izvestaj veliko je pitanje...posle sinocnje emisije u kojoj je ucestvovao g.Vulin i izjava ministra Dacica bojim se da smo mi zatvorili vrata prema EU a sirom otvorili vrata prema azijskoj uniji...daj boze da gresim?

Violeta

Po meni, otvaranje poglavlja 23 je kljucno za Srbiju.Politika pravosuđa i osnovnih prava kao i nezavistno sudstvo podrazumeva integritet sudova i sudija, nepristrasnost kao i visoke standarde presuda. Sto se tice dosadasnjeg napretka Srbije u pregovorima sa EU, ocekujem pozitivan stav Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama.

KACA

Posto je poglavlje 23 otvoreno u Julu mesecu, sada je vazno da se mere iz Akcionog plana sprovedu u delo. U tome veliku ulogu ima reforma pravosudnog sistema. Od sustinske je vaznosti da se izgradi pravni sistem koji je zasnovan na postovanju vladavine prava, jako i nezavisno tuzilastvo i sudije.

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Objavljen radni tekst Strategije za ostvarivanje prava žrtava krivičnih dela 12:12 h

12:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani se okupili da spreče iseljavanje 90-godišnje žene u centru Beograda 11:56 h

11:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prelević: Stručne ličnosti kao spona između demonstranata i političara 11:55 h

11:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Popović: Protesti legitimni u svakoj demokratskoj državi, nedopustivo je nasilje 11:32 h

11:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novosti: Prodate nekretnine SFRJ u Tokiju, Srbiji 5,8 miliona evra 11:17 h

11:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dušan Janjić: Sve vodi ka oružanom sukobu na Kosovu 10:57 h

10:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Naši" tužili premijerku Brnabić jer je aktiviste tog pokreta nazvala fašistima 10:53 h

10:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eksplozija bombe u severnoj Kosovskoj Mitrovici, nema povređenih 10:25 h

10:25 h  |  Vesti

loader