Policajce u budućnosti očekuje "test na korupciju"

Policajce u budućnosti očekuje "test na korupciju"

Policajce u budućnosti očekuje "test na korupciju" Izvor: N1

Novi Zakon o policiji, koji je stupio na snagu u februaru, predviđa test integriteta, specifično testiranje koje treba da otkrije korupciju u policiji i preventivno deluje. Primena ovog testa za sada je neizvesna i nedovoljno poznata jer nedostaju jasne procedure, rekao je Saša Đorđević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Prema poslednjem istraživanju misije Oebsa u Srbiji, koje je rađeno za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, samo tri odsto građana Srbije veruje da ne postoji korupcija u policiji. Kao najkorumpiraniji doživljavaju se pripadnici saobraćajne i granične policije.

Kako bi se otkrila korupcija u redovima zaštitnika reda i zakona, ali i preventivno delovalo, od 2012. godine spominje se test integriteta, koji se uveliko sprovodi u mnogim zemljama. Zakon o policiji donet početkom 2016. godine ovu metodu je konačno i prepoznao, ali su mnoga pitanja ostala otvorena, a jasan način primene testa nedorečen.

"Kada je usvojen novi Zakon o policiji test integriteta je uređen na neprecizan način. Nije jasno da li će biti ciljani, odnosno prema policajcima za koje postoje određene sumnje, ili nasumičan - na osnovu različitih analiza", navodi prvu dilemu u vezi ovog testa Saša Đorđević, gost Novog dana.

On objašnjava da u inostranoj praksi postoje razni primeri primene, zavisno od potreba pojedine države i njene policije. Đorđević ističe da najuređeniji sistem primene ovakve kontrole ima Australija, gde se test integriteta sprovodi ciljano, kako bi se izbegle zloupotrebe.

S druge strane, njujorša policija sprovodi nasumično testiranje i pored preporuka Komisije za borbu protiv korupcije da se takva provera manje praktikuje jer policajce dovodi u klopku i negativno utiče na moral. Policija "velike jabuke", ipak, ostaje pri nasumičnom testiranju jer njime ne proverava samo korumpiranost policijskih službenika, već i njihovo ponašanje u realnim uslovima i poštovanje etike, a na osnovu testa integriteta odlučuje se i o napredovanju policajaca.

Ciljani test integriteta sprovodi se nad onim policajcima za koje postoje informacije ili se sumnja da čine krivično delo korupcije. Saša Đorđević kao primer navodi saobraćajnog policajca za kog postoje informacije da traži mito od vozača koji su prekoračili brzinu ili učinili neki drugi saobraćajni prekršaj. MUP tada šalje inspektora Unutrašnje kontrole koji namerno čini prekršaj kako bi ga ciljani saobraćajac zaustavio.

Đorđević napominje da je u inostranstvu eksplicinto zakonski regulisano da inspektor na tajnom zadatku ne sme da podstiče testiranog policajca na činjenje krivičnog dela. U slučaju iz primera, ne sme da mu nudi mito.

Nejasno zakonsko rešenje, moguće zloupotrebe

Gost Novog dana ističe da kod nas to nije slučaj jer u Zakonu o policiji postoji samo jedan stav u jednom članu, koji daje opštu definiciju šta je test integiteta. Ostalo treba da bude regulisano podzakonskim aktom koji donosi ministar unutrašnjih poaslova, a tu leži mogućnost zloupotrebe, upozorava Đorđević.

"Postoji mogućnost zloupotrebe jer je test integriteta klopka za policijske službenike. Pitanje je da li će se uvući u klopku ili ne. Postoji i mogućnost da se test koristi za unutrašnje razmirice u MUP-u, da se neki ljudi uvuku u neprijatne sirtuacije i proveravaju, iako ne postoje inforamcije da su uključeni u koruptivne radnje", objašnjava Đorđević moguće negativne posledice testa integriteta u slučajevima kada je on nasumičan.

Ističe da u zakonu ne piše ni ko će inicirati testiranje, odobravati ga, kontrolisati i sprovoditi. Zakon nije regulisao ni posledice testiranja, odnosno ako policajac "padne". I to treba da reši podzakonski akt.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da se korupcija u policiji smanjila u svim zemljama koje primenjuju test integriteta. Međutim, u Srbiji ne samo da se i dalje čeka na njegovu primenu već se pripadnicima MUP-a nije objasnilo kada, kako i zašto će se on upotrebljavati.

Nedavno je održan panel o ovakvoj kontroli policajaca, na koji je, kako kaže Đorđević, došlo desetak pripadnika MUP-a kako bi se informisali, ali je izostalo prisustvo zvaničnika iz policije koji bi dali precizne informacije.

"Kada se vidi inostrana praksa, jedan od prvih koraka je da se zaposlenima objasni zašto se test sprovodi. Imali smo nezvaničnu potvrdu da će neko iz MUP-a doći, ali se ispostavilo da niko nije došao", kaže Đorđević.

Podzakonski akt koji reguliše antikorupcijeske mere u MUP-u trebalo bi da se donese do februara sledeće godine, što je i rok - godinu dana od stupanju zakona na snagu. Da bi se test efikasno sprovodio potrebno je još da se obuče pripadnici Unutrašnje kontrole, kao i da se nabavi skupa audio i tehnička oprema.

00:00

Izvor: N1

Komentari (23)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

djole

kakve gluposti milosna majko.....

Branko V.

Prvo treba da se uradi test i utvrdi ko ima zdrav razum (za političare pod obavezno i to dok se još nisu dočepali vlasti) pa će sve ostalo ići puno lakše.

Veca-pereca

Ajd za pocetak da stavljaju pojas u sluzbenim kolima k'o sto zakon nalaze, da se parkiraju po propisu...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ispred Crkve Svetog Marka skup podrške vernicima SPC u Crnoj Gori 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj odlikovao Vilijama Vokera 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rašković: U Smederevu zagađenje vidljivo golim okom, samo jedna stanica meri PM 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest ispred Skupštine Beograda, građani zahtevaju mere u borbi sa zagađenjem 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pucnjava na Bežanijskoj kosi, muškarac ubijen u automobilu 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Agregat ponovo u funkciji, nema zadržavanja na naplatnim stanicama kod Niša 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

loader