Nastavni kadar na privatnim fakultetima pod lupom

Nastavni kadar na privatnim fakultetima pod lupom

Nastavni kadar na privatnim fakultetima pod lupom Izvor: N1

Posle odluke Saveta za visoko obrazovanje da Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru ne dobije akreditaciju, sudbina te ustanove u rukama je Ministarstva prosvete. Univerzitet je pao na pitanju nastavnog kadra - pitanju gde se na tankom ledu, ispostavlja se, nađu mnoge privatne visokoškolske ustanove.

Kakav epilog sledi za novopazarski Internacionalni univerzitet, između akreditacije i ukidanja? Prvi čovek Ministarstva prosvete, Mladen Šarčević, poručuje - aktuelna situacija nije i konačna - ministarstvo traži rešenje.

"Pazarski univerzitet ulazi u drugi krug procedura, postoji tu i pravo žalbe, kroz upravni postupak koje je već jednom ostvareno u periodu između 2009. Postoje privremene dozvole, koje su pokrivale ovaj sektor. U zajedničkom nekom mom delovanju i sa osnivačima pazarskog privatnog fakulteta i sa ljudima iz Saveta za visoko obrazovanje, traži jedno pametno rešenje da se ceo postupak ponovi", objašnjava ministar prosvete Mladen Šarčević.

A kako je došlo do sve češćih slučajeva da se kvalifikacije nastavnog kadra na privatrnim univerzitetima osporavaju? Disproporcijom broja fakulteta i doktora nauka, objašnjava dekan privatne Beogradske bankarske akademije, ali, uprkos tome - kaže - ima primera gde etika i procedure vladaju.

"Mi do sada nismo imali ni jednu pojavu koja se može označiti kao etički skandal. Činjenica da postoji etički kodeks, da postoji pretnja, koja može da znači pre svega i neku moralnu osudu i javnu osudu, osudu i akademske zajednice delovaće, po mom sudu pozitivno, da će te pojave - kojih je bilo mnogo, moramo to priznati, biti sve ređe", kaže Hasan Hanić, Beogradska bankarska akademija.

fakultet Izvor: N1

A korak ka tome je nedavno usvojen etički kodeks Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, a koji nalaže - svih 18 srpskih univerziteta, bilo državnih, bilo privatnih, moraće da definišu sankcije za svako neetičko delovanje.

"Zaista smo imali jedan priličan vakuum u normativi koja se ticala svega toga i velikim delom upravo zbog tog pravnog, normativnog vakuuma, imali smo dosta spornih slučajeva u javnosti. Veoma je važno što je NSVS sada utvrdio jedinstvene kriterijume za sve Univerzitete i nadam se da će to ozbiljno dovesti do povećanja odgovornosti", kaže dekan Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu Sima Avramović.

Ali i dodaje...

"Mi Srbi smo uvek vrlo vešti u pronalaženju nekakvih - kako se to obično kaže - rupa u propisima..."

Što ostavlja otvorenu sumnju u primenu etike u praksi.

00:00

Izvor: N1

Komentari (21)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mila

otvorite ponovo ovu temu..sada se tek stvar otela kontroli.. imate lekare da predaju finasije, metalurzi agronomiju,.....I sta ce deca da nauce..paravan za kupovinu diploma i neznanja.

Sit A Gladan

Čim Zukorlićev "univerzitet" osvešta neki od ministara dobiće akreditacije. Slobodan sam da preporučim i promenu imena.

Jovanas

Meni nije jasno kako se na privatnom farmaceutskom fakultetu dobija titula profesora a bez predhodnog asistent-docent- vanredni profesor- redovni profesor. Studenti koji ne mogu da polože ispite na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu predju na taj fakultet i gle cuda o cas posla diplomiraju. I onda su potpuno egal sa diplomcima iz Beograda. I lepo ako imaju vezu eto i posla. Čemu onda Farmaceutski fakultet u Beogradu. Neka se pogledaju predmeti u Novom Sadu. Tamo pedijatar predaje neki predmet. Treba otići na sajt tog fakulteta. Ziva sramota!!!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Aleksandar Vučić pušten kući posle lečenja na VMA 08:22 h

08:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Temperatura do 20 stepeni uz olujni vetar 07:45 h

07:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Komentari opozicije o zdravlju Vučića - Srbija kakvu građani ne žele 07:34 h

07:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radulović: Vučić kreira priče koje nemaju veze s realnošću da odvuče pažnju 07:27 h

07:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ćulibrk pozvao na solidarnost novinara, da pitaju dok se ne dobije odgovor 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Socijalisti glasali za Dražinu ulicu pa se predomislili, sada "u klinču" s POKS 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vasiljević: Vučić dva dana proveo na aparatima, sada mu je malo bolje 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Vesti

loader