Đurđević: Tači i Nikolić za istim stolom - u senci javnosti

Đurđević: Tači i Nikolić za istim stolom - u senci javnosti

Đurđević: Tači i Nikolić za istim stolom - u senci javnosti Izvor: N1

Analitičar Nenad Đurđević je u Novom danu ocenio da lideri regiona mogu na sastanku procesa Brdo-Brioni da pošalju veoma važne poruke, mogu da započnu i neku saradnju koja do sada nije postojala, da je podstaknu i ubrzaju. On navodi da je interesantno da je nekako u senci javnosti prošlo to što su Nikolić i Tači sedeli za istim stolom.

Međutim, kaže i da poruke koje smo čuli juče, koje su dosta optmističke, a došle su od svih predsednika, mogu da nas uljuljkaju.

Ekonomska saradnja i povezivanje poslovnog sveta je važan zamajac, pokazalo se to i juče, dodaje.

Većina lidera će pokušati da iskoristi i ovaj, današnji sastanak i predstojeći samit u Parizu da poguraju projekte koji su njima važni, prvenstveno za njihove zemlje, ali i koji bi povezali region, dodaje.

On navodi da se videlo juče da postoje i velike razlike koje proističu iz različitih interpretacija raspada Jugoslavije.

Ono što je, prema njegovom mišljneju, u medijima prošlo manje zapaženo, jeste to što su za istim stolom sedeli i Nikolić i Tači, što je pozitivan pomak, ali i da se stiče utisak kao da je trebalo da ostane u senci javnosti.

Govoreći o saradnji Srbije i BiH, kaže da su zajednički nastupi želja kojoj se teži, ne samo iz oblasti turizma već i namenske industrije. Još nismo došli do stepena saradnje vlada i drugih subjekata da bismo imali taj stepen sinergije koji bi obezbedio učešće na nekom trećem tržištu, dodaje.

Važno je da napravimo strukturnu saradnju privrednih subjekata, naglašava on.

Važno je za sve zemlje, i za Srbiju pre svega, važno je da pogledaju potencijale lične saradnje i kontakata i da rade na tom pravcu da se komunikacija na bilateralnom nivou rešava i predupredi, a ne da dođe do eskalacije, pa da se to prepusti da Brisel rešava, kaže Đurđević.

Jako je važna za bilatelaralna diplomatija, i važno je raditi na zbližavanju građana, a informisan građanin je manje podložan manipulaciji, kaže on.

"Većina balkanskih država ne želi da imaju informisanog građanina kojim nije lako manipulisati", dodaje Đurđević.

Govoreći o članstvu u NATO, on kaže da je teško, ako niste Švajcarska i Norveška, da budete potpuno neutralni i nesvrstani. To je jako teško, ukoliko imate izazove iz prošlosti kakve mi imamo, i sadašnje izazove rivalstva SAD i Rusije u ovom regionu - teško je ostati neutralan ako nemate jake institucije i ekonomsku zaleđinu, navodi analitičar. Integracija u NATO u Srbiji je kompleksno pitanje, zbog prošlosti, i o tom pitanju treba da se vodi otvoren razgovor, da se otvori platforma sa argumentima obe strane, kaže on. Sadašnji argumenti su oni koji igraju na emociju i prkos, a važno je dobro sagledati šta je interes Srbije, ističe Đurđević.

"Zemlje regiona objekti, a ne subjekti politike"

Ako želite da radite kao zemlje koje dobro sarađuju, morate da postanete subjekat a ne objekat međunarodnih odnosa, a zemlje bivše zajednice su, čini mi se, više nekako objekat, kaže on.

Kako ocenjuje, političari svih zemalja više razmišljaju o tome kako svoje interese da proguraju kroz izborne cikluse, nego o što misle o položaju svojih zemalja u Evropi u budućnosti.

Ka tom jednom pozitivnom primeru deli nas to da smo objekti politike, a ne subjekti politike, kaže Đurđević.

Treba da se sve zemlje regiona sagledaju u svoje zajednice u svojoj kompleksnosti, da se sagleda prošlost i da se izvuku neke pouke, kaže Đurđević.

On kaže da zato paradigma obrazovanja mladih mora da se okrene drugačije, naročito u Srbiji. Navodi da postoje udžbenici koji su ideološki obojeni, koji dovode do razdvajanja prema susedima.

"Važno je stvoriti sliku i percepciju - i tako delati  - da saradnja ne znači nadmoć jednih nad drugima, da saradnja ne znači dominaciju veće države nad manjom, već komplementarnost", kaže.

Opasnost je ako se ništa od toga (o čemu se razgovara u Sarajevu) ne realizuje, navodi Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

Tagovi:

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

slađa

Sve u svemu, dobra energija u pozitivnom smeru. Jedino je problematično što njeni nosioci nisu neki mladi ljudi, lišeni frustracija prethodnih sukoba, već lica sa mračnom predistorijom. Osećaj zajedičkog zavičaja koji se deli bez predrasuda je bitan za sve nas u regionu. Nadam se da čitava ova ideja za Brisel nije za jednokratnu upotrebu. I da iz nje neće proizaći neka nova veštački organizovana tvorevina. Važno je da se građani pitaju o tome.

To

se u narodu zove:Legli na rudu!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

SZS, PSG, NDMBGD, DSS i Nova traže da Mali zbog plagijata više ne bude ministar 18:40 h

18:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gošća N1: Izjave Šarčevića o "nikad viđenom" kao "Cirkus Montija Pajtona" 18:16 h

18:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Njujork tajms, Blumberg i AP preneli vest da je Mali plagirao doktorat 18:03 h

18:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Predsedništvu Srbije 18:03 h

18:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rektorka o slučaju Malog: Postupiti po pravilniku o poništavanju doktorata 17:00 h

17:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ne davimo Beograd: Hitna smena Malog, protest u ponedeljak ispred Ministarstva 16:41 h

16:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vukadinović: MUP u maju 2018. dao saglasnost Krušiku za izvoz mina u Jermeniju 16:18 h

16:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zaharova: Snimak špijuna provokacija, ne razumem saopštenje Vlade Srbije 16:13 h

16:13 h  |  Vesti

loader