Tanja Miščević: Zapadni Balkan može biti odgovor na Bregzit

Tanja Miščević: Zapadni Balkan može biti odgovor na Bregzit

Tanja Miščević: Zapadni Balkan može biti odgovor na Bregzit Izvor: N1

Šefica pregovarčkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je u Pressingu televizije N1 da se posle odluke građana Velike Britanije da istupe iz Unije može očekivati usporavanje procesa proširenja, ali da veruje da zapadni Balkan može biti deo odgovora na Bregzit.

Tanja Miščveić je podsetila da je evropski komesar za proširenje i politiku susedstva već u petak rekao da Bregzit ne znači previše za proces prijema novih članica, ali je istakla da će istupanje Velike Britanije iz Unije sigurno bar tehnički predstavljati problem, jer se npr. sve važne političke odluke u EU donose konsenzusom, a sada je pitanje koliko će se odluke Londona uzimazi u obzir.

Snimak cele emisije možete pogledati OVDE.

Politika proširenja će, takođe, prema njenim rečima trpeti i zbog činjenica da EU mora da se konsoliduje posle Bregzita što, kako kaže, ne mora biti negativno, ali se može odraziti na brzinu procesa prijema novih članica.

Gošća Pressinga, međutim, ističe da je ubeđena da region zapadnog Balkana može biti deo odgovora na Bregzit. “Jer to je još jedini region koji nije deo EU, sve ostalo je susedska politika plus Turska koja je krajnje specifičan slučaj i ne treba je mešati sa zapadnim Balkanom. Ali upravo region i približavanje regiona zapadnog Balkana koji je, kako reče Tim Džuda, enklava u kontinentu Evrope, može da zapravo posluži, da pokaže EU i njenim članicama šta je razlog ujedinjavanja Evrope. To je mir, stabilnost, to je solidarnost, to su evropske vrednosti, i to je vladavina prava”, podseća Tanja Miščević.

Šefica srpskog pregovaračkog tima kaže da je zbog toga EU potrebna Srbiji, i da se to prethodnih dana moglo čuti i od premijera Aleksandra Vučića, kao i drugih lidera u regionu. “Ako se ne varam 3. i 4. jula se u Parizu održava sastanak kada će prvi put posle svega ovoga biti upravo razgovor o regionu zapadnog Balkana u kontekstu evropske integracije, gde sam sigurna da će takva poruka biti još jednom potvrđena. Da, ja mislim da je region, i Srbija unutar regiona, apsolutno deo odgovora, kao što smo bili deo odgovora za migrantsku krizu”, ocenjuje ona.

Postoje šanse da poglavlja 23 i 24 budu otvorena do kraja juna

Zemlje članice EU, međutim, ni danas nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što prevashodno Hrvatska iz "suštinskih razloga" i Velika Britanija "tehnički" zbog situacije s Bregzitom nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna.

Tanja Miščević je objasnila da predstavnici Hrvatske tvrde da je odluka o otvaranju poglavlja politička, a budući da je vlada u toj zemlji trenutno u tehničkom mandatu, Zagreb je stanovišta da ne mogu dati “zeleno svetlo” za otvaranje poglavlja.

Ona dodaje da sa Srbija sa Hrvatskom još od januara igra “neku vrstu ping ponga” u vezi sa otvaranjem poglavlja, te da je deklaracija koju su potpisali premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović donela veliku promenu, a da je sada opet pitanje može li tehnička vlada u Zagrebu da sprovede dogovoreno.

00:00

Izvor: N1info

Tanja Miščević je dodala da je Hrvatska u međuvremenu pokrenula i pitanje nadoknade žrvatama rata, o čemu nikada ranije nije razgovarano, ali da je to izazvalo još veće negodovanje članica EU i da je Evropska Komisija prosto objasnila da tako nečeg nema u pravu EU.

Britanija, s druge strane, prema njenim rečima, nije imala nikakav odgovor za svoju današnju odluku.

Gošća Pressinga smatra da još uvek postoje šanse da poglavlja 23 i 24 budu otvorena do kraja holandskog predsedavanja, 30. juna. Ona je podsetila da predsedavanje Uniji posle toga preuzima Slovačka kojoj je pitanje proširenja jedan od prioriteta i podseća da šef diplomatije i potpredsednik vlade te države Miroslav Lajčak veoma dobro poznaje region. Interesantno je da posle Slovačke predsedavanje preuzima Malta, a za njom Velika Britanija. Miščević ipak očekuje da će doći do “džentlmenskog dogovora” da se to predsedavanje preskoči.

Rusija ne nudi model razvoja koji je Srbiji blizak

Šefica sprskog pregovaračkog tima smatra i da u Srbiji posle Bregzita, neće doći do zaukteta koji bi vodio prema rusiji. Podseća kako Srbija 64 odsto svoje trgovine obavlja sa državama članicama EU, a 18 odsto sa državama regiona koje su ugovorno vezane sa Unijom. Ipak, od te ekonomske činjenice, još su, kako kaže, važnije reforme, vrednosti i vladavina prava koje EU nudi, dok Rusija takav model niti nudi, niti je njen model razvoja društva blizak Srbiji.

“Ja bih insistirila na vladavini prava, vrednostima koje su naše, koje smo 90-ih zaboravili ali je vreme da im se vratimo, jer se osećamo manjkavim, fali to jako sidro vrednosti koje vas drže vezanim za Evropu”, ocenila je Tanja Miščević.

Kada je reč o inicijativama da se u Srbiji održi referendum o članstvu u EU, Miščević je rekla da trenutno za tim nema potrebe, a da će referendum svakako biti održan onda kada Srbija završi pregovore i dobije poziv za članstvo u EU.

Stvari se nikada ne mogu vratiti na dan pre Bregzita

tanja miščević Izvor: N1

 Tanja Miščević je rekla i da nakon odluke građana Velike Britanije da istupe iz EU još nema jasnih odgovora šta sledi. Ona podseća da do sada nijedna zemlja nije istupila iz EU, te da je tu mogućnost dopustio teg Lisabonski sporazum koji je 2009. godine stupio na snagu.

Gošča Pressinga kaže i da se EU nije mešala u britanski referendum, što jasno pokazuje da je svaka država članica suverena, ali da je nakon što su objavljeni rezultati referenduma jasno poručila da je sada vreme da brine o sebi poslavši poruku Britancima: “Odolučili ste, a sada nam oslobodite prostor za dalje napredovanje”.

Komentarišući inicijativu dela građana Britanije da se raspiše novi referendum, Miščević je rekla da se stvarni ne mogu nikada vratiti na ono što je bilo dan pre referenduma, ali da je moguće zaustavljanje britanskog izlaska iz EU interesantna akademska, teorijska, pa i pomalo hipotetička priča. Ona podseća da se sada otvaraju pitanja statusa Škotske, Severne Irske, odnosa sa Republikom Irskom, pitanje slobodnog tržišta itd.

“Britanija je ipak velika, snažna i moćna država, nije nikome u interesu da globalne odnose naruši do te mere da će uniziti, poniziti i spustiti Britaniju na kolena. To zaista nikome ne odgovara. Ali da počinje period u kojem će se tražiti nekakvo rešenje u kojem ni opcija 'a možda ne ipak potpuno iz EU', nije isključena”, ocenjuje Tanja Miščević.

Pregovori o izlasku slični poglavlju 35 sa Srbijom

tanja miščević Izvor: N1

Gošća Pressinga je objasnila i da se može povući paralela između postupka izlaska iz EU i poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom – jer kad nešto ne može da se definiše na početku, onda se ostavlja mogućnost pregovora. Gošća Pressinga podseća da je na početku pregovora sa Srbijom u poglavlju 35 definisano da je sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograde i Prištine cilj, dok je pitanje šta sveobuhvatna normalizacija predmet pregovora. Lisabnoski sporazum isto tako, kako kaže, ostavlja mogućnost da se države članice istupe iz EU, a šta postupak izlaska tačno podrazumeva – to je predmet daljih pregovora.

Tanja Miščević kaže da je sada ključno pitanje kako će izgledati Evropa u narednom periodu. Komentarišući inicijative stranaka ekstremne desnice da se i u drugim zemljama članicama raspišu referendumi, ona je primetila da te partije nisu ostrašćeno pristupile tom pitanju, i da su ipak dale rok Briselu da reši određena pitanja – da se vidi kako će se EU sada ponašati, kako će se konsolidovati. “Ideja Evrope je mnogo jača, vrednija, nego samo ono što sada na površini vidimo”, zaključuje gošća Pressinga.

Komentari (28)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

M.R

Koga je uopste briga vise tamo sta ce biti sa nama ovde?

Može

ali neće!!!!!!!

glupavi gradjanin

Molim Tanju Mišćević da nas ostavi na miru sa njihovim integracijama.Šesnaesta godina a sve gore i gore.Neka ide u EU a nas neka ostavi bolje nam je bez EU.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Uhapšen i četvrti osumnjičeni za oduzimanje automobila fudbaleru Terziću 16:06 h

16:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlo Sporić sahranjen u Aleji zaslužnih građana 16:00 h

16:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fondacija Slavko Ćuruvija: REM da zaustavi zloupotrebu frekvencije TV Pink 15:47 h

15:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Policija Kosova objavila fotografiju "osumnjičenih u slučaju ubistva Ivanovića" 15:45 h

15:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zukorlić: Ocena o doktoratu Malog skreće pažnju sa većih problema u obrazovanju 15:35 h

15:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Upozorenje ECMP i Platforme Saveta Evrope: Uzbunjivač u Srbiji u kućnom pritvoru 15:25 h

15:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojanović: Mali da se povuče iz politike ako ima "iole malo morala" 15:14 h

15:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savez za Srbiju: Cela vlada da podnese ostavke posle odluke o doktoratu Malog 15:06 h

15:06 h  |  Vesti

loader