Vodič o Evropskom parlamentu za srpske parlamentarce

Vodič o Evropskom parlamentu za srpske parlamentarce

Vodič o Evropskom parlamentu za srpske parlamentarce Izvor: N1

Portal "European Western Balkans" objavio je vodič "Evropski parlament i Srbija", koji je namenjen srpskim poslanicima, ali i medijima, rekli su gosti Novog dana sa ovog portala. Oni ističu da u Srbiji ne postoji dovoljno razumevanje za Evropski parlament i njegovu ulogu u procesu pridruživanja.

"Ponekad postoji nedovoljna preciznost u izveštavanju medija i govorima političara o institucijama Evropske unije. Mešaju se Evropski savet i Savet Evrope, dve potpuno različite organizacije. Savet Evrope je međunarodna organizacija koja nijedeo strukture EU, dok je Evropski savet deo EU", objašnjava Nikola S. Ristić, izvršni urednik portala.

Prema jednom istraživnaju koje je vršeno na Fakultetu političkih nauka, članstvo Srbije u Evropskoj uniji ne podržava 33 odsto mladih, a 42,6 odsto njih smatra da Srbija treba da se oslanja na Rusiju, a ne na EU.

Urednik portala "European Western Balkans", Nemanja Todorović Štiplija, smatra da su ovakvi rezultati posledica i delom toga što u našem obrazovnom sistemu i društvu nema dovoljno razumevanja za koristi od članstva u EU.

"Ljudi i dalje misle da je Rusija najveći investitor ili donator, a zapravo je obrnuto. Edukacija o EU mora da bude veća i jasnija u smislu preciznosti. Mnogo puta se dešava da prilozi iz medija ne oslikavaju realnost ni u evropskim integracijama niti u onome što Evropska unija može da pruži građanima", rekao je Todorović Štiplija.

S. Ristić dodaje da ovakva percepcija odnosa EU i Srbije postoji i zbog toga što Evropska unija nema centar koji bi mogao da odlučuje o spoljnoj polititici i relativno je nova, dok se Rusija doživljava kao stabilan partner koji je tu duže vremena.

Nemanja Todorović Štiplija kaže da je poglavlje 31, koje se tiče spoljne politike, za ostale zemlje bilo lagano poglavlje. Međutim, kod nas je postalo teže, jer ćemo morati da se odlučimo o setu sankcija nekim zemljama.

"Mi tim zemljama ne uvodimo sankcije iz razloga njihove principijelne politike prema Kosovu. Treba doći do odluke na vrhu države da li će se te sankcije usvojiti ili ne", ističe Todorović Štiplija.

Gosti Novog dana se slažu da će nastavak procesa evrointegracija i dinamika otvaranja i zatvaranja poglavlja najviše zavisiti od nas samih - građana i političara u Srbiji.

"Poglavlja 23 i 24 različita su po svojoj suštini. Jedno ima monogo zakonodavstva koje treba uskladiti s propisima EU, dok je drugo praktičnije. Albanija koja nije otvorila nijedno poglavlje je uveliko u procesu reformi pravosuđa i promene ustava. Mi moramo da se upoređujemo sa zemljama okruženja sa kojima zajedno ulazimo u Uniju", kaže Todorović Štiplija.

Njegov kolega naglašava da posle otvaranja nekog poglavlja proces reformi više ne zavisi od EU i da Unija to poglavlje neće zatvoriti dok reforme ne budu završene.

Gosti Novog dana očekuju da do kraja godine bude otvoreno još pet takozvanih lakih poglavlja. Za otvaranje ostlaih poglavlja kažu da je bitna dinamika dijaloga sa Prištinom, za koji kažu da je u velikom zastoju.

00:00

Izvor: N1

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

heraldičar iz Vranja

Gospode bože.

štiplija

Kuku mene majko ovakvih

Hahaha

Koji su bre ovi? :)

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Državljanin Srbije se utopio nakon udara broda u most u Austriji 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS osudio napad na fotoreportera Večernjih novosti 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rebić: Bezbednost dece jedan od prioriteta MUP-a 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Kragujevcu: Srbija između "Dana mrmota" i "Matriksa" 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpska lista: Planovi opozicije su laž i obmana 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Nedelja priprema za kosovski ponedeljak 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BNV traži da Sandžak ima svoj ustav, a Srbi da budu "konstitutivni narod" 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stranka Dragana Đilasa predstavila Deklaraciju o pomirenju s Albancima 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

loader