Afera doktorati

Afera doktorati

Afera doktorati Izvor: Freeimages/marygober

Pitanje plagiranih naučnih radova, koji su javnim funkcionerima u Srbiji omgućili sticanje naučnih zvanja i titula, jedna je u nizu afera koje ni posle više godina nije dobila svoj epilog.

Pojava da se naučni radovi prepisuju ili da se u saradnji sa obrazovnim institucijama regularan proces sticanja diplome, zvanja i titula namerno izbegava nije nova. Ipak, čini se da je u poslednjih 20 godina, pojavom privatnih univerziteta taj trend kulminirao.

Ove nedelje Istinomer Amnezija vas podseća na aferu sa nekoliko navodnih plagijata doktorskih radova javnih funkcionera u Srbiji, koja je pokrenuta 2014. godine na portalu “Peščanik“.

Naime, prvo je izneta tvrdnja da je plagiran doktorat ministra unutrašnjih poslova i visokog funkcionera Srpske napredne stranke Nebojše Stefanovića. Doktorat je, inače, odbranjen na Univerzitetu “Megatrend“, a ubrzo je u skandal uvučen i njegov mentor i rektor Megatrenda Mića Jovanović de Božinof, čija je doktorska disretacija ispostaviće se, takođe, sporna.

Kako je tekla ova afera, kako su se ponašale institucije i pojedinci zaduženi za odbranu akademske časti, te ko je sve optužen za plagiranje naučnih radova i zbog čega ni dan danas nisu odgovarali tema je tajmlajna koji se nalazi pred vama.

Više o projektu Istinomer Amnezije možete pročitati ovde.

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ma,

mega-giga trend!

Vlada

Kao neko ko je zavrsio osnovne studije i master na FONu, veoma dobro znam da ovaj fakultet poseduje specijalan program koji pronalazi plagirane delove rada. Ne mozete ni diplomski da plagirate, a kamoli doktorski rad. Ovo sto su napisali trojica navedenih nisu doktroski radovi ni po jednoj akademskoj skali. Stefanovicev rad cak ne bi prosao ni kao master, mozda eventualno kao diplomski. Ovo se nece resiti sve dok su SNSovci na vlasti jer porsto i jednostavno, ne postoji nezavisna institucija koja bi proglasila te radove plagijatima i oduzela titule navedenim licima.

BU

Taj program koriste svi fakulteti Univerziteta u Beogradu, ne po slobodnoj volji, veći u skladu sa odlukom Univerziteta. Ako je plagijat, ne može biti ni master rad. Inače, master rad je malo obimniji rad od seminarskog rada, odnosno u ravni diplomskog rada na studijama pre Bolonje.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Krkobabić: Definisaće se nova pozicija sela i u Ustavu Srbije 12:11 h

12:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Domaćin slave gostu zapalio auto posle tuče 11:58 h

11:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stanari ne dozvoljavaju da se zatvori ulica Topličin venac 11:53 h

11:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Preminuo još jedan migrant pronađen u cisterni 11:40 h

11:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Politika: Srbija dozvoljava surogat materinstvo i to uz umerenu nagradu 11:17 h

11:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gosti N1: I dalje će se na mitinge ići državnim automobilima 10:52 h

10:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Predsednik opštine ignoriše odluku suda, manastiru Dečani se ne vraća zemljište 10:32 h

10:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Naš protivnik opasan i beskrupulozan, brutalno zloupotrebljava vlast 09:53 h

09:53 h  |  Vesti

loader