Verbić: Na sednici Vlade zastupaću zahteve naučnika

Verbić: Na sednici Vlade zastupaću zahteve naučnika

Verbić: Na sednici Vlade zastupaću zahteve naučnika Izvor: N1

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da će Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici odlučivati o sudbini konkursa za finansiranje projekata u novom istraživačkom ciklusu, a da će on zastupati stav resornog ministarstva da se konkurs produži za "nedelju ili dve".

"Moj predlog je da se izađe u susret zahtevima koje smo dobili pre desetak dana od sindikata i pokreta 'Spasimo nauku'. Na sednici Vlade zastupaću njihov stav i tražiti da se konkurs produži za nedelju ili dve", kazao je Verbić u Beogradu na tribini "Šta se dogodilo sa naukom u Srbiji".

On je dodao da je neophodno donošenje "najkonkretnijeg mogućeg akta o finansiranju istraživačke zajednice u Srbiji" kako bi se zadržali ljudski kapaciteti i nagradila izvrsnost.

Odgovarajući na pitanje o tome šta se dogodilo sa naukom u Srbiji, Verbić je kazao da se "dogodilo to da je budžet za nauku danas isti kao i pre šest godina, kada je u sistemu bilo 11.500 ljudi, a danas imamo 18.000 ljudi".

"Kada je prethodni (istraživački) ciklus počinjao bilo je više optimizma... Danas se suočavamo sa time da novca ima toliko (oko 11,2 milijarde dinara), istraživača toliko, što znači da će po prvi put određeni broj istraživača ostati bez projekta, jer nema novca", kazao je on i dodao da je to razlog zbog kojeg će veliki broj istraživača biti nezadovoljan i da nijedan konkurs to ne može da ispravi.

Potpredsednik Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) Zoran Popović kazao je da SANU zastupa stav da je besmisleno to što konkurs dopušta da na njemu pored akreditovanih učestvuju i neakreditovane institucije, kao i to što "izjednačava profesore Akademije nauka sa penzionerima".

"Ne postoji niko ko je zadovoljan konkursom, ali pitanje je šta raditi. Mi već sedmu godinu imamo projekte koji nemaju evaluacije do danas. Ne vidim šta bi uopšte moglo da se promeni", kazao je on.

Konkurs za finansiranje projekata u novom istraživačkom ciklusu Ministarstvo prosvete raspisalo je 12. aprila, a Akt o vrednovanju, izboru, finansiranju i praćenju projekata nekoliko dana ranije.

Nakon toga, Vlada Srbije pripremila je dokument o poništavanju Akta o vrednovanju naučnih projekata i Konkursa za odabir istraživačkih projekata koji bi bili finansirani iz republičkog budžeta, a kao razlog za poništavanje navedeno je da nije uvažena pravna procedura i da konkurs objavljen na sajtu Ministarstva prosvete nije u skladu sa drugim zakonima i Ustavom. U Rešenju za poništavanje konkursa navedeno je i da će tekuće finansiranje za ciklus započet 2011. godine biti produžen za šest meseci, a da Ministarstvo prosvete ostavlja rok od 90 dana za raspisivanje novog konkursa.

Komentari (21)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mlada naučnica

Ovoj vesti fale glasovi žena koje su govorile na pomenutom događaju. Njihovi argumenti su bili jasni i objašnjavali su konkretno zašto konkurs nije bio dobar.

Zaklina

Gospodine Verbicu, morate da omogucite da se zavrsi verifikacija izbora u naucna zvanja, AKO SE TO NE URADI DISKVALIFIKOVACETE LJUDE KOJI GODINAMA RADE KAO MRAVI VREDNO I PUBLIKUJU RADOVE U CASOPISIMA! ONI IZ FORMALNIH RAZLOGA ZBOG RETKOG SASTAJANJA MATICNOG ODBORA, NECE MOCI DA BUDU PARTICIPANTI NA PROJEKTIMA ZA KOJE SU PREDVIDJENI. OD CEGA MISLITE DA CE ONI DA ZIVE? OD VAZDUHA ILI DA I NJIH OTERAMO DA CUVAJU OVCE.

Voimjaocaisina

Ministar=Manjak sposobnosti=Višak arogancije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić u Davosu: Biće zanimljiv susret s Tačijem, očekujem civilizovanu raspravu 18:08 h

18:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlo Pantić i Teofil Pančić gosti Pressinga u utorak 17:26 h

17:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UZUZ: Najava o eksternoj kontroli samo izgovor za dalju politizaciju pravosuđa 17:21 h

17:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Efektiva: Građani imaju pravo da raskinu ugovor sa Supernovom 16:51 h

16:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na raspravi u skupštini opet kritike univerzitetskim profesorima 15:50 h

15:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kvalitet vazduha po gradskoj aplikaciji dobar, po AirVisualu nezdrav 15:42 h

15:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Goran Peković podneo ostavku na mesto člana Saveta REM-a 15:23 h

15:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Supernova tražila privremenu meru vraćanja kanala United Media 15:16 h

15:16 h  |  Vesti

loader