Vlasnik srušenog objekta: Prvo oduzeli plac za parking

Vlasnik srušenog objekta: Prvo oduzeli plac za parking

Vlasnik srušenog objekta: Prvo oduzeli plac za parking Izvor: N1

Vlasnik firme Iska, Dušan Miljević, čijih 1.000 kvadratnih metara poslovnog prostora je srušeno u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, kaže da ih je gradila državna firma pre 50 godina, a da on nije dodao ništa od kada je kupio preduzeće. Kako kaže, osim što mu je imovina srušena, Grad je izvršio i bespravnu eksproprijaciju 1.400 kvadrata zemljišta.

Miljević je u saopštenju naveo da je firmu Iskra kupio pre šest godina na javnoj licitaciji, a da je u dokumentaciji jasno bila nabrojana imovina bivšeg državnog preduzeća - preko 1.000 metara kvadratnih poslovnog prostora i 1.400 metara kvadratnih zemljišta, sve u Hercegovačkoj 4-6 u Beogradu.

"Danas Iskra nema ništa. Svih 1.000 m2 kupljenih objekata u noćnom prepadu su porušili maskirani ljudi, a 1.400 m2 zemljišta Grad Beograd je nedavno bespravno ekspropriisao od osobe umrle pre više od 30 godina, ignorišući sudsko poravnanje pokojnice sa firmom Iskra iz 1984. godine koje je bilo deo prodajne dokumentacije. Iskrini kompjuteri, nameštaj, dokumentacija i sva oprema u magacinima uništeni su pod ruševinama, a gradske službe su ostatke ekspresno počistile kao šut", tvrdi Miljević.

Dodaje da u trenutku rušenja nijedan objekat njegove firme nije ispunjavao zakonske uslove da bude srušen, pošto su neki objekti imali važeću privremenu dozvolu, neki važeću upotrebnu dozvolu, a neki važeću građevinsku dozvolu.

Savamala Izvor: N1

"Firma Iskra nalazila se na istoj lokaciji u Hercegovačkoj 4 još od osnivanja svog prvog pravnog prethodnika 1946. godine, dakle celih 70 godina. Srušene objekte izgradila je kao državna firma, za svoje potrebe, većinu pre 50 godina, a ni jedan metar kvadratni nije sazidan pošto sam ja Iskru kupio iz stečaja", navodi Miljević.

Kaže da su svi ostali objekti u vreme rušenja bili pod zaštitom Zakona o ozakonjenju i dodaje da je Iskara redovno ispunjavala sve svoje poreske obaveze, uključujući i porez na imovinu.

"Želim ovom prilikom da obavestim javnost i da od trenutka kad sam 2010. preuzeo Iskru i važeće ugovore o zakupu sa zakupcima poslovnih prostora, usledio je potpuno neverovatan sled događaja koje je teško prepričati i u koje je još teže poverovati, ali koji dobro ilustruju stepen propasti institucija države Srbije", navodi se u saopštenju vlasnika Iskre.

Sve počelo 2011. godine

savamala Izvor: KRIK

On tvrdi da je Opština Savski venac 2011. godine neke od zakupaca poslovnog prostora u vlasništvu Iskre nagovorila da sa opštinom potpišu ugovore o zakupu lokala, iako su postojali važeći ugovori sa Iskorm.

"Neki zakupci Iskre poslušali su Opštinu i prestali da plaćaju Iskri. Ne znam da li su i koliko dugo plaćali Opštini, a Iskra ih je naravno tužila za kiriju i iseljenje i dobila te sporove, ali tek posle više godina. Skandalozno, jedno od iseljenja onemogućili su čelnici opštine Savski venac koji su ličnim prisustvovom i intervencijom sprečili sudskog izvršitelja da sprovede pravosnažnu sudsku presudu iseljenja", tvrdi Miljević i dodaje da je posle toga angažovan veštak koji je zaključio da lokal iz kog se zakupac mora iseliti - ne postoji.

Vlasnik Iskre kaže da je Izvršni sud prihvatio ovaj zaključak bez izlaska na teren, a da je zakupac nastavio da koristi lokal bez plaćanja kirije, sve dok nije srušen u noći između 24. i 25. aprila.

Potom je, kako tvrdi Miljević, usledilo rušenje zidane ograde, za koju vlansik kaže da Iskra ima važeću građevinsku dozvolu.

"Inspekcija je 'iz neznanja' to rešenje naslovila na NN lice, a ne na Iskru, pa potom, pošto Iskra nije NN lice, ne dozvoljava Iskri da uopšte bude stranka u postupku", otkriva vlasnik Iskre.

Beograd na vodi, Savanova Izvor: N1

Kako kaže, bageri su tokom rušenja, “slučajno” srušili i manji objekat koji je bio pod sudskim sporom, a potom je usledilo preuzimanje te polovine Iskrinog dvorišta i izgradnja parkinga JKP Parking servisa na njemu, odmah uz restoran Sava Nova.

"Sudski spor za smetanje poseda protiv opštine je u toku, a spor protiv 'Beograda na vodi' i njihovog izvođača 'Milenium tim' posle godinu dana još čeka prvo ročiste", kaže Miljević.

Njegov sledeći "spor" sa Beogradom na vodi i gradskim vlastima desio se, kako kaže, u noći 17. septembra prošle godine kada su duž Hercegovačke ulice, preko vrata i prozora Iskrinih lokala, postavljeni veliki reklamni panoi "Beograda na vodi".

"Pošto se od tih reklamnih panoa nije moglo ni ući u Iskrine lokale, prijavili smo slučaj policiji i komunalnoj policiji koje su u prvi mah zaustavile ovaj pokušaj, ali je potom komunalna policija javila da su sve prosledili opštinskoj inspekciji, a policija je naredila da panoe ne diramo", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su panoi uklonjeni nekoliko meseci kasnije posle jakog vetra, kada se pokazalo da su nestabilni i opasni za prolaznike.

"Nadam se da je nakon gore opisanih događaja svima jasno je da je nedavno noćno rušenje 1.057 m2 Iskrinih objekata od strane nepoznatih maskiranih ljudi samo kulminacija jednog istog višegodišnjeg projekta. Vladavina prava i neprikosnovenost privatne svojine je ono po čemu se uspešne zemlje razlikuju od neuspešnih. Prečice vode tamo gde smo sad", kaže vlasnik Iskre i dodaje da od nadležnih državnih organa očekuje obeštećenje za pretrpljenu štetu i izgubljenu dobit.

Komentari (77)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Guadalahara

Koliko god da je ovo rusenje katastrofalno krsenje zakona, meni se cini da je neodazivanje policije na poziv - ipak gore. Osim rusenja, ovom prilikom je ukradeno - oteto vatreno oruzje od nocnih cuvara. Policija na poziv nije dosla - a predsednik vlade objasnjava kako je to normalno?! Sta bi ovde trebalo da se komentarise dalje?

Jos gore

Na zalost, premijer nije samo rekao da je to normalno nego jos gore, rekao je da bi on licno u sred dana S PONOSOM srusio te odvratne stracare. Direktno odaje priznanje zasluga za narod ekipi pod fantomkama. Zato je Njuz objavio "vest": "SAVAMALA DOBIJA SPOMENIK NEZNANOM MASKIRANOM JUNAKU". Kakva zemlja.

Đura

Šta reći,teško onom koga nešto u ovoj Srbiji zadesi.Niko nizašta ne odgovara.Ja imam pet tužbi kod Upravnog Suda protiv Ministarstva građevine.Dok Upravni sud reši moje tužbe investitor Leon iz Slepčevića ozidao zgradu u centru Šapca ne poštojući zakon o gradnji.U planu detaljne regulacije piše da pasaž i izlozi na lokalu moraju ostati u izvornom stanju.On je porušio pasaž koji ja koristim oko 30 godina a ostali stanari više od 100 godina.Niko nas ništa nije pitao.Moj pomoćni objekat sa građevinskom dozvolom zidan davne 1987 g.ostao na njegovoj parceli.I za to postoji tužba kod Upravnog suda,investitor došao pre neki dan kod mene i kaže da gubim proces i da hoće da sruši moj objekat jer je ružan.Neznam ko mu je rekao kakva će presuda biti.I još mnogo toga mimo zakona.Neznam ko ga podržava.Pisao krivične prijave protiv pravnice u Urbanizmu, tužbe kod osnovnog suda i uvek on upravu.Ima još stvari ali da Vas više ne zamaram.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Dačić o izjavi Skata: Kao da su SAD podrškom Kosovu na pravoj strani istorije 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sudija Miodrag Majić objavio zbirku tekstova pod nazivom "U ime naroda" 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladenović za N1: Vučić je batler evropske politike, revolt građana ogroman 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

NURDOR: Nedopustivo da se pravila zanemaruju, zaštita zdravlja dece prioritet 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kovačević: Broj zatvorenika se ne menja, alternativne mere "statistička greška" 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Birački spisak za nadležne nikada ažurniji, stručnjaci nisu saglasni 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Od opozicionih stranaka samo DS bojkotovao sednicu Skupštine Novog Sada 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Epidemiolog: Vučićeva poseta hematoonkološkom dečjem odeljenju nije bila razumna 20.02.2019.

20.02.2019.  |  Vesti

loader