Da li Radulović duguje milion dolara za porez u SAD?

Da li Radulović duguje milion dolara za porez u SAD?

Da li Radulović duguje milion dolara za porez u SAD? Izvor: Tanjug

Radio Dojče vele (DW) je, pozivajući se na zvanični dokument američke Federalne poreske agencije (IRS) od 20.jula ove godine, objavio da lider Pokreta Dosta je bilo, Saša Radulović, duguje više od milion dolara poreskim vlastima u SAD. Iz pokreta Dosta je bilo demantuje istinitost informacije.

Dojče vele u tekstu pod naslovom "Dosta je milion" navodi da na izvodu iz američke poreske službe, koji se dobija za 10 dolara, piše da dug Radulovića za porez u 2000. godini iznosi nešto više od 30.000 dolara, dok je dug za 2002. veći od milion dolara, što je u zbiru 1.069.670 dolara i 25 centi.

DW napominje da je IRS zbog neplaćenog poreza 14.jula 2005. obznanio založno pravo u korist SAD "na svu imovinu ili prava na imovinu poreskog obveznika u iznosu ovog poreza i dodatnih kazni, kamata i troškova koji mogu nastati".

Obaveštenje o upisu založnog prava je i upozorenje potencijalnim poveriocima da dužnik možda neće moći da ispuni svoje finansijske obaveze prema njima, objasnio je za DW advokat Edvard Gudmen. U

Poreska agencija je obavezna da izbriše založno pravo čim dužnik namiri svoj dug, što se u Radulovićevom slučaju nije desilo, tvrdi DW i dodaje da je Radulović već završio svoje poslove i otišao iz SAD kada je založno pravo aktivirano.

Kako je Gudmen objasnio, poreska dugovanja zastarevaju za 10 godina, ali se taj rok produžava za vreme koje dužnik boravi u inostranstvu, ukoliko je taj boravak duži od šest meseci.

Založno pravo se automatski briše nakon 10 godina, ali IRS može zatražiti poništenje brisanja i ponovni upis, navodi Gudmen, ali je istakao da sve to ne znači da je Radulović utajio porez.

"Utaja poreza je svesna, prevarna radnja i predstavlja krivično delo, a samo neplaćanje prijavljenog poreza nije krivično delo, ali podleže novčanim kaznama i kamatama", rekao je Gudman.

Radulović je 13. jula ove godine na svom tviter nalogu demantovao napise medija da duguje porez u SAD.

"Ja, naravno, nemam nikakave poreski dug. A ova priča o milion dolara je toliko groteskna da Vučićev propagandni tim postavlja nove standarde" napisao je tada Radulović.

DW navodi da šifra poreza sa dokumenta - 1040 otkriva da se radi o porezu na prihod, ali nisu javni podaci o tome kako je Radulović taj prihod stekao. Prihod je sve što leže na privatni račun - plata, bonusi, honorari, dividende, kamate…

Sjedinjene Države sa šezdesetak zemalja imaju bilateralne poreske sporazume, od kojih neki podrazumevaju da se imovina dužnika može zapleniti i u inostranstvu, ali Beograd i Vašington nemaju nikakav sporazum te vrste, navodi se u tekstu DW.

Odgovor pokreta Dosta je bilo: Radulović ne duguje ništa, tužba protiv DW

Saša Radulović ne duguje ni jedan dolar američkoj državi i poreznicima, kao što ne duguje ni jednoj drugoj poreskoj službi na svetu, saopštava danas pokret Dosta je bilo, koji najoštrije demantuje sve drugačije informacije.

Dosta je bilo veruje da je faksimil dokumenta na koji se poziva Dojče vele "da je ili greška ili nameran falsifikat".

Dosta je bilo Izvor: Vikipedija

“Radimo na tome da u poreskoj službi SAD ovo razjasnimo. Obavestićemo javnost o tome”, najavljuje se u saopštenju Pokreta.

Ističu da se Radulović vratio iz SAD u Kanadu krajem 2001. godine, dok na dokumentu na koji se poziva Dojče vele stoji da je porez od preko milion dolara razrezan 2003. godine za prihod ostvaren 2002. godine, a da je godinu dana kasnije 2004. godine razrezan i porez od preko 30.000 dolara.

“Ovo je samo po sebi nelogično”, ukazuje se u saopštenju Pokreta, jer da bi porez bio razrezan u SAD, neophodan uslov je da se ostvari prihod u SAD i to u visini od 2,5 miliona dolara.

“Saša Radulović na žalost nije ostvario ni približno toliki prihod u 2002. godini, niti u bilo kojoj drugoj godini, nije državljanin SAD i nije poreski obveznik SAD, niti je živeo ili boravio u SAD posle 2001. godine”, naglašava Pokret.

Dok je živeo i radio u Americi, objašnjava se u saopštenju, jedini prihodi su mu bili zarada u firmi u kojoj je bio zaposlen i za sve te prihode su uredno podnošene poreske prijave i plaćen porez.

“U priči koju je objavio Dojče vele prvi put smo videli dokument o poreskom dugu i u narednom periodu ćemo razjasniti o čemu se radi”, naglašava se u saopštenju Pokreta, koji "dosadašnje pisanje mandatarovih blatoida na tu temu" nije uzimao za ozbiljno.

Saša Radulović se zaista vratio u Srbiju zato što su deca zaboravila srpski jezik, navodi se u saopštenju, i sve insinuacije i konstrukcije da postoje neki drugi razlozi su potpuna neistina.

DW nije pribavio odgovor Radulovića, radi se na tužbi

Pokret je neprijatno iznenađen činjenicom da, inače respektabilni medij, neprofesionalno objavljuje navodno "ekskluzivnu" priču, a da prethodno nije pribavio komentar Saše Radulovića.

“Osnovni profesionalni standardi nalažu da se pita druga strana, naglašava Pokret, koji se par dana dogovarao za intervju za Dojče vele, "ali nam ni jednom jedinom rečju nisu napomenuli temu, a nisu ni sačekali odgovor".

Pravni tim pokreta Dosta je bilo radi na tužbi zbog ovakvog teksta Dojče velea, naglašava se u saopštenju i zaključuje da je "Saša Radulović uvek spreman da odgovara na sva pitanja profesionalnih medija".

Komentari (129)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Branka

dok ne vidim PECAT... od price NISTA...a do tada...bye, bye...!

Milentije

Evo liste komentara, pa izaberite: Ups. Sasa Radulovic u novom filmu Bilo je Dosta Poreza. Kakva je covek prevara Svi lazu samo je Radulovic upravu , znaju americke poreske vlasti da pogrese , da-da! Toliko o prepoštenom Raduloviću.... Sad ce Dojce vele da vidi svoje kad ga napadnu Radulovicevi botovi. Sta sad Vucic kontrolise i DW? Ala je jak... Umesto sto krivi druge, bolje neka smisli kako ce da vrati dug. Ma kako da nije, za sve ti je Vucic kriv..bolje prestani da radis svakojake malverzacije. U ovoj zemlji nade je sve manje.Ima li ikoga normalnog? Ma da, Vučić kontroliše DW. Plati porez! A nasima? Pa sta mislite zasto je u politici? Hehe da bi se zastitio jer svaki pokusaj bi prebacio borbi protiv opozicije... A nama prodao pricu da se vratio u Srbiju zbog patriotizma. Koja sam ja budala... A i ja ću dodati nekoliko: Kako me navuče čovek pričom o poštenju, nikad više, za mene si gotov... Videlo se da je mutan koje je društvo okupio, ali mu je priča dobro smišljena iz kuhinje koja nam želi samo najgore... Monogi su pre tebe pokušali da nas unište, ali nismo mi glup narod Provalili smo te....sedi, jedan PS: komentare snimiti, i koristiti po potrebi. Više koristiti komentare bez imena jer se na taj način smanjuje verovatnoća greške ukoliko je na tapetu S. Janković ili neko sličan.

Fisc i IRS

Zaboga ljudi, pa to je njegova privatna stvar. I ja sam u Francuskoj imao problema sa fisc-om (impôt sur le revenue), a to je francuski IRS. Nisam platio/prijavio i to nije krivično, ali su me našli i imali su dest godina da se naplate. Obveznik tada gubi 20% popusta koji imaju redovne platiše. Uz to, fisc-IRS povećava iznos dugovanja za 40% jer je to kazna na koju imaju pravo (čisto zastrašivanje). I tako 450-500 000 postaje milion. A ako nemaju šta da vam zaplene - stanove, vile, automobile, ili neki kapital koji je na vaše ime, poreski obveznik je posle 10 godina "čist". Dakle, sada sam i ja čist u Parizu, a Impôt (fisc) nema u Francuskoj pravo kao IRS u USA da se na to vraća. Takav manevar je napravio Šarl Aznavur, otišavši u Švajcarsku, kao i pevač Mišel Polnaref koji je otišao iz Pariza u USA na deset godina i vratio se potom čist. Znam i neke zubare koji su iz Pariza otišli na deset godina u Izrael. Mislim, to je jedna bitka pa kako se ko snađe. Ali, pre svega, to je Radulovićeva privatna stvar i Srbija sigurno neće raditi za USA IRS, niti oni imaju bilo kakav osnov da od Srbije nešto traže (nije krivično, nema presude). I ponavljam: naduvani milion u osnovi nije obaveza veća od 450 hiljada. A sa njima se može i "pregovarati", posebno kada vide da se neće naplatiti. Platiš 200-250 000 i kupiš indulgenciju (oprost) i opet si čist. Na kraju, nisu ni oni cvećke. Ako nekoga prijaviš, tj. potkažeš, dobijaš deset posto od onoga što naplate.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Sanitarna zatvorila tri od četiri operacione sale na Ortopediji KBCK u Prištini 00:16 h

00:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Oštar protest Eparhije zbog spota u Novom Brdu, moguća i tužba 00:03 h

00:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači: Verski poglavari na Kosovu izgradili mostove 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

N1 direktno: Da li novi budžet garantuje građanima bolji standard? 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS: Pink objavio privatnu fotografiju Sovilja, to više nema veze s novinarstvom 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Skup Srpske desnice u Nišu nije održan u policijskoj stanici iako tako izgleda 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Francuski predlog o proširenju EU se ne odnosi na Srbiju i Crnu Goru 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žene u crnom na Trgu Republike obeležile godišnjicu pada Vukovara 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Vesti

loader