Mladi tolerantni na nasilje, a netrpeljivi prema različitima

Mladi tolerantni na nasilje, a netrpeljivi prema različitima

Mladi tolerantni na nasilje, a netrpeljivi prema različitima Izvor: N1

Istraživanje SeConS grupe za razvojnu inicijativu pokazalo je da mladi u Srbiji i regionu, uzrasta od 16 do 29 godina, imaju visok nivo tolerancije na nasilje, a istovremeno pokazuju netrpeljivost prema svima koji su različiti. Najviše ih muče egzistencijalni problemi, ali ipak su optimisti u pogledu toga da će se prilike u zemlji promeniti.

SeConS grupa za razvojnu inicijativu sprovela je istraživanje o tome kako žive, u šta veruju i čemu se nadaju mladi u Srbiji. Tim povodom su u Novom danu televizije N1 gošće bile autorke istraživanja i studije: sociološkinja prof. dr Smiljka Tomanović, i izvršna direktorka SeConS grupe Olivera Vuković.

Profesorka Tomanović je objasnila da se istraživanje radi po zadatom okviru, od 1953. u Nemačkoj, a u regionu od 2011. godine, i obuhvata širok spektar tema od materijalnog i finansijskog položaja mladih, zapošljavanja, odnosa u porodici, vrednosti, verovanja, stavova prema EU, političkom životu i participaciji mladih i sl.

Ona upozorava da je registrovan veliki konzervitivizam mladih i visok stepen netolereancije prema svima koji su različiti. Tako je, ističe, u svim zemljama regiona, izuzev Slovenije. Mladi, prema rečima Tomanović, imaju visoku religijsku identifikaciju koja nije praćena religijskom praksom, već je izjednačena sa etničkim identitetom – ako si Srbin, onda si pravoslavac, ako si Mađar, onda si katolik, ako si Bošnjak, onda si musliman…

Tomanović dodaje da ti podaci ukazuju na jednu vrstu identitetskog zatvaranja mladih u regionu. U Srbiji i Hrvatskoj, prema njenoj oceni, dolazi do vrednosne retradicionalizacije, dok u Sloveniji to nije slučaj. Uporedna istraživanja, kako kaže, čak pokazuju da su mladi u Sloveniji sličniji vršnjacima u Skandinaviji, nego u Centralnoj Evropi. Još su straživanja sprovedena 80-ih godina pokazivala da su se mladi iz Slovenije i mladi iz urbanih sredina Srbije i Hrvatske razlikovali, podseća ona.

Tomanović dodaje i da je istraživanje pokazalo i da se političko i građansko angažovanje među mladima ne smatraju modernima. Ona ipak dodaje da je potencijal za građansko angažovanje primećen, npr. u slučaju pomoći ugroženima od poplava.

Kada je reč o materijalnom položaju mladih, Tomanović kaže da je njihov nivo nezaposlenosti nešto veći u odnosu na ostatak populacije. Ona ističe i da je primećeno visoko angažovanje mladih u poslovima koji su prekarni – rizični, najčešće pod ugovorom ili na crno, gde su mladi nezaštićeni, i često rade preko 40 ili 50 sati nedeljno.

Mladi su, kako kaže, orijentisani na rešavanje egzistencijalnih pitanja, suprotno zabludama u javnosti da su najviše okrenuti zabavi i dokolici. Pritom je dostupnost interneta smanjila dikitalni jaz, i mladi se i u ruralnim sredinama inforomišu putem interneta. Istraživanje je pokazalo i da su mladima veoma važni dobri odnosi sa porodicom i prijateljima, ističe Tomanović.

Olivera Vuković kaže d je ovakva vrsta istraživanja veoma važna za one koji donose odluke, kako bi na pravi način pristupili razvijanju mera i politika za one na koje se to odnosi. Pritom se rezultati istraživanja mogu porediti sa drugim zemljama, kako bi se videlo kako žive mladi u regionu, navodi ona i dodaje da na prostoru bivše Jugoslavije postoji puno zajedničkih imenitelja, poput visoke tolerancije na nasilje koja se svuda pojavljuje kao jedan od bitnih problema.

Direktorka SeConS grupe, međutim, dodaje da uvek kada govorimo o mladima nekako se vezuje da postoji puno problema, ali da je istraživanje pokazalo da kod njih ipak postoje optimizam i nada da će se nešto desiti i da će se stvari u zemlji promeniti. Kako kaže, možda je to polazna tačka od koje treba raditi na politikama koje se odnose na mlade.

00:00

Izvor: N1info

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

E narode Srbije

Istim tim mladima uzlr su Rusi,Putin,Legija,Seselj,Filaret isl.

Nebojsa iz Beograda

Sta ocekujete od zemlje u kojoj su arkan, legija, mladic, sloba, seselj i kompanija "heroji" nacije i idoli mladih... Sta ocekujete od zemlje u kojoj su zvezde granda, farma i parovi najgledanije emisije, a informer "novina" kojoj se najvise veruje... Sta ocekujete od zemlje u kojoj roditelji vaspitavaju svoju decu da budu pevacice i fudbaleri??

Kakogod

Organizujte im opet neki rat za "vekovna ognjista". Taman da se malo izluduju :-)

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Janjić: Afere vuku Beograd dalje, ne vidi se da iko išta radi oko Kosova 17:57 h

17:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Godfri: Vlada koja želi da se smatra legitimnom mora da osigura fer izbore 16:58 h

16:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer obustavlja izbor za laž decenije zbog hakerskog napada na njihov sajt 16:45 h

16:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Merkel pozvala Vučića da u januaru poseti Berlin 16:27 h

16:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šešelj: Krim je stara ruska zemlja, pritiskamo režim u Beogradu da to prizna 15:44 h

15:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Voz u Ripnju prolazi, a rampa - podignuta 15:13 h

15:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo prosvete nije obavešteno o prodaji Megatrenda 15:03 h

15:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpska lista: Ako presuda Todosijeviću bude potvrđena, napuštamo institucije 14:59 h

14:59 h  |  Vesti

loader