Funkcionerima malo jedna funkcija, ali stiže novi zakon...

Funkcionerima malo jedna funkcija, ali stiže novi zakon...

Funkcionerima malo jedna funkcija, ali stiže novi zakon... Izvor: N1
Agencija za borbu protiv korupcije

Prema zvaničnom registru Srbija ima tačno 28.426 javnih funkcionera, s tim što javnih funkcija ima više. Koliko je među njima onih koji imaju duple funkcije - evidencija o tome ne postoji.

Iako se ovim Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije ne krši, ne znači da je dobar. Kako za N1 kažu u Agenciji, u toku je priprema novog zakona čija će glavna promena biti jedan čovek - jedna funkcija.

Jednom funkcioneru opštine Zemun moglo bi da pozavidi oko 700.000 nezaposlenih u Srbiji, jer za razliku od njih koji nemaju nijedan posao, on ima dva, a hteo bi i treći. Pre dva meseca dobio je saglasnost skupštinskog odbora za drugu javnu funkciju, a pre nekoliko dana i za treću.

"Bez ikakve javne rasprave, bez ikakve diskusije o tome može li taj čovek kvalitetno da obavlja te dve funkcije i zašto uopšte to radi, kao u jedan protočni bojler svima se daje pozitivno mišljenje", kaže Branka Stamenković iz Pokreta "Dosta je bilo".

Samo jedan glas protiv, za predsednika odbora Aeksandra Martinovića iz SNS-a, znak je da taj jedan, kako kaže, očito ne zna da je dužnost odbora da razmotri svaki zahtev za drugu funkciju i da mišljenje, ali da konačnu odluku donosi Agencija za borbu protiv korupcije.

"Prosto to je deo procedure koja je propisana Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije što nažalost pojedini poslanici Pokreta Dosta je bilo izgleda ili ne znaju ili znaju, ali pokušavaju u javnosti da stvore utisak kako administrativni odbor kako administrativni odbor radi nešto suprotno zakonu", kaže Aleksandar Martinović iz SNS-a.

I to je tačno, jer duple funkcije nisu krivično delo, ali jesu predvorje korupcije. Međutim, priča o gomilanju funkcija za lidera LSV-a je cepidlačenje.

"Ja ne vidim kako može biti sukob interesa ako bilo koji funkcioner obavlja volonterski neku drugu društvenu funkciju", navodi Nenad Čanak, lider LSV-a.

To što poslanik Nenad Čanak ne vidi, vide u Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Nije osnovni i jedini kriterijum da li se po osnovu te druge funkcije dobija novac. Funkcija sama po sebi ne donosi samo naknadu za vršenje određene javne funkcije, nego i određenu moć i određeni status. Dakle, bitno je da li ima odnosa zavisnosti, nadzora i kontrole, a ne samo da li se prima naknada", naglašava Vladan Joksimović iz Agencije za borbu protiv korupcije.

To što su duple funkcije u skladu sa zakonom, znači da je zakon loš. Zato je radna grupa izradila novi nacrt koji će se uskoro naći i pred poslanicima.

"U budućnosti Agencija više neće biti u mogućnosti da ima diskreciona ovlašćenja da daje ili ne daje saglasnost, već će važiti pravilo "jedan čovek - jedna funkcija", osim ako je zakonom obavezan da vrši više javnih funkcija", navodi Joksimović.

Kada taj Zakon stupi na snagu, pomenuti funkcioner iz Zemuna, iza čijeg se imena u registru Agencije za borbu protiv korupcije niže čak 9 funkcija, od kojih šest više nisu aktivne, platu će primati samo po osnovu jedne.

Detaljnije u prilogu Maje Nikolić:

00:00

Izvor: N1

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Blagojčo

Wrong, Funkcionerima je Malo - Jedna Plata, a, Ne, Funkcija.

Guslar

Ih! Jedna k'o ni jedna.

Lara

Stiže još jedan zakon koji se neće primenjivati. Svojevremeno je doneto pravilo da univerzitetski profesori ne smeju da rade na više od dva fakulteta, naročito da ne smeju da rade na konkurentskim, privatnim fakultetima. Jedna moja profesorka radi na 9 radnih mesta: na tri fakulteta u Beogradu, ali i u Kragujevcu, Nišu, Varvarinu, Cetinju, Banjaluci, Istočnom Sarajevu i član je redakcija, upravnih odbora... Kada to može profesor, šta sve može političar...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

SSP predstavila Predlog zakona o poreklu imovine 17:46 h

17:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Omladina NS ispred Megatrenda okačila transparent "Plagijati, neznanje, laži" 17:14 h

17:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović kritikuje Leks specijalis u vezi s metroom, Marjanović (SNS) negira 16:29 h

16:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dejan Đorđević uhapšen zbog lažnog prijavljivanja 16:20 h

16:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti žele da napuste institucije 16:00 h

16:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić o Branku Stefanoviću: Jel zabranjeno da bude pravni savetnik nekome? 15:36 h

15:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ilić i Majić: Moguće je goniti nekog iz vlasti samo ako ga ona "pusti niz vodu" 15:11 h

15:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Niški taksista povređen zapaljenom bakljom 14:47 h

14:47 h  |  Vesti

loader