Osnovana fondacija Katarina Preradović

Osnovana fondacija Katarina Preradović

Osnovana fondacija Katarina Preradović Izvor: FKP

Članovi porodice i prijatelji osnovali su Fondaciju Katarina Preradović u znak sećanja na novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN, koja je preminula 2015. godine. Fondacija će promovisati vrednosti koje je Katarina zastupala i po kojima je živela i radila, saopštili su osnivači.

"Naša Katarina je bila sve ono što danas nedostaje novinarima, medijima i intelektualnoj eliti koja se pogubila u ćutanju ili odbrani sitnih interesa. Katarina je pre svega bila slobodan novinar, sa velikim N, a bez takvih kao što je Katarina nema ni slobodnih medija, ni slobodnog i demokratskog društva. Danas živimo u društvu koje tone u beščašće, primitivizam i neznanje i potrebni su nam Katarinina snaga, principi i odbijanje da se kleči pred pretnjama", objavljeno je povodom osnivanja fondacije.

Vrednosti za koje će se ova fondacija boriti su visoki profesionalni i moralni standardi, integritet, beskompromisna težnja ka istini, časti i dostojanstvu, težnja ka boljitku za celo društvo.

"Ciljevi Fondacije neće biti usmereni samo ka razvoju novinarstva već i drugih profesija, kao i promovisanju i unapređenju humanitarnih aktivnosti, ljudskih, građanskih i manjinskih prava, svih temeljnih demokratskih vrednosti", dodaje se u saopštenju.

Fondacija će jednom godišnje u oktobru dodeljivati nagradu za izuzetnost, nesebičnost, hrabrost i doslednu privrženost istini, pravdi i opštem dobru u oblasti novinarstva, ali i drugim oblastima društvenog života. Mladim novinarima „koji slede časne postulate profesije“ pružaće se podrška, a Fondacija će se pored toga baviti i štampanjem publikacija, produkcijom dokumentarnih filmova, organizovanjem tribina i izložbi i profesionalnih treninga za novinare.

Među osnivačima Fondacije, pored članova porodice Katarine Preradović, nalaze se i Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari redakcija Blic, NIN, Nedeljnik, TV B92, Danas, Novosti, Novi magazin, slobodni novinari, kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije.

Sedište Fondacije je u prostorijama NUNS-a u Beogradu. Rad Fondacije je neprofitan, zasnovan na prikupljanju donacija, sponzorstava, dobrovoljnih priloga i poklona.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ivanović: Orlić izjavio da ne radi na VMŠ, a prvi na akreditaciji master studija 20:54 h

20:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vikiliks: Priznanje Maldiva obezbedile SAD, za povlačenje lobirao Srđa Popović 20:34 h

20:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić: Zamolio sam omladinu da pišu komentare, možemo da ih zovemo botovi... 20:23 h

20:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pametni video nadzor - svi mogu biti praćeni u svako vreme, rizici su ogromni 20:03 h

20:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tone i tone uginule ribe u Velikom bačkom kanalu, a ko je odgovoran za pomor... 19:43 h

19:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić "igra na rezultat" i razgovarao bi sa svima, iz SZS kažu - pomaže režimu 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Član Lokalnog fronta, posle kampanje tabloida, i saslušan zbog tvita 19:24 h

19:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladić ubijen u naselju Beverli Hils u Nišu 18:41 h

18:41 h  |  Vesti

loader