Nastavni kadar na privatnim fakultetima pod lupom

Vesti 26. okt 201620:21 > 20:33
N1

Posle odluke Saveta za visoko obrazovanje da Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru ne dobije akreditaciju, sudbina te ustanove u rukama je Ministarstva prosvete. Univerzitet je pao na pitanju nastavnog kadra - pitanju gde se na tankom ledu, ispostavlja se, nađu mnoge privatne visokoškolske ustanove.

Kakav epilog sledi za novopazarski Internacionalni univerzitet, između akreditacije i ukidanja? Prvi čovek Ministarstva prosvete, Mladen Šarčević, poručuje – aktuelna situacija nije i konačna – ministarstvo traži rešenje.

„Pazarski univerzitet ulazi u drugi krug procedura, postoji tu i pravo žalbe, kroz upravni postupak koje je već jednom ostvareno u periodu između 2009. Postoje privremene dozvole, koje su pokrivale ovaj sektor. U zajedničkom nekom mom delovanju i sa osnivačima pazarskog privatnog fakulteta i sa ljudima iz Saveta za visoko obrazovanje, traži jedno pametno rešenje da se ceo postupak ponovi“, objašnjava ministar prosvete Mladen Šarčević.

A kako je došlo do sve češćih slučajeva da se kvalifikacije nastavnog kadra na privatrnim univerzitetima osporavaju? Disproporcijom broja fakulteta i doktora nauka, objašnjava dekan privatne Beogradske bankarske akademije, ali, uprkos tome – kaže – ima primera gde etika i procedure vladaju.

„Mi do sada nismo imali ni jednu pojavu koja se može označiti kao etički skandal. Činjenica da postoji etički kodeks, da postoji pretnja, koja može da znači pre svega i neku moralnu osudu i javnu osudu, osudu i akademske zajednice delovaće, po mom sudu pozitivno, da će te pojave – kojih je bilo mnogo, moramo to priznati, biti sve ređe“, kaže Hasan Hanić, Beogradska bankarska akademija.

N1

A korak ka tome je nedavno usvojen etički kodeks Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, a koji nalaže – svih 18 srpskih univerziteta, bilo državnih, bilo privatnih, moraće da definišu sankcije za svako neetičko delovanje.

„Zaista smo imali jedan priličan vakuum u normativi koja se ticala svega toga i velikim delom upravo zbog tog pravnog, normativnog vakuuma, imali smo dosta spornih slučajeva u javnosti. Veoma je važno što je NSVS sada utvrdio jedinstvene kriterijume za sve Univerzitete i nadam se da će to ozbiljno dovesti do povećanja odgovornosti“, kaže dekan Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu Sima Avramović.

Ali i dodaje…

„Mi Srbi smo uvek vrlo vešti u pronalaženju nekakvih – kako se to obično kaže – rupa u propisima…“

Što ostavlja otvorenu sumnju u primenu etike u praksi.