Otkud podaci porodilja u rukama farmaceutskih kompanija

Otkud podaci porodilja u rukama farmaceutskih kompanija

Otkud podaci porodilja u rukama farmaceutskih kompanija Izvor: N1

Kako je na adrese brojnih mama u Srbiji, uz čestitku za rođenje deteta, stigao poklon i nedozvoljena reklama za adaptirano mleko jedne farmaceutske kompanije? Iako Zakon nije prekršen, Poverenik za informacije od javnog značaja upozorava - odnos prema podacima porodilja je neodgovoran, podaci nekontrolisano cure preko zdravstvenih ustanova.

Koverat sa reklamnim materijalom i čarapicama za bebe, uz preporuku da je adaptirano mleko kompanije "Medis Pharm" najbolji izbor, stiglo je na adresu jedne mame, iako - tvrdi - podatke nije dala ni proizvođaču, ni distributeru tog proizvoda.

"Pozvala sam broj koji je bio u tom propratnom pismu, na koji način su došli do mojih podataka? Na šta mi je ona rekla da se moji podaci nalaze u bazi podataka, koji su oni kupili. Ono što zabrinjava je što se javljaju i mame, koje su poklone dobile na adresu na kojoj su stvarno boravile sa bebom prvih dana, a što nije njihova zvanična adresa iz lične karte, što je podatak koji su ostavljale samo u porodilištu", kaže porodilja Milena Kostić.

Odnos prema ličnim podacima porodilja je neodgovoran, kaže Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja, Rodoljub Šabić, koji je u postupku nadzora nad kompanijama "Medis Pharm" i "Care Direct", ipak, utvrdio da Zakon nije prekršen.

"Medis Pharm" nije raspolagao bazom ličnih podataka porodilja, ali jeste distributirao svoje materijale u bolnicama širom Srbije, preko firme "Care Direct". Koja je dalje, na osnovu ugovora sa porodilištima, ali i preko zaposlenih u tim ustanovama dolazila do podataka.

Grafika Izvor: N1

"Oni su to radili na osnovu ugovora koji su zaključivali sa medicinskim ustanovama, dakle medicinske ustanove su im pružale odgovarajuću logističku podršku i mi smo - verovali ili ne - ustanovili u postupku, a to je i dokumentovala "Care Direct", da postoje ugovori sa 45 porodilišta širom Srbije i ne samo ti ugovori, da se medicinske ustanove vezuju da će obezbediti prostorije za materijal i distribuciju, nego postoje i ugovori o delu, između "Care Directa" i pojedinih službenika medicinskih ustanova", navodi poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić.

O čemu će - kaže Šabić - obavestiti Republičko javno tužilaštvo, dok od resornog Ministarstva traži kontinuirani i bolji nadzor. A dok pomenute firme prebacuju odgovornost jedna na drugu i ne daju izjave za medije, ovaj slučaj otvara pitanje koliko je još "crnih rupa" u srpskom zdravstvu, iz kojih cure informacije o pacijentima.

U Ministarstvu zdravlja N1 nije dobio, ali su nam u pisanom odgovoru naveli da će ispitati sve okolnosti pod kojima neka kompanija koristi i prikuplja podatke o porodiljama, a da o tome nije ni konsultovano, ni obavešteno upravo ovo Ministarstvo. Zato inspekciju šalju u porodilišta, a nadležne organe pozivaju da se uključe u rešavanje spornog slučaja.

00:00

Izvor: N1

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mili

Odakle i umrede i ono jadno dete zbog preloma ruke. Potpuni haos u zdravstvenom sistemu.

Milan

A hvala za poklon ?

Republika Šumska

A koliko dokumentacije je potrebno da se prikupi i priloži nakon rođenja deteta, npr. za dečiji dodatak, jer državu to ne zanima, pa ne vodi evidenciju i time neće da se bavi? Sa druge strane ove farmaceutske firme dobiju sve podatke na gotovo. U Nemačkoj je dovoljno da se žena porodi, a institucije odrađuju celokupan posao.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bugarska donirala montažnu crkvu selu Rakita, meštani je ne žele 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rašić podneo žalbu zbog nepriznavanja glasova iz centralne Srbije 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: U trgovini oružjem nema mog uticaja, afera da bi mi se naškodilo 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali mi ne pada na pamet da se pokunjim 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Privilegovani trgovci samo jedno poglavlje u zloupotrebama 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zabranjuje se funkcionerima da koriste javne resurse u promociji stranaka 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BIRN: GIM od bugarske novinarke traži brisanje teksta o ocu ministra policije 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Nepodobno" udruženje isključeno iz rasprave o zakonu o nestalim bebama 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

loader