Ekskluzivno: Tekst Deklaracije između Srbije i Hrvatske

Ekskluzivno: Tekst Deklaracije između Srbije i Hrvatske

Ekskluzivno: Tekst Deklaracije između Srbije i Hrvatske Izvor: N1

N1 ekskuzivno donosi tekst Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja, u kojoj se navodi da je dogovoreno da se, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja o

Ti procesi su: unapređenje bilateralne zaštite manjina - srpske u hrvatskoj i hravtske u Srbiji na osnovu Sporazuma između Srbije i crne Gore i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori potpisanog 15. novembra 2004. godine u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, usvojene od strane Saveta Evrope 10. novemnra 1994. godine.

Druga tačka konvencije navodi da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava.

"Dve države nemaju nikakvih teritorijalnih zehteva, a u slučaju da bilateralni pregovori u razumnom vremenu ne uspeju, obe države su spremne da svoj teritorijalni spor iunesu pred međunarodne pravosudne institucije".

Treća tačka Deklaracije je saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne da ubrzaju primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. godine u Beču a četvrta saglasnost da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih. 

U nastavku deklaracije se navodi da su obe države svesne novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize kao i da su spremne da aktivno i koordinirano deluju u borbi protiv terorizma i izbegličke krize.

"Obe države su spremne da aktivno učestvuju u zajedničkim razvojnim i prekograničnim projektima EU",  navodi se na kraju deklaracije.

deklaracija Izvor: N1

Komentari (49)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ambrose Bierce

Susret je bio psiho-drama sa temom ''Pretežna odgovornost za događaje u poslednjih četvrt veka''. Obostrani spoljni nastup je bio uočljivo (napadn) uravnotežen. Izgovorene reči su bile značajno različite. KGK se potpuno uzdržala od davanja bilo kakvih konkretnih obećanja sa rokom ispunjenja, dok je AV u par navrata potvrdio ostvarenje konkretnih doprinosa u kratkom roku. Iz ovoga se može zaključiti stav svake od strana prema temi psiho-drame. AV nastoji da prikrije veći interes strane koju zastupa za postizanje konkretnih rezultata i zato, svestan sopstvenih većih i širih ovlašćenja, oročava ispunjenje obećanog i ne postavlja uslove, za razliku od KGK (''...., ali uz inzistiranje na ispunjenju kriterija'').

ПЕЂА

Можеш ли декларацијом некога ко те мрзи да натераш да те воли или онога ко је предмет мржње да заволи мрзитеља?Љубав иде природним путем а не као уговорна обавеза.

Antibot

Čisto da odgovorim onom koji se potpisuje kao KRETEN, koji je odgovorio na moj komentar. Krajina je data Hrvatima, jer da nije reagovao bi Novosadski korpus i na Bljesak i na Oluju, imao je svaku mogućnost da to uradi ali im je naređenje bilo da to ne rade. Civili su išli za vojskom koja se povukla, koja je trebala da ih zaštiti, a nije. Krajina je pala i tu se priča završila, do nekog novog pokolja, za koj se nadam da se nikada neće desiti. Zahvali se Miloševiću za to kad mu sledeći put odeš na grob, jer ga tebi slični veličaju kao nekog heroja, a upitaj se gde je poslao izbeglice iz Bosne i Hrvatske, pogađaš na KiM. Muka mi je da slušam silne priče o krivici civila koji su spašavali glave bežeći od navale ludaka kojima je sve bilo dozvoljeno u tom trenutku. Fašista i Nacista,koji se prikrivaju nacionalizmom a drže Hitlerovu ili Nedićevu sliku ispod kreveta, nažalost i dalje ima u Srbiji, a kao da od njih nismo propatili. Putovnicu nemam, pasoš Republike Srbije kao ličnu kartu imam. Nisam izbegao iz HR, ali mnogi moji prijatelji jesu. Odlazim poslom ponekad tamo, jednom čak i privatno. Preneo sam u komentaru moja iskustva. Ali definitivno i jedna i druga strana i SRB i HRV moraju spustiti lopte i shvatiti da su pijuni različitih boja u tuđoj igri šaha i da će to doveka ostati, osim ako se ne dogovore. Od stvaranja prve zajedničke države te dve nacije su se dogovarale i toga se moraju setiti. Inače će nas doveka huškati jedne na druge. To sam hteo da kažem.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić pozvao članice UNESCO da poštuju povelju - bez Kosova u organizaciji 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Analitičari s Kosova: Sledi novi format pregovora, glavna reč Skupštini 19:27 h

19:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović otkriva štetno poslovanje, a Stefanović kaže - Krušik ima lepu zaradu 19:19 h

19:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Meštanin oslobođen duga za vodu: Nisam pobedio državu, ona je odbranila sebe 18:51 h

18:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Saglasni oko kritike gradskog budžeta, ali ne i odakle - s trotoara ili sednice 18:47 h

18:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Krivične prijave protiv Obradovića, jednu podneo Sima Spasić zbog tvita o Vesiću 17:58 h

17:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tepić: Dačić pokušao da me demantuje, a zapravo je optužio Vučića da laže 17:51 h

17:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zbog jake košave u Beogradu JKP Zelenilo dežura 24 časa 17:29 h

17:29 h  |  Vesti

loader