Vučević: Velika zainteresovanost za učešće u vlasti

Vučević: Velika zainteresovanost za učešće u vlasti

Vučević: Velika zainteresovanost za učešće u vlasti Izvor: N1

Republička i pokrajinska vlada bi trebalo da budu formirane do sredine juna, a Igor Mirović bi bio dobar kandidat za pokrajinskog premijera. Za sada će u pokrajinskoj vladi učestvovati SNS i SVM, ali postoji velika zainteresovanost drugih stranaka, kaže potpredsednik SNS Miloš Vučević u Pressingu.

Snimak cele emisije Presssing pogledajte OVDE.

 Srpska Napredna Stranka izvršila je krupne promene u svom rukovodstvu. Promenila je sve potpredsednike i otvorila vrata jednom novom principu, principu razdvajanje partijskih od državnih funkcija.

Jedan od četiri novih potpredsednika SNS Miloš Vučević, koji je i aktuelni gradonačelnik Novog Sada bio je gost Jugoslava Ćosića u Pressingu.

Vučević je rekao da očekuje da će nova pokrajinska vlada biti formirana kada i republička.

"Do 15 juna očekujemo i pokrajinsku vladu", rekao je Vučević.

Vučević je naveo da će svakako učestvovati SNS i SVM u pokrajinskoj vladi, ali ono što je zanimljivo je da je "velika zainteresovanost drugih političkih stranaka da budu deo vlade".

"Igor Mirović bi bio dobar kandidat za pokrajinskog premijera, ali predsednik stranke i predsedništvo će doneti odluku", rekao je Vučević.

Govoreći o republičkoj vladi, Vučević je rekao da će uskoro sve biti poznato.

"Ideja da se prvo konstituiše skupština, nakon čega SNS poziva druge stranke koje su zaineresovane za formiranje ne samo vlade, nego i političkih ciljeva", kaže Vučević. 

Na pitanje o formiranju republičke vlade, Vučević je zamolio za strpljenje.

"Ako Vučić kao mandatar nije rekao ništa više, bilo bi pretenciozno da ja kažem. Molim vas za strpljenje, sve institucije funkcionišu", kaže Vučević. 

Vučević je dodao da očekuje da će "neki koji su bili ministri u ovoj vladi da budu i u ovoj koja se formira".

"Do polovine juna ćemo imati izabranu vladu, sa novim-starim predsednikom Vlade Vučićem", rekao je Vučević.

00:00

Izvor: N1info

"Postoji bojazan da se deo članstva ne opije vlašću"

Govoreći o promenama koje su se desile na sednici SNS, Vučević kaže da je ideja bila da ova stranka "pokaže da su promene i promenljivost nešto što je neophodno Srbiji".

Civilizacijski i normalan potez da za 15. godišnjicu ubistva predsednika Vlade da se podigne spomenik. Odmah neko to mora da iskoristi u nedostatku odgovora zašto to nije urađeno ranije

Miloš Vučević

"O svakom potpredsedniku se glasalo pojedinačno. Nismo išli đuture. To pokazuje našu demokratičnost, i meni daje za pravo da je to odraz jedne demokratske stranke u smislu pluralizma mišljenja i ideja. Reakcija ranijih potpredsednika je bila korektna", kaže Vučević i dodaje da je reakcija na njegov izbor bila odlična, ali ga brine odgovornost koja je pred njim.

Lako je opiti se pobedom, kaže on.

"Unutar stranke postoji bojazan da deo našeg članstva, deo lokalnih funkcionera, opijen vlašću ne zaluta u jedan elitizam, i napusti koncept SNS. To je pre svega narodna stranke i ne sme biti elitistička stranka i ne smemo dozvoliti da se desi ono što se desilo DS-u 2008. Desilo se da su se potpuno otuđili od naroda, i građani su ih kaznili", kaže Vučević.

"Smene na RTV nemaju veze sa SNS"

Govoreći o protestima na RTV, nakon što je smenjen čitav upravni odbor i postavljen nov, on kaže da ti događaju nemaju vezu sa politikom.

Govoreći o otvaranju fabrika, gde država nekada dotira i po 12.000 evra po radniku, da bi oni posle dobijali minimalac, Vučević kaže da je svaka plata od 30.000 dinara upravo  za toliko veća od toga da je nema.

"Smene u RTV - nikakva veza sa pobedom SNS. Kako dolazimo do te veze? Promene u RTV su krenule još pre 5 meseci. Kakva politička volja može da utiče na to? Gledam pravnički, ne znam kako da dođem do te paralele", kaže Vučević.

Vučević navodi da nijedan od postavljenih urednika se nije pojavljivao kod njega u kabinetu, i dodaje da nema političkog pritiska.

"Snažan politički pritisak je ono što se dešava na ulicama Novog Sada. Građanski protest gde su Pajtić i Šutanovac. Mislite da neko veruje da se oni tamo pojavljuju kao građani?", rekao je Vučević.

Potpredsednik SNS dodaje da je i protest zbog rušenja u Savamali politički, iako pokušava da se definiše kao građanski, pošto ima "političke ciljeve".

"Nisam komunalni maneken"

Govoreći o promenama u komunalnim preduzećima u Novom Sadu, Vučević kaže da je mnogo urađeno ali da nije još zadovoljan.

"To su decenijski problemi. Mislite da svi podržavaju sve promene? Skupština grada je osnivač preduzeća. Nije lako to promeniti, ono što je utemeljeno u dubokoj svesti. Nisam komunalni maneken, da kažem da je sve super posle mog mandata", kaže Vučević.

On dodaje da se radi o dvokoraku, a da su oni učinili prvi korak. On dodaje da Novi Sad "izgleda pristojno".

"Nisam venčan ni za jednu fotelju"

Vučević je rekao da će ostati gradonačelnik Novog Sada i pored nove fukcije u stranci.

"Radomiru Nikoliću je bilo mnogo teže nego meni, jer je bio predsednik izvršnog odbora i zatekao je daleko težu stiuaciju u Kragujevcu", kaže Vučević.

"Pretpostavljam da ću dobiti podršku većine odbornike skupštine grada. Cilj je da završim neke investicione planove, a u međuvremenu bih razgovarao sa stranačkim kolegama o nekom ko bi bio sledeći kandidat. Posle juna 2016. se neću više kandidovati za gradonačelnika Novog Sada", kaže Vučević.

Vučević naglašava da se ništa neće promeniti u njegovom radu.

"Ja sam do sad bez ikakve titule radio što se od mene očekuje, nijednog trenutka nisu trpeli građani Novog Sada. Trpela je moja porodica i moji prijatleji. Nisam venčan ni za jednu fotelju, ni za gradonačelničku ni za potpredsedničku", kaže Vučević.

"Postoje sumnje da je bilo krivičnih dela u korišćenju para iz pokrajine"

Vučević je rekao da se ništa dramatično menja u radu SNS, osim da je fokus na Vojvodini "pošto je tu bio DS na vlasti".

Govoreći o krikama koje je upućivao predsedniku DS-a Bojanu Pajtiću, Vučević kaže da je istina da je kritikovao konkurenciju, ali da nisu ni oni njega štedeli.

Govoreći o rupama koje su se formirale na tek otvorenom Koridoru 10, Vučević kaže da se to "dešava kad se radi". "Postoje objektivne okolnosti na koje ne možete da utičete. Nemojte svi kritikovati, a da ne znamo šta je dovelo do te situacije", kaže Vučević.

"Preživeo sam brojne napada od pokrajinske vlade, a ono što me najviše raduje jeste činjenica da ćemo mi posle dugog vremena imati harmonične odnose između pokrajinske i republičke vlade", kaže Vučević.

On dodaje da postoje krivične prijave protiv Bojana Pajtića, koje potvrđuje navode koje je iznosio na njegov račun tokom predizborne kampanje.

"Šta se dalje dešava u tužilaštvu, nije pitanje na koje ja mogu da odgovorim. Postoje sumnje da je bilo krivičnih dela u korišćenju para iz pokrajine. To mogu da tvrdim. Da li će ko i kada odgovarati, nije pitanje na koje neko iz politike može da odgovori. Ali ja mogu da ukazujem na očigledno kršenje zakona", kaže Vučević.

Vučević dodaje da je DS kažnjen politički, "ali ta politička odgovornost može da otvori pitanje krivične odgovornosti".

Ne mislim da republička vlada ne ispunjava obaveze prema pokrajinskoj vladi, dodaje Vučević.

"Svi žele bolji i veći budžet. Država ispunjava svoju obavezu, pitanje je šta je radila pokrajinska administracija", kaže Vučević.Komentari (134)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Okana

Citam komentare i jedino sto mogu da zakljucim je da je zbilja uvek moguce bilo kritikom,bilo plasiranjem poluistina i neistina omalovaziti svaki napor i trud i sve dovesti u pitanje. Drustva u kojima se neguje ovakva vrsta konfrontacije osudjena su na stagnaciju upravo zbog stalno-tinjajucih sukoba.

Adonis 76

Imam godina koliko stoji u pseudonimu, pa baš i ne obilazim sve delove Novog Sada, što je i razumljivo. Međutim, danas sam sa suprugom obišao veliki deo šireg centra Novog Sada. Na kraju smo usaglašeno konstatovali da Novi Sad nikada nije gore izgledao, a tek ona potuljena masa ljudi koji bauljaju njegovim ulicama. Smognite snage i stanite pola sata i posmatrajte ljude na pešačkim prelazima kod Futške pijace. Sve će Vam biti jasno.

Kostadin

Ne u vlast Čanak, Čeda, Tadić, Pajtić, Živković, Ješić, Petriovuć, Vasin, Radulovič, Obrdović, Sanda, nikako.

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučević: NATO bombardovanje je bilo ratni zločin 15:18 h

15:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dvadeset godina od NATO bombardovanja, odaje se pošta nastradalima 15:12 h

15:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Momir Bulatović: Mislili smo da NATO ima čast i da neće napadati civilne ciljeve 15:04 h

15:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ivan Ivanović gost Pressinga, utorak u 20h 14:44 h

14:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić i Mitrofanova o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i saradnji 13:52 h

13:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači: OVK na zemlji, NATO u vazduhu prisilili na kapitulaciju Miloševićev režim 13:48 h

13:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sindikat RGZ dobio poziv iz vlade za pregovore, prvi sastanak u ponedeljak 13:26 h

13:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Nikada ne smemo zaboraviti na žrtvu heroja 13:10 h

13:10 h  |  Vesti

loader