Komisija izrekla mere i prekinula postupak protiv Infostana

Komisija izrekla mere i prekinula postupak protiv Infostana

Komisija izrekla mere i prekinula postupak protiv Infostana Izvor: N1

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije prekinula je postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv Javnog komunalnog preduzeća Infostan Tehnologije iz Beograda i utvrdila obaveze koje to preduzeće mora da ispunjava u narednom periodu.

Protiv Infostana je Komisija u oktobru 2015. pokrenula postupak po službenoj dužnosti radi ispitivanja povrede konkurencije, nakon saznanja da je to komunalno preduzeće na računima za septembar 2015, pored redovnih troškova za komunalne usluge, ulistao i trošak za osiguranje stana kod kompanije Đenerali osiguranje Srbija.

Taj trošak je ulistan samo onim vlasnicima stanova koji nisu stan osigurali kod nekog drugog društva za osiguranje, pa je Komisija osnovano pretpostavila da je Infostan koristeći raspoložive podatke o potencijalnim novim korisnicima usluge osiguranja omogućio Đeneraliju uvid u potencijalno tržište.

Komisija je saopštila da će Infostan imati obavezu da svoju poslovnu politiku trajno izmeni, tako što će ulistavati nove komercijalne usluge ili na osnovu pisane saglasnosti građana koji su u sistemu objedinjene naplate komunalnih usluga ili obaveštenjem korisnika, koje prati ponudu, da će samom uplatom posebne uplatnice dati saglasnost za ulistavanje te stavke.

Obaveza Infostana je i da na svojim šalterima prima svaki pismeni zahtev za izlistavanje komercijalnih stavki računa, da to uradi od sledećeg računa i o tome obavesti davaoca konkretne usluge.

Infostan neće moći da društvima za osiguranje daje izdvojene informacije o korisnicima koji nisu osigurani, ali je dozvoljena mogućnost pružanja informacija o korisnicima koji su već osigurani kod tog konkretnog osiguravača kako se ponude ne bi slale onim korisnicima koji su već osigurani kod istog društva.

"Infostan Tehnologije mora i da na svojoj internet stranici objavi svaku novu mogućnosti ulistavanja novih stavki, sa detaljnim objašnjenjima korisnicima, kao i da u naredne tri godine dostavlja Komisiji na uvid svaki sledeći ugovor koji bude zaključen sa nekom trećom stranom zainteresovanom za korišćenje komercijalnih uslova Infostana, uz zahtev za davanje mišljenje", piše u zaključku Komisije.

Komisija za zaštitu konkurencije je u saopštenju navela i da je odluka o prekidu postupka doneta jer se smatra da se usvojenim merama u potpunosti otklanja opasnost da se na tržištu nastave akti i radnje koji su doveli do osnovane pretpostavke povrede konkurencije, a na osnovu koje je i pokrenut postupak po službenoj dužnosti, kao i da sprečavaju mogućnost nastanka iste ili slične povrede u budućnosti.

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fastizio

Ovo je čista laž. Meni stan osiguran kod wienner-a i opet mi stiglo.

Milena

Pa naravno. Kako Infostan može da ima uvid u to da li je vlasnik stana osigurao stan negde? Infostan može da ima uvid u to da li vlasnik stana preko Infostana uplaćuje neko osiguranje. I onda te informacije "proda" jednoj osiguravajućoj kući? Mislim da se ovde radi o zaštiti ličnih podataka. Prodavanje informacija trećem licu. Ali kao i sve do sada, biće: pojeo vuk magarca. Ovo će se zataškati nekom trivijalnom aferom i vrlo brzo zaboravimo.... amnezija....

Mladen

Ukinite Infostan, taj preskupi a beskorisni relikt socijalističke prošlosti.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Domaćin iz Aleksinca: Uginule mi životinje, izvršitelji zabranili da im priđem 19:39 h

19:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stotine suspenzija radnika "Pošte", struka kaže - legalno jeste, ne i legitimno 19:39 h

19:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obrt na suđenju: Bivši policajac promenio iskaz, Simonović pripretio tužiocu 19:21 h

19:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Britanski ambasador na Kosovu: Dogovor oko koalicije sve bliži 19:19 h

19:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Vlast za bolje izborne uslove, opozicija nije konstruktivna 19:08 h

19:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Doktorat Siniše Malog za Univerzitet gotova priča, ministar može samo na sud 19:03 h

19:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istraživanje Ministarstva za rad: 81 odsto građana Srbije bilo svedok nasilja 19:00 h

19:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović u Berlinu: Dobra saradnja srpske i nemačke policije 18:43 h

18:43 h  |  Vesti

loader