Devenport: Srbiji ekspertska pomoć na putu pristupanja EU

Devenport: Srbiji ekspertska pomoć na putu pristupanja EU

Devenport: Srbiji ekspertska pomoć na putu pristupanja EU Izvor: Tanjug

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport danas je rekao da je mandat Delegacije da podrži Srbiju i da joj pomogne na putu ka EU i najavio nastavak projekta PLAC u okviru koga je obezbeđena ekspertska podrška Srbiji u procesu pristupanja EU.

"PLAC (Savetodavni centar za evropska i pravna pitanja) je jedna od ključnih platformi kroz koje Evropska komisija i Delegacija pružaju vrlo konkretnu pomoć Srbiji", rekao je Devenport na završnoj konferenciji projekta PLAC koji je trajao tri godine.

On je najavio da će aktivnosti u okviru PLAC-a ne samo biti produžene već da će biti pokrenut i novi projekat i to, kako se nada, pre kraja leta.

Devenport je istakao da je mandat Delegacije EU da podrži Srbiju na putu ka EU kroz različite projekte i druge vrste saradnje sa Kancelarijom za evropske integracije i da to čini tako što deli "viziju i strateški prioritet Srbije pristupanja EU".

On je rekao da je Srbija uveliko na putu u procesu pristupanja EU i izrazio nadu da će poglavlja u pregovorima o pristupanju biti otvorena u bliskoj budućnosti, kao i da će do kraja godine biti otvorena i druga poglavlja.

"Srbija je sada u potpuno novoj, zahtevnoj fazi u pregovorima u EU, priprema se da otvori poglavlja a kada se ona otvore, sledi vrlo zahtevan posao", rekao je on.

Izrazio je nadu da će postojeći okvir i strukture za pregovore pomoći Srbiji u otvaranju poglavlja, i istakao da je važno da se obzbedi da sama razvije stručne kapacitete.

Miščević: Srbiji i dalje potrebna pomoć

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević je rekla na skupu da se projekti PLAC u Srbiji sprovede od 2000-tih godina i dodala da je Srbiji i dalje potrebna pomoć u usklađivanju sa EU.

Ona je rekla da PLAC pruža vrlo konkretnu podršku i pomoć i omogućuje Srbiji da na iskustvu članica EU dođe do rešenja za usklađivanje sa propisima i standardima EU koje njoj odgovara.

Prema njenim rečima, PLAC projekat je posebno bio koristan za pripremu poglavlja tri o slobodi kretanja usluga, poglavlja 13 o ribarstvu i poglavlja osam o politici konkurencije, pre svega u domenu državne pomoći.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evorpske integracija Ksenija Milenković rekla je da je projekat PLAC trajao tri godine i da je njime bilo obuhvaćeno 14 poglavlja.

Ona je navela da je sprovedneo 3.300 obuka u cilju izgradnje kapaciteta Srbije, da je u projektu učestvovalo 115 eksperata a da je pružena pomoć u pripremi 412 propisa i strateških dokumenata.

Vođa tima PLAC projekta Marija Pejčinović Burić je preporučila Srbiji da dalje razvija međusektorsku saradnju i koordinaciju.

Više saznajte od našeg novinara Đorđa Naskovića:

00:00

Izvor: N1

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragiša Sekulović

Meni je gospođa Miscevic ... najfascinantnija .. koja toliko slepo veruje u EU ... bez ikakve osnove ... naprotiv

Josarian

Srbiji pomoci NEMA!

Goran

Sirbistanac u EU????Kako vam zvuči ovo?Pa milioni Srba su u zemljama u EU već decenijam i ništa se prosvetili nisu,ništa baš!Pre će biti za neku domorodačku uniju u onim nepreglednim džunglama Afrike i Amazonije!A ONO GLAVNO JE DA OVAJ NAROD MRZI TU EU IZ DNA DUŠE I SVE ŠTO JE CIVILIZOVANO!NJIMA SU IDOLI I BOŽANSTVA JEDAN DIKTATOR PUTIN,SADAM,ASAD,KIM,SVAKI NEPRIJATELJ EU,A POGOTOVO AMERIKE,OVDE,MEDJU SIRBISTANCIMA PREKO NOĆI POSTAJE BOŽANSTVO!!!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Teška nesreća na Ibarskoj magistrali - jedna osoba poginula, dve povređene 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rama: Političari u Prištini ugrožavaju spoljnu politiku Albanije 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Krov suda u Gračanici pao na starački dom i deo kontejnerskog naselja 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žalba poslanika Samoopredeljenja na odluku o nepriznavanju glasova iz Srbije 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić s ambasadorom Nemačke o dijalogu Beograda i Prištine i odnosima u regionu 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Za nekoliko dana odgovoriću na optužbe, spreman sam i na poligraf 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi pozivi za saslušanja pred haškim Specijalnim sudom za zločine OVK 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sastanak o medijskoj zastupljenosti, Zekićeva poručila - ostavite REM na miru 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Vesti

loader