Izvoz oružja sa Balkana: Da li je neko zažmurio zbog profita

Izvoz oružja sa Balkana: Da li je neko zažmurio zbog profita

Izvoz oružja sa Balkana: Da li je neko zažmurio zbog profita Izvor: BIRN video

Dok stotine hiljada izbeglica sa Bliskog istoka, bežeći od sukoba u kojima je ubijeno više od 400 hiljada ljudi, svakodnevno ide ka Evropskoj uniji, u prethodne dve godine na hiljade tona oružja iz centralne i istočne Evrope odletelo je ka Bliskom istoku.

To se navodi u tekstu Balkanske istraživačke mreže i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije. Oni navode da su zemlje izvoznice, među kojima je i Srbija, izdavale dozvole za trgovinu oružjem, uprkos brojnim dokazima da veliki deo robe završava u Siriji - u rukama naoružane opozicije i islamističkih grupa.

Na snimcima i fotografijama objavljenim na društvenim mrežama sa ratišta u Siriji i Jemenu, stučnjaci koje su konsultovali novinari prepoznali su oružje i municiju proizvedenu u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Uz tekst je objavljen i snimak sa beogradskog aerodroma sa početka juna ove godine na kojem se, tvrde autori, vidi utovar municije u jedan od aviona.

Koriste ga, između ostalih i jedinice Slobodne sirijske armije koju podržava Zapad, ali i borci Al Kaide i Islamske države. U tekstu se navodi da je tih osam zamalja od početka rata u Siriji, 2012. godine, odobrilo isporuke naoružanja za Saudijsku Arabiju, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate i Tursku u vrednosti od najmanje 1,2 milijardi evra.

"Pitanje koje mi postavljamo je da, s obzirom da je opšte poznato da ove zemlje pružaju vojnu podršku pobunjenicima u Siriji i da ove zemlje sa Bliskog istoka nisu koristile oružje iz centralne i istočne Evrope, zašto zemlje koje odobravaju poslove, ne uzimaju u obzir veliku verovatnoću da će ono završiti u Siriji", kaže urednik istraživanja BIRN i OCCRP Lorens Marzouk.

BIRN i OCCRP navode da su došli i do poverljive dokumentacije iz srpskog Ministarstva odbrane i zapisnika sa niza među-resornih sastanaka iz 2013. godine, koja pokazuju da su pojedinci u Ministarstvu odbrane bili zabrinuti da bi isporuke Saudijskoj Arabiji mogle biti preusmerene u Siriju zbog čega su odbili zahtev jednog trgovca oružjem. Samo godinu dana kasnije ministarstvo je međutim odobrilo nove isporuke oružja pravdajući to nacionalnim interesima.

"Ono što mi sumnjamo da se dogodilo je da je neko zažmurio na to da je, zbog profita domaće namenske industrije i profita domaćih privatnih trgovaca oružjem, neko zažmurio na mogućnost da to oružje neće završiti tamo gde bi po papirima trebalo da završi. Jer Saudijska Arabija ne koristi naše oružje, oni koriste moderno zapadno oružje", kaže Ivan Angelovski, novinar BIRN-a.

Međutim, Stevan Nikčević, državni sekretar Ministarstva trgovine, u čijoj je nadležnosti odobravanje dozvola za izvoz oružja, rekao je BIRN-u i OCCRP da ministarstva koja su blokirala prethodnu prodaju u ponovljeno proceduri “nisu imala iste brige”. To je ponovio i u kratkom telefonskom razgovoru za N1. 

"Brojne kontrole nadležnih međunarodnih institucija uvtrdile su da su sve dozvole za izvoz oružja izdate regularno i da nije bilo zloupotreba oružja koje je izvezeno iz Srbije", kaže Nikčević.

Prema istraživanju BIRN-a i OCCRP-a iz zamalja centralne i istočene Evrope na Bliskli istok trasportuju se automatske pušake, minobacačka municija, raketni bacači, protivtenkovsko naoružanje i teški mitraljezi.

00:00

Izvor: N1

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Blagojčo

Pa, Šta, i, Nego Šta, ni Ne treba Žmuriti pred Zakonima tržišta.

Niko ne žmuri

Već organizuje i prati. I naravno, zarađuje.

Danijel

Šta ima Putin da kaže na ovo?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Pad na Šangajskoj listi "probudio" državu da vrati naučnike u Srbiju 19:12 h

19:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojković: Odgovorio sam ministarstvu i Šarčeviću - imao sam telefon i u Srbiji 16:45 h

16:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Sada je razumljivo što su se Srbi u Hrvatskoj pobunili pre 30 godina 16:31 h

16:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obustavljen saobraćaj ka Mađarskoj zbog pada sistema granične kontrole 13:45 h

13:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Osumnjičen za pranje novca, u stanu čuvao više od 900 hiljada evra 13:36 h

13:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o električnim trotinetima, štampu lista Dušan Miklja 13:02 h

13:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS pozvao međunarodne novinarske organizacije da podrže zahteve Maje Pavlović 12:53 h

12:53 h  |  Vesti

loader