Usvojena odluka o tradicionalnom grbu i zastavi Vojvodine

Usvojena odluka o tradicionalnom grbu i zastavi Vojvodine

Usvojena odluka o tradicionalnom grbu i zastavi Vojvodine Izvor: N1

Poslanici Skupštine Vojvodine većinom su odlučili o uvođenju takozvanbog tradicionalnog grba i zastave Pokrajine, koji će se ubuduće isticati pored već postojeće zastave i grba Vojvodine. Za usvajanje grba i zastave glasalo je 90 poslanika, protiv je bilo šest, a uzdržanih 13 poslanika.

Za su glasali poslanici koalicije Srpske napredne stranke, koalicije Socijalističke partije Srbije i poslanici Saveza vojvođanskih Mađara.

U ime predlagača, profesor Pravnog fakulteta Slobodan Orlović rekao je da donošenjem odluke Skupština Vojvodine izvršava obavezu koju je sama sebi propisala pre dve i po godine.

"Bilo bi idealno da Vojvodina ima jedan grb, ali o tome možemo razgovarati u budućnosti", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški rekao je da predloženi simboli nisu tradicionalni, jer su bili u nezvaničnoj upotrebi manje od mesec dana, u vreme Revolucije 1848. godine.

"Ovi simboli su neutemeljeni u istoriji, u heraldici i isforsirani su. Pokrajinski simboli bi trebalo da objedinjuju i ujedinjuju, a ne da stvaraju nove razmirice", kazao je Bogaroški i dodao da će ta stranka glasati protiv odluke.

Pokrajinski poslanik LSV Bojan Kostreš rekao je da je propuštena prilika da se predstavnici građanske i nacionalne opcije dogovore o tradicionalnim simbolima Vojvodine.

Po njegovim rečima, s obzirom da su predloženi tradicionalni simboli iz vremena Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, održane 1-3. maja 1848. godine, onda po toj logici Skupština Vojvodine treba da raspravlja i o tradicionalnom ustavu i pasošu Vojvodine, jer je i o tome bilo reči na Majskoj skupštini, s koje su predstavnici Srba iz Ugarske uputili zahtev Beču za autonomiju i odlučili da proglase Srpsku Vojvodinu.

"Međutim, usvajanjem ovih simbola dolazimo u situaciju da podsećamo poraženu stranu da je bila poražena. I ne samo to, nego ćemo im i kaznu naplatiti ako tu zastavu ne okače. Nije to dobro. Siguran sam da to nije bila namera, ali plašim se da će ovo nastaviti da razdire naše društvo", rekao je Kostreš.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da su LSV i prethodna vlast imali i više nego dovoljno vremena da za dogovor o tradicionalnim simbolima i dodao da je sadašnja vlast obavezna da ih usvoji.

Poslanica Pokreta "Dosta je bilo" Svetlana Kozić kazala je da su istoričari potvrdili da je reč o nametanju simbola koji nikada nisu bili tradicionalni u Vojvodini.

"Vojvodina ima mnogo hitnijih problema nego što su tradicionalni grb i zastava. Pa zar su važniji simboli od životnih tema? Iz Vojvodine se iseljava jako mnogo ljudi, sela su nam prazna i napuštena, a mi se bavimo simbolima, koji će zapaliti dodatnu vatru", kazala je Svetlana Kozić.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Novaković je najavio da će se poslanici te stranke uzdržati od glasanja. "Simboli su nešto pred čim se stoji s ponosom, jer oni integrišu i otelovljuju jedinstvo jedne političke zajednice. Predloženi tradicionalni simboli nemaju uporište u istoriji i heraldici. To je pokušaj da se proizvede istorija tamo gde je nema", rekao je Novaković.

Dodao je da nakon usvajanja odluke treba da se piše uputstvo za njeno sprovođenje i ocenio da je to prilika da se razgovara i da se nađe "prava mera".

Poslanica DS-a Jelena Balašević rekao je da građani ne znaju kako izgleda grb Vojvodine jer im to nije prioritet u svakodnevnom životu.

Tamaš Korhec iz Mađarskog pokreta rekao je da mu nije poznato da igde na svetu postoji država ili region koji paralelno ističe dve zastave i dva grba.

On je rekao da ni opštine, ni institucije Vojvodine u svojim budžetima nemaju sredstva za izradu i isticanje zastave i grba, za izmenu pečata i drugo što sledi.

Poslanik i predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Aron Čonka rekao je da ta stranka neće podržati predlog za uvođenje tradicionalnih simbola Vojvodine jer smatra da se radi o "fabrikovanju istorije".

"Ovo je loša poruka za sve manjinske narode koji su autohtoni, i koji u Vojvodini žive oduvek", rekao je Čonka i dodao da predsednik SVM i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor nema pravo da usvajanje tradicionalnih simbola podržava u ime cele mađarske zajednice.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić rekao je da će SRS glasati za tradicionalne simbole, a založio se za ukidanje zvaničnog grba i zastave Vojvodine, za koje je rekao da ih je "oktroisao DOSmanlijski režim" 2002. i 2004. godine.

"To su Čankovi, ligaški simboli, koje narod nije prihvatio. Mi to nikada nismo doživljavali kao zastavu, već kao najobičniju krpu", kazao je Jakšić.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je rekao ranije danas da očekuje da će predložena Odluka o upotrebi tradicionalnih simbola biti usvojena, jer je postignuta široka saglasnost po tom pitanju.

00:00

Izvor: N1

Skupština Vojvodine danas je usvojila i Izveštaj o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu APV za 2016. godinu u periodu januar - jun 2016. godine.

Na dnevnom redu su i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o žalbenoj komisiji AP Vojvodine, Predlog pokrajinske skupštinske odluke o Javnom preduzeću za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje Zavod za urbanizam Vojvodine, Izveštaj o radu i završni račun Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima za 2015. godinu.

Na dnevnom redu su i Predlog sporazuma o saradnji Vojvodine i Uprave Almatinskog regiona iz Kazahstana, Predlog odluke za razrešenje direktora Garancijskog fonda Vojvodine, Predlog odluke o imenovanju direktora Garancijskog fonda Vojvodine.

Komentari (33)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jozef

Umesto da se resava nezaposlenost i siromastvo, oni se svadjaju oko simbola. Pfff

Душан

Честитам српској Војводини на примереним симболима.

Kikinda

A Banini,Toza,Livnica,Pik..itd Jel su ponovo poceli sa radom?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

7 na N1: Poštari nisu dolazili na vrata, ali jeste opozicija 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miloš Jovanović: Bojkot je legitiman, ali pitanje je da li je svrsishodan 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savez studenata iz Kragujevca: Presuda za aferu Indeks - sramna 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bastać tvrdi da je uhapšen, Stefanović da je sam tražio prevoz do SBPOK-a 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sa protesta "1 od 5 miliona" zatraženo oslobađanje Aleksandra Obradovića 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj: Vučić ne može da poriče da ga je sa Kosova oterala OVK 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Višemesečni radovi, ulice bez trotoara, pešačenje postalo ekstremni sport 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Picula: Politika proširenja EU ponovo u centru političke debate 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

loader