Šoškić: Koruptivna mreža advokata po službenoj dužnosti

Šoškić: Koruptivna mreža advokata po službenoj dužnosti

Šoškić: Koruptivna mreža advokata po službenoj dužnosti Izvor: N1

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić izjavio je da je prilikom izbora advokata po službenoj dužnosti u Srbiji uspostavljena mreža koruptivnog ponašanja.

Na debati "Činimo li dovoljno? Pravno procesuiranje korupcije" u Medija centru u Beogradu Šoškić je rekao da se ne zna ni koji se advokati, ni po kojim kriterijumima postavljaju na listu branilaca po službenoj dužnosti.

"Jednostavno se određuju po spisku advokata koji žele da učestvuju u službenoj odbrani. Tu se komora ne meša. U samom startu imate sačinjen spisak gde se ne zna ni ko šta ima od iskustva i kako može da doprinese delotvornoj odbrani. To se komercijalizovalo", naveo je Šoškić.

On je ocenio da bi Advokatska komora trebalo da uspostavi kriterijume stručnosti, praktičnog iskustva i da se advokati biraju po tim merilima.

Šoškić je dodao da bi elemente nadzora za postavljanje advokata i njihovu isplatu trebalo zajednički da obezbede komora, sudovi, tužilaštvo i policija.

On je kazao da je jasno da je uspostavljena mreža koruptivnog delovanja, kada neki advokati angažovani po službenoj dužnosti zarađuju milione iako im se plaća 50 odsto tarife.

"Onda moraju da imaju puno slučajeva. Ovde niko ne radi kako treba. To je ono što se može nazvati izvorom korupcije", kazao je Šoškić.

Branioci saspiska postavljaju se preko reda

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), koji je organizator debate, u istraživanju je ustanovio da se branioci sa spiska postavljaju preko reda, kao i da tužilaštva ne vode evidenciju o postavljanju branilaca.

"Iz tužilaštava su nam uglavnom stizali odgovori da oni ne vode evidenciju o postavljanju branilaca po službenoj dužnosti...", kazala je Milica Šarić predstavljajući istraživanje.

Ona je rekla da baza podataka sadrži informacije o 1.617 advokata koje su po službenoj dužnosti imenovali sudovi i policija u Beogradu od početka 2012. do kraja 2015. godine.

"Pet najčešće postavljenih branilaca imali su više od 100 odbrana, dok je 321 branilac imao jednu ili dve, 536 njih imalo je 10 ili više postavljenja", podaci su istraživanja.

Prema podacima CINS-a, ukupna zarada advokata po službenoj dužnosti je 446,8 miliona dinara, a deo prihoda odnosi se na odbrane pre perioda obuhvaćenog istraživanjem.

Kako je pokazalo istraživanje, Viši sud je ima najveće isplate - 682, 5 miliona dinara.

Istraživanje je pokazalo da je 88 advokata pojedinačno zaradilo više od milion dinara, a da su tri advokata zaradila 31,3 miliona dinara, koliko je zaradilo i 511 njihovih kolega.

Kako je objašnjeno isplata zavisi od dužine procesa i broja izlazaka na sud.

Problem star sedam decenija

Advokat Željko Simić naveo je da je ovaj problem star sedam decenija.

"Međutim u današnje vreme informacionih tehnologija kada vam neki pravosudni organ kaže da nema evidenciju kod nas treba da se upali lampica", naveo je on.

Simić je kazao da su podaci CINS-a nepotpuni i da su za to krivi nadležni organi koji imaju nepotpunu evidenciju.

On je kazao da je jedan kolega postavljan za branioca za 13 različitih okrivljenih u istom predmetu i dodao da Specijalni sud, takođe, kako je rekao, učestvuje u nezakonitom radu.

Sekretar Drugog osnovnog suda Danijela Bogdanović rekla je da se u tom sudu advokati postavljaju po redosledu sa spiska.

"Mi imamo obavezu da vodimo evidenciju. Postoji poslovnik. Sudska uprava vodi evidenciju postavljanja advokata. Dešava se da se odstupi od spiska u hitnim slučajevima", kazala je ona.

Debatu "Činimo li dovoljno? Pravno procesuiranje korupcije", organizovao je CINS povodom projekta "Istraživanja pravnog procesuiranja korupcije".

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

7 na N1: Ko je palio knjigu, ko ne moze da čita ćirilicu? 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev u Beogradu: Bilateralni sporazumi, ekonomija, Kosovo, EU i vojna vežba 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Mi želimo da Balkan bude region mira i stabilnosti 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sporazumi Rusije i Srbije: Pruga, nuklearni centar, Miroslavljevo jevanđelje... 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Beogradu, uzbunjivač Obradović poručio da je zahvalan jer nije sam 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ratni veterani: Država nas je zaboravila, novi zakon gori od starog 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mere RIK: Iz NVO poručuju - korak napred, za suštinske promene nije bilo vremena 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev u Skupštini: Rusija za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

loader