Ostaje bez posla još jedan profesor omiljen među studentima

Ostaje bez posla još jedan profesor omiljen među studentima

Ostaje bez posla još jedan profesor omiljen među studentima Izvor: N1

Posle profesorke Arhitektonskog fakuleta Ljiljane Blagojević i profesora Fakulteta dramskih umetnosti Ivana Medenice koji nisu izabrani za redovne profesore, uprkos odličnim referencama, ista sudbina čeka i profesora Stanka Ostojića sa Tehnološko-metalurškog fakulteta.

I on tvrdi da su u pozadini svega lični obračuni i osveta. Takve navode dekan demantuje i tvrdi da se tako vrši pritisak na izborno veće fakulteta.

Posle 21 godine, koliko kao vanredni profesor predaje tehničku fiziku na Tehnološko-metalurškom fakultetu, profesor Stanko Ostojić mogao bi zauvek da se pozdravi sa studentima, jer sva je prilika da neće postati redovni profesor, iako, kaže, ispunjava sve uslove.

"Ovde se ne radi o tome da mene neko sprečava u napredovanju, ili da me kažnjava, ovde se radi o tome da ja dobijam otkaz ugovora o radu u 57. godini života. Dobiću otkaz, a ja ništa drugo i ne znam da radim, ja samo znam da radim sa studentima i to najbolje radim", kaže Dr Stanko Ostojić, vanredni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Tome u prilog svedoče i sami studenti.

U istraživanju koje je rađeno 2012. godine studenti koji su završili Tehnološko-metaluršpki fakultet pitani su da zaokruže ime profesora koji je najpozitivnije uticao na njih. Većina studenata zaokružila je profesora Stanka Ostojića.

"Zadovoljava sve kriterijume"

Međutim, da bi postao redovni profesor jednog, profesoru Ostojiću neophodno je bilo mišljenje kolega sa ETF-a, budući da je na tom fakuletu magistrirao i doktorirao.

"On je briljantan kandidat, zadovoljava sve naše kriterijume da bude redovni profesor na ETF-u, a mi imamo strože kriterijume nego što propisuje univerzitet", kaže prof. dr Jovan Cvetić, član stručne komisije ETF.

"Izgleda da to nije dovoljno u našem društvu, da čovek ispunjava sve kriterijume", kaže Cvetić.

To je objašnjenje komisije, ali je izborno veće ETF-a, tajnim glasanjem odlučilo da profesor ne prolazi. A bez matičnog "da", retko se dešava da drugačije odluči izborno veće drugog fakulteta.

Sudeći prema zapisniku sa sednice izbornog veća ETF-a, nije ispunjen najvažniji uslov, a to je "umetnički dojam". Sam profesor Ostojić veruje da mu se uprava sveti jer je kao član sindikata ukazivao na korupciju na Tehnološko-metalurškom fakultetu. Uprava odgovara:

"Ovo je sada prejudiciranje i pritisak i na izborno veće, zato što se diže hajka protiv fakulteta i izbornog veća i stvaraju se teorije zavera bez potrebe", kaže prof. dr Đorđe Janaćković, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta.

A istina je, kaže dekan, da bi profesor Stanko Ostojiić trebalo da poradi na svom CV-u, jer, kako tvrdi, i pojedini docenti imaju jače referate od njegovog.

"Mislim da je mogao mnogo više da pruži fakultetu, sebi, ali i struci", kaže dekan.

U četvrtak zaseda izborno veće TMF-a kada će 60-ak redovnih profesora odlučiti hoće li u svoje redove primiti profesora Ostojića. Sam profesor uveren je će da će 31. januar sledeće godine, kada mu ističe ugovor, biti i njegov poslednji na fakultetu.

00:00

Izvor: N1

Tagovi:

Komentari (141)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Selena

Kada sam davne 1997.diplomirala sa nepune 22, izvinjavali mi se na fakultetu sto ne mogu da me zaposle, "cuvaju se mesta". Jedan je sef katedre sada, a bivsi sef katedre i kum mu je napisao magistarski i cak se javno pokacili oko toga! Tek kada sam otisla na spec. u SAD, shvatila sam koliko su beogradski profesori narcisoidni diletanti (cast izuzecima) sa kompleksom Boga. Plagijate da ne pominjem.

Mia

Profesore glavu gore. Na fakultetu odavno vladaju mracne sile... Posteni i vredni cute... Vlada strah. Kriterijumi za odbranu doktorskih disertacija su razliciti... i mnogi sa plagijatorskim radovima i u predatorskim casopisima doktoriraju. a postena deca cekaju i do dve godine publikovanje. Taj fakultet je za inspekciju i ozbiljno veliko spremanje.

MIla

Naucna MAFIJA vlada ... sa profesorskim i doktorskim titulama.. Pogledajte sastave nasih tela MNO, komisija za zvanja...koji kroje sudbinu mladih.. Imate slucajeve clanova MNO sa jednim radom na Kobsonu M23 a redovan profesor ili naucni savetnik i T1- SRAMOTA... Oni koji odlucuju o zvanjima mladih ne mogu ni vodu da im nose.... Svako moze da proveri. Kategorije su se delile sakom i kapom po prijateljskoj liniji i tako pljackali drzavu. Dovoljan je klik na komjuteru i evo vas...vrhunski naucnik. Em sto dobijete izuzetnu platu kao T1 ili A1 ...vi dobijate sansu da ostanete i do 67 godina u radnom odnosu. E zato mladi odlaze. UZDAM SE u dr ZORANA POPOVICA ali ne iu clanove Nacionalnog saveta...sumnjivog nacina izbora.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Sve vidljivija podrška inicijativi #DaSeVidiN1 19:56 h

19:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uručena NIN-ova priznanja, Obradović izrazio podršku i zahvalnost N1 19:42 h

19:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Branko Stefanović nije želeo da odgovori na pitanje N1 o funkciji u GIM 19:38 h

19:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U nesuglasice između Telekoma i UM uključila se premijerka - etiketirajući N1 19:37 h

19:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jurenje kvoruma u Skupštini - ko je naljutio Maju Gojković... 19:30 h

19:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog Beograda i Prištine - Amerikanci pregovaraju, EU "prati" 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grad najavljuje sadnju drveća zbog zagađenja, a posekli na desetine stabala 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gavrilović: Sukob UG i Telekoma ne može se posmatrati kao komercijalni problem 19:23 h

19:23 h  |  Vesti

loader