Lazarević: Srbija uveliko spremna za nova poglavlja

Lazarević: Srbija uveliko spremna za nova poglavlja

Lazarević: Srbija uveliko spremna za nova poglavlja Izvor: N1

Direktor Centra za evropske politike Nebojša Lazarević kaže da je Srbija spremna da već danas otvori nekoliko poglavlja, ali da će to zavisiti od prvih izveštaja, naročito u vezi sa poglavljem 35.

On kaže da su poglavlja 23 i 24 najvažnija, kao i da su nužan uslov, ali ne i dovoljan.

"Završna merila će pokazati da li su reforme toliko ukorenjene da su nepromenjive. EU ima najveći ucenjivački kapacitet tokom pregovora, ali on se gubi čim postanete članica Unije", rekao je Lazarević.

Lazarević objašnjava da su poglavlja 23, 24 i 35 posebno naglašena, jer će se napredak u svim drugim poglavljima meriti kroz ova tri.

"Članice EU su izvukle zakonitosti iz dosadašnjih pregovora i videle da istočnoevropske zemlje proizvode mnogo zakona, pa su sada rekle - da vidimo da li one mogu da sprovodee toliki broj zakona, oni to žele da izbegnu. Meriće se celokupni uspeh, a godišnje izveštavanje EU će početi sa osnovnim stvarima", kaže on.

Direktor Centra za evropske politike kaže da će postojati završna merila, ali i merila na sredini pregovaranja i Srbija će morati da dokaže da ispunjava te uslove.

"Ako kasnite usporiće se otvaranje novih poglavlja ili će se usporiti pregovori kod onih otvorenih", rekao je Lazarević i dodao da Srbija "nije juče počela da usklađuje zakonodavstvo" i da u smislu prenošenja pravne tekovine EU mi ne stojimo loše, ali da je problem sprovođenje.

"Fali nam javna uprava, mi nismo pokrenuli sprovođenje reforme javne uprave. Imali smo vežbu kod poglavlja 23 i 24, a to je učešće civilnog društva koje je pisalo određene delove. Nedostatke javne uprave možemo da nadomestimo kroz dobro civilno društvo, tako da se tokom rada desila jedna važna simbioza", objasnio je Lazarević.

Govoreći o izjavama zvaničnika iz Hrvatske, koji ponavljaju da Srbija mora da suspenduje zakon kojim je, kako kažu, proizvoljno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susedne države, Lazarević kaže da mu te izjave zvuče kao one koje se daju uoči izbora i da je dobro što se spor sa Hrvatskom desio na početku.

"I Slovenija je Hrvatsku blokirala dve godine, ali bilateralni sporovi ne mogu da budu predmet pregovora i utiču na tok, s tim da to ne znači da neke države neće želeti da zapodenu neka bilateralna pitanja. Ukoliko bude očigledno da je nešto bilateralno pitanje, Brisel će staviti do znanja da to nije dopustuivo", kaže Lazarević.

On kaže da bi mogla da uslede poglavlja 25 i 26 koja nisu toliko velika - nauka, obrazovanje i kultura, i dodaje da se ona otvore i odmah zatvore. Smatra da je dobro što Slovačka od 1. jula predsedava EU, jer je oduvek insistirala na proširenju EU na zapadni Balkan.

00:00

Izvor: N1

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Blagojčo

Samo, molim vas, Bez Velikih Obećanja.

Zaposlen na određeno

I ja se uveliko spremam da kupim kuću sa bazenom.

'Ajde, primite ih, pa da se smire!

""Završna merila će pokazati da li su reforme toliko ukorenjene da su nepromenjive. EU ima najveći ucenjivački kapacitet tokom pregovora, ali on se gubi čim postanete članica Unije", rekao je Lazarević." ... - Ama, dajte već jednom: primite tu Evropu u Srpsku Uniju, pa da se i oni smire (ima nas, bre, u toj SU dovoljno - Srbija, pa "RS", pa Srpske Zemlje - u okruženju i šire, pa... neka guraju, neka uče)!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Zemljotres potresao područje Prokuplja 10:27 h

10:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Branka Katić gošća emisije Tri tačke 10:05 h

10:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bocan-Harčenko o Kosovu: Rešenje samo kao kompromis, ne zalažemo se za podelu 09:18 h

09:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pretežno sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni 08:06 h

08:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Veliko ratno ostrvo blago i dragulj Beograda, imamo dosta planova 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Nedelja studentske blokade i stranačke odbrane zgrade Rektorata 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kraj protesta kod Komore izvršitelja: Zagipsaćemo vrata ako nastave zloupotrebe 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Debata: Jaz između siromašnih i bogatih uporište nepoverenja u demokratiju 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Vesti

loader