Uoči Dana slobode medija: Poruke udruženja i čestitke

Uoči Dana slobode medija: Poruke udruženja i čestitke

Uoči Dana slobode medija: Poruke udruženja i čestitke Izvor: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvali su danas novinare i elektronske medije da sutra u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane i time se pridruže medjunarodnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" kako bi javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji.

Ta dva novinarska udruženja su u odvojenim saopštenjima ukazali i na sve gori ekonomski položaj novinara i ostalih medijskih poslnika.

"NUNS poziva medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju novinarske profesije i učinimo sve kako bi vratili poverenje gradjana. Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje javnosti, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su "država i vlast dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu gradjana, bez pritisaka i cenzure", a da medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše "sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca", stotine medijskih radnika otpušteno je tokom prethodne godine, a "ponižavajuće niske zarade" isplaćuju se hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, dodao je NUNS.

UNS: Novinarstvo nije bilo u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji

UNS je, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, objavio proglas u kome se ističe da je "sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena jer novinarstvo nije bilo u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji".

"Pozivamo novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju Proglas ili ga objave na ekranu, a u onlajn i štampanim medijima da ga objave", naveo je UNS.

Ukazano je i da je "u godini za nama čak i komunalna policija davala sebi za pravo da ograničava novinare u svom radu" a da su "izlazak države iz vlasništva u medijima lokalne vlasti iskoristile su za drastično smanjenje finansiranja i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu".

Naglašeno je i da je "zbog privatizacije oko 1.000 novinara i medijskih radnika ostalo bez posla a neki od njih i bez zakonskog prava na socijalni program".

NDNV: Stanje medijskih sloboda uporedivo sa najgorim periodima

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenilo je da je stanje medijskih sloboda u Srbiji uporedivo s najgorim periodima u istoriji zemlje i da tek dolaze teška vremena za slobodu medija.

NDNV je ukazao na važnost solidarnosti unutar novinarske profesije, kao i na saradnju novinarskih i medijskih organizacija s nevladinim i medjunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode izražavanja.

"Nesumnjivo je da će vlast, posle ovih izbora, pojačati ionako snažan pritisak na novinare i medije i da će svako ko profesionalno obavlja svoj posao, biti na njenoj meti", ocenilo je NDNV.

 Kako se navodi, u periodu nakon izbora može se očekivati da će se dodatno aktivirati "mediji u službi vlasti, koji napadaju i difamiraju protivnike i kritičare", i da će na njihovoj meti posebno biti novinari i "nepodobni mediji", što će dovesti do ugrožavanja njihove bezbednosti.

NDNV je ocenio da Srbija ne baštini medijske slobode, i da su one uvek bile ugrožene.

"Srbija je jedina zemlja u kojoj je cenzura postojala i pre pojave prvih novina. Stanje medijskih sloboda danas uporedivo je s najgorim periodima u istoriji ove države", dodaje se u saopštenju.

Udruženje je upozorilo na nizak nivo medijske i kulturne pismenosti, zbog čega gradjani u većini ne prepoznaju društveni značaj kvalitetnih medijskih sadržaja.

"U pitanju su veoma duboki problemi, koji potvrdjuju da će borba za medijske slobode biti duga i teška, s neizvesnim ishodom. Medijske reforme čiji je osnovni cilj bio uvodjenje reda i zakona na medijsku scenu, za sada su postigle samo kontraefekat, dodatno su pojačale konfuziju, koja je odlično tle za jačanje političkih pritisaka na medijske slobode", naveo je NDNV.

Saša Janković: Nazadovale medijske slobode

Medijske slobode u Srbiji su nazadovale, ocenio je zaštitnik građana Saša Janković istovremeno čestitajući medijima i medijskim poslenicima njihov dan. Poručio im je da ih ohrabruje da se organizovanije i oštrije usprotive svakom obliku pritiska.

saša janković Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Zaštitnik građana pozvao je organe vlasti i sve druge da medijima i novinarima omoguće slobodan rad, i posebno - da se uzdrže od bilo kakvih napada na njih.

Ombudsman je pozvao medije i novinare da se pridržavaju najviših standarda svog posla i uvek poštuju prava svih ljudi o kojima pišu.

On je u saopštenju podsetio da je osnovni činilac slobode medija – slobodan novinar, što između ostalog znači i fizički bezbedan, te ekonomski i socijalno, radno zaštićen. “Srbija je u proteklom periodu donela i počela da primenjuje set medijskih zakona koji su ocenjeni u načelu pozitivno. Na republičkom nivou relativno uspešno sprovedeni su po prvi put i javni konkursi za finansiranje medijskih projekata, ali to nije bilo dovoljno da se unapredi medijska sloboda”.

Umesto toga, medijske slobode su nazadovale i imamo sve razloge da kao društvo budemo zabrinuti. U Srbiji, ali i šire, sloboda medija uzmiče pred netransparentnim političkim, ekonomskim i ličnim interesima i sve veći broj novinara postaje prosti izvršilac tuđih namera, bez stvarne mogućnosti da se tome usprotive, da poštuju novinarske standarde, a ne izgube posao, ocenio je Ombudsman.

Šabić: Potrebno suzbiti autocenzuru u zaustaviti tabloidizaciju 

Rodoljub Šabić Izvor: N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je novinarima Svetski dan slobode medija i poželeo im viši nivo lične bezbednosti, istakao potrebu suzbijanja autocenzure i zaustavljanje tabloidizacije medija i društva propraćenih čestim „curenjem poverljivih informacija“ ka nekim medijima.

Poverenik je novinarima poželeo ostvarivanje više ciljeva važnih, kako za novinare i medije, tako i za društvo u celosti.

On je posebno naglasio potrebu ostvarivanja veće transparentnosti medijskog vlasništva, dostupnost javnosti svih informacija o finansiranju medija iz javnih izvora sredstava i drugim eventualnim mogućnostima ostvarivanja uticaja na medije.

Šabić je istakao potrebu suzbijanja autocenzure i fenomena „sukoba“ u sferi elektronskih medija, uključujući napade na pojedine sajtove i aktivnosti struktura "botova" i posebno zaustavljanje sve šire tabloidizacije medija i društva propraćenih čestim „curenjem“ raznih „poverljivih informacija“ ka nekim medijima, uz istovremenu nedostupnost drugim medijima.

Ustakao je da je uloga države u rešavanju svih ovih pitanja izuzetno velika i ocenio da je nužno da svoj doprinos daju i novinari i mediji.

Prema njegovoj oceni, to se pre svega odnosi na delovanje profesionalnih asocijacija novinara koje bi moralo da smanji ogroman raskorak između vrednih, profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija i „medijskih“ radnika koji sa tim standardima praktično i nemaju veze.

Poverenik je novinarima poželeo i viši nivo lične bezbednosti i naglasio da je i uloga države presudna i da ona svakako uključuje i kažnjavanje svih koji ugroze bezbednost novinara.

Šabić je izrazio žaljenje što ni posle više godina još uvek nisu otkriveni i kažnjeni inspiratori i izvršioci ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Vojvođanski ombudsman: Zabrinjavajuća erozija medijskih sloboda

Vovjođanski zaštitnik građana ocenio je da će proslava Svetskog dana slobode medija, 3. maja, prema izveštaju Fridom hausa, proći u znaku "zabrinjavajuće erozije medijskih sloboda".

Ombudsman je upozorio da se ograničavanjem medijskih sloboda ne krše samo prava novinara i da su posledice ukidanja medijskih sloboda daleko šire i pogađaju sve pripadnike jedne zajednice.

"Građanima su potrebni mediji kako bi blagovremeno došli do objektivnih i iscrpnih informacija. Pravo građana na istinito, potpuno i pravovremeno obaveštavanje zagarantovano je Ustavom Srbije, a kršenjem tog prava u društvu slabe demokratske, a jačaju autoritarne tendencije", navedeno je u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman ocenio je i da je neprihvatljiv svaki pokušaj da se sloboda medija ograniči, a autonomija i nezavisnost novinara dovode u pitanje.

"Skrećemo pažnju vlastima na njihovu obavezu da novinarima omoguće da neometano i slobodno obavljaju svoj posao, bez cenzure, ucena, pritisaka i straha za svoju sigurnost i bezbednost", dodao je ombudsman.

Tagovi:

Komentari (52)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

udaradudarabrudara

davno je novinarstvo u srbiji izgubilo svoje osnovno znacenje, srecan praznik n1 i b92 jedina dva preostala citljiva medija

Rasko

Danas novinar moze da bude svako,cak i neko sa srednjom skolom ili nekim kursem.

Natasa

Srecan vam praznik N1 i da nastavite ovako dobro da radite!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stefanović negirao da je firma koja izvozi oružje u vlasništvu njegovog oca 10:11 h

10:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vacićeva Srpska desnica postala deo vlasti u Niškoj Banji 09:59 h

09:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Infrastruktura železnice: Zbog krađe kablova ne rade rampe u Nišu 09:52 h

09:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Politika: Blinkere koriste i oni koji nemaju to pravo, čak i estradne ličnosti 09:44 h

09:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Afera o trgovini oružjem zahteva ozbiljnu istragu Vlade Srbije 09:28 h

09:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ivanka Popović ušla u zgradu Rektorata koju blokiraju studenti 09:23 h

09:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Daut Haradinaj: Specijalni sud Ramuša pozvao jer nije ukinuo takse 07:43 h

07:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antonijević: Dijalog ne treba bojkotovati, već otvoriti sva pitanja 07:20 h

07:20 h  |  Vesti

loader